Diş Etinde Kist

Ağız ve diş bölümünde birçok hastalık meydana gelir. Bunlardan en bilinen hastalık ise kisttir. Kist; diş, diş eti, dış kökü ya da çene kemiğinde oluşabilir. Kistin içinde kitle vardır. Hava, sıvı ya da yarı katı kitleden oluşabilir. Genel olarak iltihap birikimi sonucu büyüyen kitleye denir.

Peki diş etinde kist neden olur? Bu sorunun cevabı diş çürükleridir. Bazı durumlarda çarpma yaralanma sebebi ile dişte temalar oluşur ve diş eti enfeksiyon kapar ancak genel sebebi çürüklerdir. Diş çürükleri sonucu diş savunmasız kalır ve diş aralarında oyuklar ve çukurlar oluşur. Bu durum diş ve diş etinin savunmasız biçimde enfeksiyonlara açık olmasına sebep olur. Dişte bulunan bu açıklıklar diş eti iltihaplanmalarına neden olur.

Beslenme Alışkanlıklarının Diş Etine Etkisi?

Diş etinde kist neden olur sorusununbir diğer cevabı ise beslenme alışkanlıklarıdır. Sağlıksız bir şekilde şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme sonucunda dişler yavaş yavaş çürümeye yüz tutar. Diş köklerinde meydana gelen çürükler sağlıksız beslenme alışkanlığının devam etmesi halinde enfekte olabilmektedir. Bu bağlamda sindirimin başladığı yer olan ağız ve dişlerimizi hangi maddelere maruz bıraktığımıza dikkat etmeliyiz.

Ağız ve diş sağlığı sıradan hastalıklardan değildir. Hastalık halinde diğer organlar ve metabolizma bu durumdan kötü etkilenir. Özellikle kist gibi iltihap ve enfeksiyon içeren durumlar iç organlara sıçrayabilir.

Diş Eti Kisterinin Sebepleri
Diş Eti Kisterinin Sebepleri

Bazı durumlarda erken tanı ve teşhis yolu ile kistler ilaç ile tedavi edilebilir. Ağız ve diş sağlığı güvenle koruma altında tutulabilir. Ancak tedavide geç kalınmış ve diş köklerinde yayılmış ise bu durumda uzman diş hekiminiz sizin için en uygun takip ve tedavi çizelgesini oluşturacaktır. Amaç dişinizi kurtarmak ve diş eti sağlığını koruma altına almaktır.

Diş Eti Kistlerinin Sebepleri Neden Farklıdır?

Diş etinde kist neden olur sorusuna uzmanların çeşitli cevapları vardır. Çünkü her hastanın hastalık hikâyesi ve diş eti kist oluşum sebebi farklıdır. Ayrıca diş eti kistinin yapısı da hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Kimi hastaların kist şişliğinin içinde iltihap varken kimisinin sadece hava ya da su olabilmektedir. Bu sebeple tedavi yöntemi de farklılık göstermektedir. Bu konuda karar verecek en yetkili kişi alanında yetkin ve uzman olan diş hekiminizdir. Ultrason ve görüntüleme cihazları ile ağız ve diş yapınızda meydana gelen tüm rahatsızlıklar ve kistler tespit edilip tedavi sürecine girilir.

Ağız ve diş hastanesinde diş etinde kist oluştuğu öğrenildiği an yapılan ilk iş uzman doktora diş etinde kist neden olur sorusunu sormak olur. Bu durumun birçok sebebi vardır ve hastadan hastaya değişiklik gösterir. Kist sebeplerinden biri de ağız ve diş hijyenine dikkat edilmemesidir.

Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması ve temiz tutulması şarttır. İçilen asitli ve kafein oranı yüksek gıdalar ve yenilen şekerli, karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler ağız ve diş sağlığını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca bu yiyeceklerin artıklarının uzun süre ağız ve dişlerde kalması diş ve diş eti hastalıkları. Ağza alınan yiyecek artıkları yemeklerden sonra fırçalanıp gerekli hijyen sağlanmalıdır. Diş aralarında kalan yiyecekler de diş te apse ve kist oluşumuna sebep olmaktadır.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir