Çene Kitlenmesi Neden Olur

Çene kitlenmesi; insanda görülen oldukça ağrı verici  bir sorun olarak bilinmektedir.  Çenenin açılmaması veyahut ağızın komple kapatılmasında zorlanma durumu yaşanmaktadır. Çene ekleminin sıkışması ile beraber son derece rahatsız edici olan bu problem meydana çıkmaya başlar. Yüz ile alakalı yaşanabilecek çok fazla acılı ve sıkıntılı rahatsızlıklar arasında bu sorun ilk sıralarda yerini almaktadır. 

Çene kitlenmesi problemi yaşayan kişilerin ihmal etmeden hemen bu konuda uzman olan bir hekim tarafından yardım alması gerekmektedir. Böylelikle bu rahatsızlık kısa zamanda halledilecek ve kişi bir an evvel sağlığına kavuşacaktır.

Çene kitlenmesi neden olur, sebepleri nelerdir tarzında sıklıkla merak edilen pek çok önemli sorular yer almaktadır. Öyle ki artık çoğu kişi çene kitlenmesinin altında yatan nedenlerin neler olduğunu merak ediyor. Çene kitlenmesi nedenlerinin neler olduğuna bakılacak olursa, bu problemin altında pek çok etken yatmaktadır. Çene kaslarında oluşan spazm, kıkırdak yapı dejenerasyonu, birtakım çene eklem bozuklukları, çene eklem gelişim bozuklukları veyahut maksilofasiyal gibi durumlardan kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Çene Kitlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Çene kitlenmesinde bilinmesi gerekli olan en önemli hususlardan biri de kendini çok kolay bir şekilde fark ettirebiliyor olmasıdır. Çiğneme hareketi yapılır iken yanak bölgesinde oldukça şiddetli biçimde ağrılar meydana çıkar. Çenede çok fazla ağrı ve bununla birlikte yorgunluk hali gibi problemler kendini gösterir. Bunların haricindeki çene kitlenmesi belirtileri ise şu şekildedir; 

cene kitlenmesi belirtileri
Çene Kitlenmesi Belirtileri
  • Çene açma ve kapama hareketlerinde ağrı yaşama ve buna bağlı olarak oldukça zorluk çekme,
  • Çene açma ve kapama esnasında kayma hissi yaşamak,
  • Ağız açıklığında görülen azalma,
  • Sabahları çeneyi açma hareketinde güçlük çekme,
  • Çenede kitlenme durumu yaşanması,
  • Kulak ağrısının ortaya çıkması

Tüm bu belirtileri yaşadığınız zaman ya da en azından birkaç tanesini yaşıyorsanız çenede kitlenme problemlerinin meydana geldiğini kolaylıkla fark edebilirsiniz. Böyle bir durum karşısında ihmal etmeden, alanında uzman bir hekime başvurarak gerekli tedavinizi olmalı, gerekiyorsa da tedbirlerinizi almalısınız.

Çene Kitlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene kitlenmesi rahatsızlığı ağrılı bir süreci kapsıyor olmasından ötürü ihmal etmeden mutlaka tedavi işlemlerinin aksatılmaması ve hemen yerine getirilmesi gereklidir. Çünkü ne kadar çok ihmal etme durumları yaşanırsa o kadar çok ağrılı süreç uzayıp kişiyi rahatsız etmeye devam eder. Çene kitlenmesi tedavisi ile ilgili olarak pek çok farklı şekillerde işlemler uygulanabilmektedir. Bu tedavi şekilleri ise şunlardır;

  • Konservatif şekildeki tedaviler,
  • Eklemi mobilize etmek,
  • Çene eklem koruyucuları,
  • Enjeksiyon işlemleri,
  • Eklemin yıkanması durumu

Bu belirtilmiş olan tedavi işlemlerine devam edilir iken en önemli hususlardan ilki, tedavi ciddiyetinin mutlaka farkına varılması durumudur. Hasta kişiye hangi tedavi seçeneklerinin uygulanmış olduğu ve nasıl sonuç alındığı da üzerinde durulacak önemli konular arasında yer almaktadır. Çene kitlenmesi rahatsızlığı bazı hastalıkların sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Hastanın radyasyona maruz sonrasında çene kitlenmesi  problemi meydana gelebilir.

Bunların yanı sıra çeneye alınan travma, ağız cerrahisi, kanser, enfeksiyon veya boğaz kanseri gibi rahatsızlıklar sonrasında çene kitlenmesi ortaya çıkabilir. Eğer çene kitlenmesi durumu uzun bir süredir devam ediyor ve geçmiyorsa o halde mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmesi gereklidir. Aksi halde çene kitlenmesi probleminin uzun bir zaman devam etmesi sıkıntıların yaşanmasına olanak sağlayacaktır. Ancak genellikle çene kitlenmeleri geçici olup kalıcı bir durum değildir. Bu yüzden çene kitlenmesi yaşandığı zaman çok paniğe kapılmanıza gerek yoktur.

Çene Kitlenmesi Tedavisi Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Çene kitlenme tedavisi ardından, ağrının hafifletilmesi için soğuk kompres uygulamaları yapılabilir. Çene kitlenmesi rahatsızlığında çene bölümü çok fazla ağrılı olduğundan ötürü hafifletmeyi sağlamak amaçlanmalıdır. Tüm bunlarla beraber  çeneye uygulanan baskının çok fazla olmaması gereklidir. 

Bu sebeple hafif olacak besinlerin yenmesi zorunludur. Yemek yer iken çene kaslarının zarar görmemesi için tek taraflı  çiğneme hareketlerinin yapılmaması gerekir. Sakız çiğnemek, Kalem ısırmak, parmak emmek gibi birtakım eylemlerden uzak durmak oldukça önemlidir. Soğuk havada  çene kitlenme ameliyatı geçirildiyse yüz bölgesi ile boyun bölgesinin mutlaka sıcak bir şekilde tutulmasına özen gösterilmelidir.

Yüzüstü yatmaktan mutlaka kaçınılmalı ve dikkat etmelidir. Çene kitlenmesi tedavisinden hemen sonra hastaların bu hususa oldukça dikkatli şekilde yaklaşmaları önemli bir konudur. Özellikle yüz üstü şekilde uyuduğunuz takdirde maalesef tekrardan çenenin tutulmaya başlamasına sebebiyet verebilirsiniz. Tedavi sonrasında zaten hekiminiz tarafından bu konu hakkında detaylı bilgilendirme yapılacaktır.

Çene Kitlenmesi Tedavisinden Sonra Gevşeme Tekniği

Çene ve şakak bölgelerinde kasılma durumu meydana geldiği zaman yapacağınız en doğru hareketlerden biri ise çene gevşeme tekniği olarak bilinmektedir.  Kasılma durumunda çenenizi 5 dakika kadar bir süre zarfında sıkmanız gerekli olacaktır. Daha sonra çeneyi sabit bir şekilde bırakmaya başlayabilirsiniz.

Çeneniz oldukça fazla şekilde kasılmaya başlar ise o zaman ağzı 10 saniye kadar bir süre açık tutabilirsiniz. Böylelikle ağız kaslarının esnemesini sağlamış olursunuz. Çeneyi dirençli ve bununla beraber dirençsiz bir biçimde yanlara doğru 3-5 defa hareket ettirmeye çalışmalısınız. Bu egzersiz çalışmasını günde 10-15 kadar tekrar etmeye özen göstermelisiniz.

Çene Kitlenmesi İçin Hangi Doktora Gidilir ?

Çene Kilitlenmesi sorunu genellikle temporomandibular eklem olarak bilinen (TME) sorunlarına bağlıdır. Bu alandaki sorunlar için uzman branş genellikle çene cerrahisi veya diş hekimliği konularında uzmanlaşmış Oral ve Maksillofasiyal Cerrahi Uzmanı ya da TME Uzmanlarıdır..

Çene cerrahi uzmanları çene ekleminde meydana gelen sorunların teşhisini ve tedavisini yapmadan önce çene kitlenmesi sorununun olası sebep ve semptomlarını belirlemek için detaylı bir muayene yaparlar.  Ayrıca, ileri teşhis veya tedavi gerektiğinde, görüntüleme testleri (örneğin MRI veya CT taraması) gibi testleri isteyebilirler.

 

Diş hekimleri, diş eti hastalıkları, diş aşınması veya diş sıkma nedeniyle çene kitlenmesine neden olabilecek problemleri teşhis edebilirler. Sonuç olarak, çene kitlenmesi yaşayan kişiler, bir Oral ve Maksillofasiyal Cerrahi Uzmanı veya TME Uzmanı ile görüşebilirler. Bu uzmanlar, çene eklemi sorunlarının teşhisini ve tedavisini yapabilirler

Çene Kitlenmesi Nasıl Geçer?

.Çene Kitlenmesi  Nasıl Tedavi Edilir
.Çene Kitlenmesi Nasıl Geçer

Çene eklemi, dış kulakların hemen önünde, kafa tabanı ile alt çene (mandibula) arasındaki eklemdir. Vücuttaki diğer eklemlere benzer, ancak bazı farklılıklar da gösterebilir. Çene eklemi rahatsızlıkları, eklemin içinden veya dışındaki dokulardan kaynaklanabilir. Eklemin içinden kaynaklanan rahatsızlıklar genellikle eklem diskinde ve konumunda meydana gelen bozukluklardan kaynaklanır. Çene kemiğinin konumu değiştiğinde, çeneden sesler gelebilir.

Çene kilitlenmesi, temporomandibular eklem (TME) sorunlarından biridir. TME hastalıkları, çene eklemi içindeki disk ve kıkırdak dejenerasyonları, gelişim bozuklukları, yaralanmalar ve çene kaslarında oluşan bazı nedenlerden kaynaklanır.  Tedavi, kişinin yaşadığı probleme göre değişebilir. Bazı durumlarda, mesaj, sıcak su kompleksi gibi tedavilerle sorun çözülebilirken, hekiminizin öngörüsüne göre bazı durumlarda, regülasyonel atel ve enjeksiyonları gibi yöntemlere başvurulması gerekebilir. Tedavi süreci, hastanın problemini çene cerrahı uzmanı tarafından değerlendirilerek belirlenir.

Gündelik hayatta beslenme ve iletişime geçme gibi önemli konularda kişiye zorluk yaşatan çene kilitlenmesi, çene cerrahı uzmanı tarafından değerlendirilerek uygun konservatif tedaviler veya çene eklemi koruyucuları gibi yöntemlerden biri seçilerek tedavi edilebilir.

Sabah Uyanınca Çene Kilitlenmesı Neden Yaşanır ?

Sabah Uyanınca Çene Kilitlenmesi Sorunu Yaşamak , pek çok kişinin sıklıkla yaşadığı bir  problem türüdür. Bu sorun yaşandığında hasta, ağzını tam olarak açmakta ve hareket ettirmekte zorlanır.

Çene Kilitlenmesi sorunu temporomandibular eklem olarak adlandırılan Tme sorunlarından kaynaklı oluşabilir. Tme hastalıkları, çene eklemi içinde bulunan disk ve kıkırdakların olası dejenerasyonları ,  gelişim bozuklukları, yaralanmalar ve çene kaslarındaki sorunlardan kaynaklı oluşabilir. Fakat sabahları yaşanan çene kitlenmesi sorunlarının sık görülen farklı nedenleri vardır.

Öncelikle, gece boyunca çene kasları dinlenir ve hareketsiz kalır. Bu nedenle, sabahları uyanınca çene kaslarının yeniden hareket etmeye başlaması biraz zor olabilir. Bu durum, genellikle birkaç dakika içinde çözülür ve kişi normal şekilde ağzını açabilir.

Bununla birlikte, sabahları çene kilitlenmesi sık sık tekrarlanıyorsa, bu durum daha ciddi bir TME sorununa işaret edebilir. Bu gibi durumlarda, çene cerrahı uzmanı tarafından bir muayene yapılması önerilir.

 

  • Bir diş hekimine veya çene cerrahına görünmek en uygunu olacaktır. Doğru teşhisi koymaları ve doğru tedaviyi önermeleri için,
  • Sıcak kompresler, kasları rahatlatmada yardımcı olabilir. Bu nedenle, sıkışma olduğunda sıcak kompres uygulamaya çalışın
  • Bazen çene kaslarının esnekliğini artırmak ve sıkışmayı gidermek için bazı egzersizler yapılması önerilir.

Gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz. Çenenizi yavaşça ve dairesel hareketlerle açıp kapatarak ve sağa ve sola hareket ettirerek kaslarınızı gevşetebilirsiniz. Sıcak bir kompres de bu kasları rahatlatabilir. Sıcak bir havlu veya ılık su torbalarını çene bölgenize koyun ve kaslarınızın rahatlamasına izin verin.

Bir diğer yöntem de stresi azaltmaktır. Stres, çene kaslarınızın kasılmasına neden olabilir. Stresinizi azaltmak için yoga, meditasyon veya derin nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Ayrıca, çene kaslarınızı gevşetmek için yüz masajları da yapabilirsiniz.

 

1 Yorum

  1. Kadir

    Güzel bilgilendirme olmuş, teşekkürler.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir