Çene Tümörü Belirtileri

Çene tümörü çene kanseridir. Bu kanser türü birçok kanser çeşidine göre çok yaygındır. Bazen geç fark edilebilir ve sıradan ağız ve diş rahatsızlığı ile karıştırılabilir. Sıradan dış ve ağız ağrısı ile karıştırılmaması gereken çene tümörü belirtileri daha farklıdır.

Çenedeki Kitleler

Bu belirti tek başına kendini gösterebilir ve endişelenmemiş için tek başına yeterli olan bir belirtidir. Çene tümörünün en belirgin özelliğidir. Ağzın damak bölümünde ya da diş eti çizgisinde oluşan küçük kitlelerdir. Bu kitleler yumuşak dokularda ortaya çıkar fakat çene kemiğinde kanser oluşumuna yol açar. Küçük sivilce ya da halk arasında uçuk diye tabir edilen yaralarla karıştırılmamalıdır. Yine de ağız içinde bu tarz bir kitle ile karşılaşıldığında takip edilmelidir. En fazla iki hafta içinde kendiliğinden geçmemesi durumunda hemen bir uzmana başvurulmalıdır.

Çene Şişmesi

Çene kisti ve tümörü belirtileri arasında en yaygın olanlardan biri de çene şişmesidir. Çene kemiğinde oluşan çene tümörü kanseri sebebi ile yüzün yan tarafı ya da üç tarafı şişer. Tümör sebebi ile dış etinde ortaya çıkan iltihaplanma sebebi ile dış etinde de şişme görülür. Bu sebeple diş etleri tahriş olur. Doktorunuza vakit kaybetmeden görünmemiş gerekmektedir.

Çene Ağrısı  

Çene ağrısının farklı sebepleri de olabilir fakat çene tümörü belirtileri arasında çene ağrısı da yer almaktadır. Çene de bulunan bu ağrı yemek yeme, çiğneme gibi davranışları yavaşlatır ve bu esnada büyük ağrı verir. Çene tümöründen kaynaklı ya da başka bir sebepten dolayı ortaya çıkan bu ağrı sonucu diş doktoruna başvurulması gerekir. Her halikularda yaşam kalitesinin yükselmesi be ağrının giderilmesi acısında önemli bir durum olmaktadır.

Diş Hareketliliği  

Herhangi bir özel durum yaşanmamış ise (kaza geçirme, gebelik, kavga, darp) bu durum çene tümörü belirtileri arasında yer almaktadır.

Aniden dişlerinizin sallandığına ve yer değiştirdiğine şahit olduysanız vakit kaybetmeden bir uzman çene cerrahına başvurmalısınız. Diş etleriniz dişlerinizi yerinden itiyor olabilir. Sebebi ise çene tümörünün dış etlerine baskı yapmasıdır.

Çenedeki tümör kendini dış etine baskı yaparak hissettirip dışa vurmaya çalışıyordur. Dişlerinizin sallanması önemli ve ihmal edilmemesi gereken bir belirtidir.

Yukarıda sözü geçen belirtiler ciddi ve gerçek belirtilerdir. Kanıtlanmış çene tümörü belirtileri arasında yer almaktadırlar.

Bu belirtilerden birinden ya da birkaçından şüphe ettiğiniz zaman vakit kaybetmeden bir uzman diş doktoruna görünmemiş gerekmektedir.

İlgili Link: Diş Sıkma ve Gıcırdatma Nedenleri

Diğer dış ağrısı, diş eti hastalıkları ve çene hastalıkları ile karıştırıp hafife almanız kanser teşhisini geciktirecektir.

Çene tümörü tedavi edilebilir bir hastalık çeşididir. Erken Teşhis ile tedavisi mümkündür. Her hastalıkta olduğu gibi geç teşhis edilmesi durumu zorlaştırmaktadır. Çene kanserinin tedavisinin gecikmesi ile kalmaz aynı zamanda kanserin vücudun diğer bölümlerine yayılmasına da sebep olur.

İlgili Link: Diş Eti Hastalıkları Nasıl Oluşur ?

Ağzınızın içinde herhangi bir sorun yaşamanız halinde ya da yukarıdaki belirtilerle karşılaşırsanız mutlaka doktorunuz ile gerekli tetkikleri yapınız.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir