5 Maddede Kanal Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci ; Kanal tedavisi birçok kişi için oldukça zor bir süreçtir. Genellikle diş hekiminiz antibiyotik ilacı sizin için reçete edecektir. Kanal tedavisi uygulamasında travmatik bir işlem olarak değerlendirilebilir; Birkaç gün ağrı hissedebilirsiniz. Bu kesinlikle bir endişe değil. Bu tamamen normaldir. Tedavi edilen dişe basıldığında hissedilen ağrı, iyileşme sürecinde giderek azalacak ve belirli bir süre sonra tamamen kaybolacaktır.
Bu süreç ortalama 2-3 hafta sürebilmektedir. Ağrı kesici ilaçlarla geçmeyen ağrılarınız varsa; Bu noktada doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Tedavinin tek seansta mı yoksa birden fazla seansta mı yapılmasına bağlı olarak; Ağrı tekrarlayıcı olabilir. Bireyler genellikle hemen antibiyotik kullanmaya meyillidir, ancak antibiyotik kullanımı tamamen yanlış yönlendirilir ve asla teşvik edilmemelidir.
Kanal Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
5 maddede kanal tedavisi sonrası iyileşme süreci ile ilgili olarak bilinçli olunması önemlidir. Kanal tedavisi hakkında bilinmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar; Kanal tedavisi ağrısızdır. Aksine ağrıyı gidermek için uygulanır. Etkilenen dişlere ve çevre dokulara lokal anestezi yapılır. Hasta tedavi sırasında ağrı hissetmez. Ancak bazı durumlarda kişi biraz rahatsızlık hissedebilir.
- Hastanın genel bir sağlık sorunu yoksa kanal tedavisi öncesi hastanın antibiyotik kullanmasına gerek yoktur. Bununla birlikte, hastanın kalp hastalığı, diyabeti olduğu veya immünosupresan kullandığı durumlarda tedaviden önce antibiyotik
- Omurilik kanallı dişe kanal tedavisinin tek seansta yapılması önemlidir. Ancak dişin canlılığını kaybettiği, kökünde enfeksiyon olduğu durumlarda kanal tedavisinin tekrar yapılması gerekir. Seans sayısı iki veya daha fazla olabilir.
- Kanal tedavisi gören dişlerde tedavi sonrasında ısı, soğuk gibi uyaranlara tepki olarak diş ağrısı olması mümkün değildir. Ancak özellikle çiğneme gibi dişlerde baskının olduğu durumlarda tedaviden sonraki ilk birkaç gün hafif ağrı hissetmeniz normaldir.
Kanal Tedavisi İyileşme Süreci
5 maddede kanal tedavisi sonrası iyileşme süreci içerisinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Kanal tedavisi sonrası uyuşturulan dilinizi ve dudaklarınızı incitmemeye dikkat edin. Tedaviden sonra 2 saat hiçbir şey yememeye dikkat edin. Dişler iyileşme sürecindeyse dolgu yapıldıysa, bu dişlerin iyileşmesini hızlandırmak için önemli derecede hasara neden olan gıdaları yemekten kaçınmalısınız. Uygulamadan sonra hafif ağrı normaldir. Doktorunuz size ağrınızı dindirmek için ilaç verdiyse, almayı atlamayın. İyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir. Geçici dolgu düşerse doktorunuza başvurmayı unutmayınız. Kanal tedavisi gerektiği nasıl anlaşılır?
- Kendiliğinden diş ve diş eti ağrısı,
- Ağrı geceleri artar ve ağrı kesicilerle bile geçmez,
- Soğuk, sıcak gıdalara maruz kalma gibi dış etkenlerin neden olduğu kalıcı ağrı,
- Dişlerin, diş etlerinin ve/veya ilişkili lenf düğümlerinin çevresinde şişlik,
- Diş enfeksiyonu nedeniyle dişlerde sızıntı veya renk değişikliği.
Ancak canlılığını kaybetmiş dişler şikâyet etmenize neden olmayabilir. Bu durum kanal tedavisinin gerekli olmadığı bir durum olarak değerlendirilmemelidir.
Kanal Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?
Kanal tedavisi için bazı aşamalar söz konusudur. Bunlar;
- Dişler ve çevre dokular bölgesel anestezi ile uyuşturulur,
- Dişler çevre dokulardan izole edilmiştir,
- Endodontik olarak kök kanalına girmek için hazırlanır,
- Kök kanalında çalışma boyu belirlenir,
- Kanal boşluğu yeniden ayarlanmalı
- Kanal boşluğu temizlenir ve dezenfekte edilir,
- Kök kanalları uygun malzeme ile doldurulur.
Bu işlem sırasında dişlerin en az 2 röntgeni olmalıdır. İşlemler ortalama 1 saat sürer. Canlılığını kaybetmiş bir dişte kanal tedavisi sırasında diş şekillendirilip temizlendikten sonra kanala antiseptik uygulanmalıdır. Bir diğer seansta da dolgu yapılmalıdır.