Çene Kisti Nedir

Ağız kisti ve mukoza kisti olarak da adlandırılan çene kisti, ağızda ve özellikle diş yapısı içerisinde çeşitli nedenlerle sayısı giderek artan bakterilerin zamanla sebebiyet verdiği zararlardan biri olarak, kişilerin ağızlarının çeşitli bölgelerinde meydana gelebilen, içi sıvı dolu küçük bir kese oluşumudur.

Bu kese yani kist, çok ciddi bir düzeyde oluşmadığı ve ihmal edilmediği durumlarda iyi huylu olarak zararsız ve genellikle iltihaplanma ve yaralanmalar yaşanmadığı takdirde ağrısız bir yapıya sahip olsa da özellikle sebebiyet verdiği şişlikler veya çeşitli yaralar kişilere rahatsızlık verebilmektedir. Çene kistlerinin ihmal edilmesi, bu kistlerin farklı ağız sorunlarına da sebebiyet vermesine neden olarak kişileri çene kemiği erimesi sorunlarına varan  ciddi ağız ve diş problemleri ile baş başa bırakabilmektedir.

Çene Kisti Nedir?

Özellikle ağız ve diş sağlığına yeterince ilgi göstermeyen kişilerin sıkça karşılaşabileceği bir sorun olan çene kisti konusunda kişiler, bu hastalığı oldukça merak etmekte ve çene kisti nedir? Sorusuna bir cevap aramaktadırlar.

Kişilerin diş ve diş etleriyle ilgili yaşadığı sorunlar ve özellikle bu sorunların bir türlü giderilmemesi ya da ağızda yumuşak dokunun zarar görmesi nedeniyle meydana gelen içi sıvı dolu küçük keseler olan çene kistleri, diş eti üzerinde meydana geldiğinde epulis, ağız tabanında meydana geldiğinde ise ranula adıyla nitelendirilmektedir.

Çene kisti, daha çok dudağın iç kısımlarında olmakla birlikte dil, yanak içi, damak, ağız tabanı gibi ağızdaki pek çok farklı bölümde oluşabilmektedir. Çene kisti olarak adlandırılan bu mukoza kesesi, saydam ve mavimsi bir renge sahiptir. İçerisinde berrak bir sıvı yer alan ve oldukça karakteristik bir şekilde çene kisti olduğu anlaşılabilen bir yapıdadır.

Çene kistleri her ne kadar ağız ve diş bakımına dikkat edildiğinde kendiliğinden ortadan kalkabilse de özellikle ciddiye alınmadığında ve ağız ve diş sağlığının ihmaline devam edilmesi durumunda kişilerde bu iyi huylu kistler, ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Özellikle kötü huyluya dönüştüğü takdirde çene kasları zarar görmekle birlikte çene kemiklerinin zarar görüp kırılmasına kadar etki edebilmektedir.

Bu nedenle, çene kisti oluşumu gözlemlendiğinde ve belirtileri ile karşılaşıldığında mutlaka uzman bir doktora başvurarak yardım almak ve muayene olmak, bu iyi huylu kistin ciddi sonuçlara sebebiyet verememesi için oldukça önemlidir.

Çene Kisti Oluşumu Nedenleri
Çene Kisti Neden Olur

Çene Kisti Neden Olur?

Çene kisti neden olur? Sorusuna yanıt olarak; Çene kisti rahatsızlığının meydana gelmesindeki en önemli neden diş bakımına dikkat edilmemesi ve çok fazla ihmal edilmesidir. Özellikle diş çürükleri ve diş eti problemlerinin ağızda ve çene yapısında meydana getirdiği çeşitli sorunlar, çene kistlerinin oluşmasında en çok etkili olan unsurlardır.

Diş ve diş eti iltihaplarının temizlenmemesi ve oluşan ağız enfeksiyonlarının tedavi edilmemesi gibi durumlar, çene kistlerinin meydana gelmesine ve bu yüzden de çene bölgesinin ve hatta çene kemiklerinin ciddi zarar görebilmesine neden olmaktadır.

Çene Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene kisti tedavisi nasıl yapılır? Sorusu, özellikle bu problemi yaşayan ve muayene olduğunda nasıl bir tedavi ile karşılaşacağını merak eden kişiler tarafından oldukça sık sorulan sorulardan biridir. Öncelikle çene kisti, oluşumunun ardından ağız ve diş sağlığına dikkat edildiği takdirde kısa bir sürede kendiliğinden ortadan kalkabilmektedir. Yaklaşık 1 haftalık bir süreç içerisinde ortadan kalkmadığı ve ağız bölgesinde rahatsız edici ve çeşitli eylemleri engelleyici bir etkiye sahip olduğu durumlarda ise uzman bir doktor tarafından yardım almak gerekmektedir.

Çene kisti ile birlikte, çiğneme, ısırma, ağız hareketlerini engelleme gibi durumlar meydana geldiğinde uzman hekimler, çene kisti tedavisi için kişilerin ağızlarında yer alan kisti steril bir iğne yardımıyla delmekte ve içerisinde yer alan sıvıyı boşaltarak bu zararlı sıvının ve kistin iyileşmesini sağlamaktadırlar. Bu nedenle oldukça basit bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Ancak bazı durumlarda ve özellikle çene kistinin tekrar etmeye başlaması ve tamamen temizlenmesi gerektiği durumlarda bu çene kistleri, cerrahi operasyon ile kısa süren bir ameliyat sonucunda da çıkarılabilmektedir.

Çene kisti ameliyatında ise uzman hekim, kişiye lokal anestezi uygulayarak tamamen ağrısız ve acısız bir şekilde bu kisti bulunduğu yerden cerrahi bir operasyonla temizlemektedir. Çene kisti ameliyatı olanlar çok kısa bir sürede ve ağrısız bir şekilde bu sorundan kurtulabilmektedir.

Ağızda Kist Belirtileri

Ağızda kist belirtileri, genellikle oluşmaya başladığı ilk andan itibaren değil, büyümeye başladıkça kendini göstermektedir. Genellikle acı ve ağrı meydana getirmeyen bir kist olduğu için fark edilebilmesi zor olabilmekte ancak özellikle şu çene kemiğinde kist belirtileri kişiler tarafından fark edilebilmektedir;

  • Çene kisti ağrısız ve acısız olsa da bu kist sebebiyle ağız bölgesinde diş iltihabı sorunları  veya yaralanmalar oluşabilir ve bu da ağrıya neden olabilir. Bu yara ve iltihapların bulunduğu bölge kontrol edilerek çene kisti gözle kolaylıkla fark edilebilir.
  • Çene kisti büyüdükçe çene sinirlerine baskı yaparak bazı bölgelerin uyuşmasına neden olmaktadır.

Fark edilemediği durumlarda ağızda şişlik, alt çene kemiği kırığı, yaralanma ve diş sorunları bu rahatsızlığın en önemli belirtileridir.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir