Her iki çenede genellikle dişlere bağlı kist ve tümörler oluşabilir. Kistler ve tümörler semptom (ağrı, şişlik, vs…) göstermezse zamanla büyürler. Bu durumda diş ya da dişler tedavi edilmeli veya çekilmelidir. Ayrıca kist ve tümör çok güzel temizlenmeli ve takip edilmelidir.
Çene Kisti
Çene kisti nedir? Çene kistleri içinde sıvı ya da yarı sıvı materyal bulunduran, dışı epitel denilen yumuşa doku ile çevrili boşluklara denmektedir. Bulundukları alanda ilerleyen kistler, büyüme hızı olarak yavaş bir şekilde seyreder. Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelebilse de sıklıkla çenede meydana gelir.
Çene kistleri, doğal bir süreç sonucu meydana gelmez. Dolayısıyla her bireyde karşılaşılan bir durum değildir. Eğer bu oluşumlar varsa, ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunlara işaret eder. Erken dönemlerde belirti fazla vermediği, ağrıya da neden olmadığı için çok uzun seneler fark edilmeden durabilir.
Dolayısıyla çene kisti belirtileri bilinirse daha önceden gerekli tüm önlemler alınabilir. Uygun bir ameliyat ile bunun önüne geçmek mümkündür.
Çene Kisti Nedir?
Çene kisti nedir? Çene kistleri özellikle diş eti sorunları ve diş çürüklerinin meydana getirdiği problemlerde meydana gelir. Ayrıca,
- İhmal edilen diş bakımı
- Temizlenmeyen iltihaplar
- Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar
- Uçuk gibi endikasyonlar da çene kemiği ve bölgesini ciddi olarak tehdit edebilir.
Dokuların içine yerleşen hücre artıkları, çene için büyük bir tehdit meydana getirir. Eğer tedavi edilmezse diş kaybı, çene kemiği kırılması gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca şişlik ve ağrılara da neden olur. Hastalar ağız ve diş sağlığı konusunda şikayetle geldiğinde röntgen çekilmektedir. Çene kisti de bunların sonucunda ortaya çıkabilir. Ardından uygun yöntemlerle müdahale edilir.
Çene Kisti Belirtileri
Çene kisti belirtileri nelerdir? Bu sorunu yaşayan kişilerde belirli başlık belirtiler görülür. Bunun en başında ağrılar gelir. Ağrı ile beraber kistin olduğu bölgede şişlik de gözlemlenebilir. Ayrıca,
- Dişeti hastalıkları ve perikoronit
- Patolojik çene kırıklarının önlenmesi
- Çürüme ve komşu dişlerde meydana gelen zararlar
- Protez safhası öncesi
- Diş kaynaklı kist ya da tümörlerin oluşması
- Ortodontik tedaviyi engellemesi gibidir
Ancak bu belirtiler, her hasta için aynı şekilde değildir. Bazı hastalarda ağır belirtiler gözlemlenirken, bazılarında hafif etmenler söz konusudur.
Çene kisti dişleri de olumsuz etkilediği için diş iltihaplanması, diş çürükleri, diş sallanmaları, diş kayıpları gibi nedenlere sebep olur. Eğer bunlar gözlemleniyorsa, kontrol için kısa sürede uzman hekime gidilmelidir.
Çene Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Çene kisti ameliyatı nasıl yapılır? Çene kistinin teşhisi konulduktan sonra ameliyat ile müdahale edilmesi mümkündür. Zamanında müdahale edilmediği takdirde iltihaplanma, yüz bölgesinde şişlik, çene kemiğinde deformasyon, iyi ya da kötü huylu tümör oluşumu gibi problemlere neden olabilir.
Bu sebeple kısa sürede ameliyatın yapılması, büyük bir önem arz etmektedir. Ameliyat için iki temel yöntem vardır. Bunların biri Enükleasyon olup kist bulunduğu yerden bir bütün olarak, tercihen tek parça şeklinde çıkartılır. Diş eti kaldırılarak kist temizlendikten sonra bölge dikiş atılmak suretiyle kapatılır.
Eğer kist çok büyükse, marzüpyalizasyon ve drenleme kullanılır. Burada çok büyük kistler küçültülür. Özellikle boyutun çok büyük olması halinde uygulanır. Bölgeye açılan küçük bir delikle kistin içindeki sıvı alınır. Böylece basıncı düşürülerek küçülesi sağlanır.
Bundan sonra çene kisti üzerine müdahale edilerek çıkartılır. Drenleme yönteminde ise kistin içine dren yerleştirilir. Böylece küçülmesi sağlanır. Ardından da operasyon yapılarak yerinden alınır. Cerrahi işlem ardından diş ağızda kalmışsa, kanal tedavisi yapılır. Kist ile beraber çekilmişse implant gerçekleştirilebilir.
Her iki yöntem de hastanın durumuna göre genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilmektir. Ameliyatın ardından hastaların nelere dikkat etmesi gerektiği, doktor tarafından ayrıntılı şekilde belirtilmektedir. Bunlara önem gösterilmesi şarttır.
Özellikle müdahale bölgesine bir travma gelmemesine özen gösterilmelidir. Bölgenin bakımı ve temizliği, dikişlerin açılmaması büyük önem taşır.
Çene Kisti Kanser İlişkisi
Çene kisti kanser ilişkisi günümüzde birçok kişinin ilgisini çeken konular arasındadır. Bu oluşumların, kanser ile bir bağlantısı bulunmaz. Ancak kist oluşumu normal bir süreç olmadığı için her insanda görülmez.
Eğer çene bölgesinde bir kist çıkmışsa ve tedavi edilmezse, yüz bölgesinde iltihaplara neden olabilir. Bunun yanı sıra çene kemiğinde deformasyon, iyi ya da kötü huylu tümörleri de beraberinde getirebilir. Dolayısıyla ağız-diş sağlığı sorunları yaşıyorsanız, kısa sürede doktora gitmeniz şarttır. Kötü huylu tümör eğilimine ulaşmadan önce bunların alınması tavsiye edilmektedir.