Özellikle bebeklerde ağız bakımı her zaman üzerinde hassasiyetle yaklaşılması gerekli olan bir husustur. Zira bebeklerdeki ağız bakımının nitelikli bir şekilde yapılıyor olması, daha büyük sorunların önüne geçilmesine de engel olmaktadır. Bu kapsamda bebeklerin ağız bakımının nasıl yapıldığını bilmekte de fayda vardır.
Bebeklerin doğumundan sonra anneler ve babalar her konuda bilgi sahibi olmak isterler. Ancak en önemli faktör ise bebeklerde ağız bakımıdır. Çünkü bebeklerde ağız bakımı temizliği yapılmadığı takdirde birçok sorun ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunlar bebeğin geleceğini de teşkil etmektedir. Ancak ağız bakımı yapılırken iki şeye dikkat edilmelidir. Bunlardan biri dişsiz bebeğin ağız bakımı.
Dişi çıkmayan bebeklerde de ağız bakımı rutin olarak hassasiyet göstererek yapılmalıdır. Dişi çıkmayan bebeklerde dil, yanak ve diş etleri bir su ve bez yardımıyla yapılmalıdır. Bu işlem yapılırken bebeğinize zarar vermemek adına çok dikkatli olmanız gerekir.
Bir diğer bebeklerde ağız bakımı ise dişlerin çıkmasıyla başlanan bakımdır. Bebeğinizin süt dişi 6 aylıkken çıkmaya başlayacaktır. Ancak bebeklerde ilk olarak 20 adet diş bulunmaktadır. Bu 20 dişin çıkması ise 3 yaşına kadar sürmektedir. İlk çıkan dişlerin temizlenmesi çok hassas şekilde yapılmalıdır. Doktorlar bunu sürekli vurgulamaktadır. Yeni dişi çıkan bebeklerde ise gazlı bez ile dişlerin teker teker silinmesi gerekir. Ayrıca bebek diş sağlığı için d vitamini sürekli olarak verilmelidir.
Bebeklerde Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Bebeklerde ağız bakımı doğduklarından itibaren yapılmalıdır. Çünkü yeni doğmuş bebeğinizin süt içtikten sonra ağzında bakteriler oluşabilmektedir. Bu bakteriler özellikle pamukçuk rahatsızlığı çıkarmaktadır. Yeni doğan bebeklerde ağız bakımı yapılırken şu aşamalar izlenmelidir;
- İlk öncelikle bir su kaynatın. Bu suyun içme suyu olmasına dikkat ediniz.
- Ardından bir gazlı bez yardımıyla bebeğinizin ağzını temizlemeğe başlayın. Gazlı bezi parmağınıza dolayın ardından kaynayan suya batırın.
- Bezi bebeğinizin diline hafifçe sürtün. Ayrıca bebeğinizin yanak içlerini de çok hassas bir şekilde temizleyin.
Bu işlemi yaptığınızda yeni doğan bebeğinizin ağzını temiz tutma anacınıza ulaşırsınız. Ayrıca gazlı bez olmadığı takdirde bu işlem tülbent yardımıyla da yapılabilmektedir. Ancak 1 yaşına gelen bebeklerde ise onlar için üretilen yumuşak diş fırçaları tercih edilmelidir. Macun açısından ise fluorid gibi bebeğinize zararlı etkenler tercih etmeniz gerekir. Dilerseniz doktor tarafından özel bir macun önerisi isteyebilirsiniz. Bebeğinizin ağız bakımı için sürekli olarak diş doktoruna götürmeniz ise bebeğiniz açısından sağlıklı olacaktır.
Bebeklerde Ağız Bakımı Neden Önemlidir?
İlk bebeklerini ellerine alan anne ve babalar tatlı bir telaşa kapılır. Bu yüzden deneyimli anne yada babalardan bilgi alırlar. Çünkü bebek bakmak ile ilgili her bilginin en doğrusunu öğrenmek isterler. Bebeğin belli bir yaşa gelmesine kadar anneler ve babalar tüm bakımlarını yapmaktadırlar. Bu bakımı yaparlarken oldukça hassas davranırlar. Çünkü küçük ve hassas bedenlerine zarar gelmesinden çok korkar ve çekinirler.
Bebeklere doğduğu günden beri sürekli olarak bir bakım yapmak gerekir. Bu bakımlardan biri de ağız bakımıdır. Bebeklerde ve büyük bireylerde ağız bakımı sağlık açısından önemlidir. Ancak bilinmelidir ki bebeklerde dişler çıktıktan sonra değil doğduktan itibaren yapılmalıdır.
Çünkü yeni doğmuş bebeklerin ağzında birden fazla bakteri oluşumu görülebilmektedir. Mama yiyen bebeklerde kalıntı nedeniyle bakteri ürer ayrıca bu bakteriler süt içen bebeklerde de geçerli olmaktadır.
Bebeğin ağzında pamukçuk gibi sorunlar olabilmektedir. Bu nedenle bebek ağız bakımı bilindiğinin aksine önemlidir. Ayrıca bebek ağız bakımı rutin olarak tekrarlanmalıdır. Önemli bir diğer nokta ise bebeğiniz kustuktan sonra kesinlikle ağız bakımını belirttiğimiz gibi gerçekleştirmeniz gerekir.