dis eti hastaliklari nasil olusur scaled 1

Diş eti hastalıkları bir veya birçok dişi etkileyebilen; çocuklarda, büyüme çağındaki bireylerde, erişkinlerde ve yaşlılarda görülebilen toplumdaki en yaygın kronik hastalıklarından biridir. Genellikle ağrısız seyrettiği için belirtileri hasta tarafından zor farkedilir ve çoğu vakada hekime geç müracaat edilir.

Diş eti hastalıkları nasıl oluşur? Bu rahatsızlıklar dişleri çevreleyen ve destekleyen dokularda görülebilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Çocuklarda, erişkinlerde ve yaşlılarda oluşabilir. Dişlerde çürük bulunmasa bile dişleri çevreleyen dokularda rastlanılabilir. Eğer tedavi edilmezse dişlerde kanama, ağız kokusu, sallanma ve diş kayıplarına neden olabilir.

 

Diş eti hastalıkları (periodontal hastalık), dişi çevreleyen ve destekleyen dokuları etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hiç çürüğü olmayan dişler bile bu hastalık nedeniyle kaybedilebilir.

Diş eti hastalıkları bir veya birçok dişi etkileyebilen; çocuklarda, büyüme çağındaki bireylerde, erişkinlerde ve yaşlılarda görülebilen toplumdaki en yaygın kronik hastalıklarından biridir. Genellikle ağrısız seyrettiği için belirtileri hasta tarafından zor farkedilir ve çoğu vakada hekime geç müracaat edilir.

Diş eti hastalıkları nasıl oluşur? Bu rahatsızlıklar dişleri çevreleyen ve destekleyen dokularda görülebilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Çocuklarda, erişkinlerde ve yaşlılarda oluşabilir. Dişlerde çürük bulunmasa bile dişleri çevreleyen dokularda rastlanılabilir. Eğer tedavi edilmezse dişlerde kanama, ağız kokusu, sallanma ve diş kayıplarına neden olabilir.

Diş eti hastalıkları ağrısız bir şekilde ilerlese de bir takım belirtileri vardır. Bunları bilmek, önceden daha iyi önlem almanıza yardımcı olacaktır.  Kemiğe kadar ilerleme ihtimali bulunan bu iltihapların nedeni, dişlerin üzerinde sıklıkla meydana gelen, yapışkan ve renksiz plak içindeki bakterilerdir.

Diş ipinin kullanılmaması, dişlerin düzenli biçimde fırçalanmaması, dişlerde plak birikmesi bu durumlara neden oluşturmaktadır. Diş eti hastalıkları için rutin diş hekimi kontrolleri ile bu rahatsızlıkların farkına daha erken dönemlerde varmanız mümkündür.

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi

Diş eti hastalıkları tedavisi nasıl  yapılır? Diş eti hastalıklarının erken dönemlerinde tedavi işlemleri, diş üzerinde bulunan plak ve diş taşının uzaklaştırılmasını, düzgün bir kök yüzeyinin yapılanmasını ele alır. İltihaba neden olan bakteri ve irritanlar uzaklaştırılır. Bu tedavi, genel olarak diş etinin tekrar dişe adaptasyonu ya da diş etinin büzülerek, cebin elimine olması için yeterlidir.

Diş eti hastalıkları, çoğunda erken dönem vakalarda,

  • Diş taşı temizliği
  • Plağın uzaklaştırılması,
  • Düzgün kök yüzeyinin sağlanmasını takiben günlük etkin ağız bakımı yeterli olabilir.

Ancak ileri düzeyde olması halinde cerrahi işlemler de gerekebilir. Bursa diş eti hastalıkları uzmanı Dr. Cenker Selçuk bu işlemi profesyonel bir şekilde gerçekleştirmektedir. Tedavinin amacı,

  • Dişleri çevreleyen derin periodontal cepteki diş taşlarını temizlemek,
  • Cebin büzülerek eliminasyonunu sağlamak,
  • Düzgün bir kök yüzeyi sağlamak,
  • Kolay temizlenebilir diş eti formu oluşturmaktır.

Diş Eti Hastalıkları

Diş eti hastalıkları belirli aşamalarda seyretmektedir. Bunlar aşağıda olduğu şekilde gösterilebilir;

Dişeti Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
Dişeti Hastalıkları
  1. Gingivitis: Diş eti iltihabı olan bu aşama, en erken süreçtir. Diş eti çizgisinde plak birikmesi neticesinde meydana gelir. Dişlerin düzenli fırçalanmaması, diş ipi kullanılmaması, diş etinin tahriş olmasına neden olacak toksinler buna neden olabilir. Fırçalama esnasında ya da diş ipi kullanırken diş eti kanayabilir.
  2. Priodontitis: Bu aşamada dişleri tutan destek kemik ve lifler, geri döndürülemez şekilde hasar görmüştür. Diş eti çizgisinin altında, plakları tutan bir cep meydana gelir. Yapılacak tedavi ve ardından evde süren ağız ve diş bakımıyla hasarın ilerlemesi önlenebilir.
  3. İlerlemiş periodontitis: Diş eti hastalığının son evresidir. Dişleri destekleyen kemikler ve lifler hasar almıştır. Dişlerin sallandığı, ısırma şeklinin değiştiği bu evrede, yoğun tedaviler gerekebilir.

Diş eti hastalıkları içinde bu aşamalar, her hastada farklılık gösterir. Uzman diş hekimi tarafından yapılan incelemeler tüm ayrıntıları görerek çözüm bulmanıza yardımcı olur.

Diş Eti Hastalıkları Belirtileri

Diş eti hastalıkları belirtileri büyük bir önem taşımaktadır. Zira böylece erken dönemlerde daha verimli müdahaleler yapılabilmektedir. Bu hastalıklar her ne kadar genellikle yetişkinlerde görülse de her yaştan bireyde oluşabilir. Erken teşhis, tedavi edilmesine yardımcı olur.

Bu nedenle aşağıdaki gibi belirtiler bulunuyorsa, uzman diş hekimine gitmeniz gerekir;

  • Ağızda hissedilen kötü tat
  • Sürekli kötü ağız kokusu
  • Diş ve diş etleri arasındaki iltihaplanma
  • Ağzın kapalı olduğu zaman diş hizasında değişiklikler
  • Şişen diş etleri
  • Diş eti çekilmesi nedeniyle uzun görünen dişler
  • Kırmızı, şişkin veya hassas diş etleri
  • Diş ipi kullanma veya fırçalama sırasında diş eti kanaması

Eğer bu gibi etmenler görülüyorsa, diş eti hastalıkları uzmanı için randevu alınmalıdır.

Diş Eti Hastalıkları Uzmanı

Diş eti hastalıkları erken dönemlerinde teşhis edilmesi halinde önlemler daha iyi alınabilir. Tedavi başarısı da böylece artar. Bu sayede ciddi problemlerin önlenmesi, diş kayıplarının önüne geçilmesi mümkündür.

Diş eti hastalıkları belirtileri gösteren hastalar başvuru yaptıklarında, öncelikle fiziksel muayene yapılmaktadır. Bu esnada önceden geçirilen diş operasyonları, hastanın tıbbi geçmişi, semptomları da değerlendirilmektedir.

Hastaların dişleri, diş etleri, ağız ve dili kontrol edilmekte; dişler arasında bulunan oyunlar ve diş cepleri incelenmektedir. Ayrıca derin ceplerin daha kolay görülebilmesi için röntgen çekilmesi ve buna göre hareket edilmesi de mümkündür.

 Bursa diş eti hastalıkları uzmanı Dr. Cenker Selçuk, alanında profesyonel bir şekilde diş eti hastalıklarına dair çözümler sunmaktadır. İletişime geçerseniz ayrıntılı bilgi edinebilir, muayene için randevu alabilirsiniz.

Diş Eti Hastalığı Nedenleri

Diş eti hastalığı nedenleri, bunların sebeplerini anlamanıza yardımcı olur. Bunların başlıca sebebi, mikrobiyal dental plak olarak isimlendirilen, temizlenemeyen gıda artıkları ve tükürükten meydan gelen bakterilerin birleşimi olan bir tabaka oluşturur. Bu plak, diş çevresindeki dokularda yıkıma neden olur. Ayrıca aşağıdaki nedenler de diş eti hastalığı sebepleri arasındadır;

  • Sigara kullanımı
  • Diyabet
  • Lösemi
  • AIDS
  • Stres
  • Kalp ve tansiyon ilaçları
  • Antikonvulsanlar
  • Antidepresanlar
  • Oral kontraseptifler
  • Beslenme alışkanları

Tedavi Edilmeyen Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi

Tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları ve tedavisi, bu rahatsızlıklardan mustarip olan her hasta için önemlidir. Zira çok ilerlemesi halinde, diş kayıplarının yaşanması da mümkündür. Bunun yanı sıra iltihabın yayılması ve cepler oluşturması da sıkça rastlanmaktadır.

Dolayısıyla diş eti rahatsızlıkları çekiyorsanız, tedavi için kısa sürede randevu alarak muayene olmanız gerekir.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir