Çene Ameliyatı Nedir

Çene ameliyatı nedir?  Ortognatik cerrahi olarak da bilinen çene cerrahisi, yüz plastik cerrahisinin bir şeklidir. Dişlerin ve çenelerin pozisyonunu düzeltmeyi içerir. İşlem, yanlış hizalanmış dişleri ve çeneleri düzeltmek için yapılabileceği gibi, çenenin geri çekilmesi veya dışarı çıkması gibi diğer sorunları da düzeltmek için yapılabilir.

Çene ameliyatı gündeme geldiği zaman karşımıza son derece kapsamlı bir süreç çıkmaktadır. Bu sürecin başarılı bir şekilde yönetilmesi için öncelikli olarak alanında uzman olan bir personel yapısına ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte çene ameliyatının günümüz koşullarında son derece kapsamlı bir operasyon olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Tüm bu bilgiler ışığında çene ameliyatı nasıl yapılmaktadır? İşte merak edilen ayrıntılar!

Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çene ameliyatını nasıl yapılacağı konusu, tedavi edilen soruna bağlıdır. Ameliyat sırasında ağrı olmaması için hastaya genel anestezi verilmektedir. Sorunun nerede olduğuna bağlı olarak ağız içinden veya yüzün dışından cerrahi bir kesi yapılabilir. Cerrahlar ağzın içine girdikten sonra, çenelerinizi uygun pozisyonlarına yeniden hizalamak için metal plakalar, teller ve vidalar kullanırlar.

Hekimler, iyileşme sırasında çenelerinizi stabilize etmeye yardımcı olmak için kemik grefti materyali de ekleyebilirler. Her şey yerine oturduktan sonra, kendinizi ısırma veya yemeğinizle birlikte yiyecek parçacıklarını çiğneme gibi problemler olmadan tekrar normal şekilde yemek yiyebilmeniz için vücudunuzun ameliyat sırasında kullanılan tüm yabancı maddeleri emmesi yaklaşık üç ay sürmektedir.

Çene cerrahı uzmanları tarafından uygulanan  çene cerrahisi, çene ve yüz iskelet yapılarını etkileyen herhangi bir anatomik veya fonksiyonel problemi düzeltmek veya iyileştirmek için yapılan bir işlemdir. Çene cerrahisinin en yaygın nedeni dişlerdeki boşluk, çapraşıklık veya çapraşıklık gibi bir anormalliği düzeltmektir. Diğer nedenler arasında yaralanma veya hastalıktan kaynaklanan yüz deformitesini düzeltmek, burun ve ağızla ilgili solunum problemlerini düzeltmek ve ağzınızı açarken veya kapatırken klik sesleri gibi sorunların tedavi edilmesi mümkün olmaktadır.

Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır
Çene Ameliyatı Nasıl Yapılır

Çene Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılmaktadır?

Günümüz itibariyle pek çok farklı sorun gündeme geldiği zaman çene ameliyatının akıllara geldiğini rahatlıkla ifade edebiliriz. Çene ameliyatı, çenenizi yeniden şekillendirmek veya yeniden hizalamak için yapılan bir işlemdir. Çene üzerinde yapılabilecek birçok farklı ameliyat türü vardır. Böylece ortaya çıkan sorunun niteliğine göre farklı müdahaleler de karşımıza çıkmaktadır. Aşağıdaki durumlarda çene ameliyatının aşağıdaki durumlarda devreye girdiği bilinmektedir;

  • Kalabalık veya çarpık dişler
  • Geri çekilen bir çene çizgisi
  • Az gelişmiş bir alt çene kemiği
  • Eklem bozukluğuna bağlı çene ağrısı
  • Üst dişlerin alt dişlerle üst üste geldiği aşırı kapanış

Çene ameliyatı, alt çene kemiğinizi kafatasınıza bağlayan çene eklemi ile ilgili sorunları düzeltmek için yapılan bir işlemdir. Günümüz itibariyle çıkarılabilir kısmi protezlerle sabit kısmi protezler, çene ameliyatından sıklıkla uygulanmaktadır. Tam da bu noktada çene ameliyatının üst düzeyde bir etkiye sahip olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.

Çıkarılabilir bir bölümlü protez, bireysel eksik dişlerin hastanın ağzına oturan yapay dişlerle değiştirilmesini içermektedir. Bunlar metal bir taban plakasına tutturulmuş sakız dokusu tarafından yerinde tutulmaktadır. Bu tip çene ameliyatı olan hastalar, işlemden sonra zamanla yavaş yavaş azalacak olan ağrı ve şişlik yaşayabilir.

Diş çürümesi veya diş eti hastalığı nedeniyle ağzının bir tarafında iki veya üç dişi dışında tamamını kaybeden hastalar için sabit  protezler kullanılmaktadır. Kısmi protezinizle aynı cerrahi prosedür sırasında çene kemiğinize yerleştirilen implantlar kullanılarak yerinde tutulurlar.

Çene Ameliyatı Sonrasında Yapılacaklar Nelerdir?

Alt çene kemiğinin veya çenenin yeniden konumlandırılması işlemi gibi son derece kapsamlı bir çalışma alanı olarak karşımıza çıkan çene ameliyatına dikkat etmek şarttır. Burada operasyon sonrasında da dikkat edilmesi şart olan adımlar karşımıza çıkmaktadır. Üst çenedeki fazla kemiğin alınması gibi üst düzeyde bir çalışmayı içermektedir. Ayrıca alt çene kemiğinin yapay bir implantla değiştirilmesi de bu tarz hizmetlerin içeriğinde yer almaktadır. Bu genellikle yanlış hizalanmış çeneleri düzelten ortognatik cerrahi ile birlikte yapılmaktadır.

Çene Ameliyatı Sonrası Yapılacaklar
Çene Ameliyatı Sonrası Yapılacaklar

Çene ameliyatı sonrasında 1 günlük süreyle diş fırçalama ya da gargara yapmak gibi faaliyetlere ara vermek önerilmektedir. Özellikle yaklaşık 1 haftalık süre içerisinde operasyon yapılan tarafla yemek yememek gerekmektedir. Bir de mümkün olduğu kadar yumuşak bir diyetin önerilmesi gerekmektedir. Hatta sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak kalmalı ve asitli içeceklerden de uzak kalmak gerekmektedir. Yine aşırı baharatlı gıdaların ve taneli gıdaların da tüketilmesi şarttır.

Çene ameliyatı, çene kemiğinin şeklini veya boyutunu değiştirmek için yapılabilen bir ameliyat şeklidir. Çene ameliyatı, diş çekimi sonrası, kemikte veya eklemde enfeksiyon olması veya eklemde yaralanma olması gibi çene kemiğinde problem olan durumlarda yapılmaktadır. Ameliyat, hasta çok kilo vermişse ve çene kemiği zayıflamışsa da yapılabilir. Cerrah, dişlerinizde aşırı çapraşıklık varsa ve kozmetik nedenlerle dişlerin çekilmesi gerekiyorsa da bunu önerebilir.

Çene Ameliyatı Sırasında Ne Olur?

Çene kemiğine yapılan cerrahi işlemler sırasında yüzünüzü ve boyun bölgenizi uyuşturmak için lokal anestezi kullanılacaktır. Cerrahın ağız ve boğaz bölgenizde ne yaptığını net bir şekilde görebilmesi için, başınız yukarıya bakacak şekilde bir ameliyat masasında sırt üstü yatacaksınız. Cerrah, çene kemiğinizden kemik dokusunun bir kısmını çıkarmak istedikleri yerde ağzınızda bir kesi yapacaktır. Çoğu durumda bu, üç kesim yapmayı içermektedir.

Çene cerrahisi, birçok diş hekimi tarafından gerçekleştirilen çok yaygın bir işlemdir. Çene ameliyatlarının en yaygın nedeni alt çenenin küçültülmesidir. Bu, hastanın çıkıntılı bir çenesi veya büyük bir alt çenesi olduğu için yapılabilir. Çene altı veya fazla ısırma gibi sorunları düzeltmek için de çene ameliyatı yapılabilmektedir. Tam da bu noktada son zamanlarda çene ameliyatının üst düzeyde bir etkiye sahip olması, beraberinde önemli kazanımları getirmektedir.

Çene yeniden şekillendirme süreci son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu tür bir işlemde, diş hekimi kemiğin bir kısmını tıraş ederek ve ardından metal veya plastik malzemeden yapılmış yapay bir implant koyarak çenenizi yeniden şekillendirecektir. İmplant, yeniden şekillendirildikten sonra çenenizin yerinde kalmasına yardımcı olacaktır.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir