Çocuklarda Diş Sıkma

Çocuklarda diş sıkma ve diş gıcırdatma durumu özellikle uyku sırasında yaşanmaktadır. Alt ve üst dişlerin birbirine istemsiz şekilde sürtmesi olarak tanımlanan bu diş sıkma durumu her çocuktan üçünde görülebilmektedir. Beş yaşından daha küçük çocuklarda daha fazla gözlemlenen diş gıcırdatma durumunun farklı nedenleri olsa da genellikle stres durumu gıcırdatma ve sıkma durumuna neden olabilmektedir.

Gündüz diş gıcırdatma veya gece gıcırdatma, özellikle okula yeni başlayan çocuklarda dış ortama, okula uyum sağlama sorunu, evden ayrılma gibi etkenler genellikle çocuklarda strese zemin hazırlayarak diş gıcırdatma olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bunun yanında kardeş kıskançlığı, ev içerisindeki huzursuzluk durumu, yeni arkadaşlar gibi durumlarda çocuklarda diş gıcırdamasına yol açabilmektedir.

Çocuklarda Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Çocuklarda diş sıkma ve diş gıcırdatma neden olur konusunda stres dışındaki bir neden ise ağız içi yapısından kaynaklanabilmektedir. Bunun için ilk olarak bir diş doktoruna giderek çocukların dişlerindeki çene yapısının normal olup olmamasına dikkat edilmelidir. Özellikle süt dişlerden kalıcı dişlere geçiş döneminde dişlerin birbirleri ile teması veya düzensizliklerde gıcırdatma sorunu meydana gelebilmektedir üstelik çürükler, apseler, diş çıkartma süreci, kapanış bozuklukları, yüksek yapılan dolgular gibi durumlar neden olabilmektedir.

Çocukların okula başladığı dönemlerde özellikle fast food, şeker, çikolata gibi gıdalarla olan ilişkisi daha fazla olabilmektedir. Bu durumda meydana gelen reflü durumu, bağırsak parazitleri, diş gıcırdatmalarına neden olabilmektedir. Çocuklarda diş gıcırdatmaları ile birlikte uykuda ağızdan salya geliyorsa bağırsak parazitleri birinci şüpheli olabilmektedir. Çocuklar biraz daha küçükse belirtiler konusunda daha dikkatli olunması gerekebilmektedir.

Çoçuklarda Diş Gıcırdatma
Çoçuklarda Diş Gıcırdatma

Çocuklarda Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma Tedavisi

Çocuklarda diş sıkma ve diş gıcırdatma tedavisi konusunda yaygın olan bu problem, dişlenme ve bazen de ergenlik dönemi başlayana kadar devam edebilmektedir bu nedenle tedavisi gerekli bir durumdur. Bu döneme kadar diş gıcırdatmanın teşhis edilen sebepleri önemli bir konudur. Reflü, psikolojik nedenler gibi sebepler ortadan kaldırıldığında daha erken dönemlerde diş gıcırdatmalarının ortadan kalkması beklenmektedir.

Çocuklar dişini gıcırdatıyorsa ilk olarak diş doktoruna gitmeniz gerekir ve diş doktoru muayenesinin ardından gıcırdatma nedeni diş olarak belirlenirse buna uygun bir tedavi ile sorunun üstesinden gelinebilir. Diş sıkma ve gıcırdatma Nedenleri konusunda tedavisi konusunda,

  • Gıcırdatmalar eğer diş kaynaklı veya çene yapısı kaynaklı değilse doktorlar sizleri doğru kişilere yönlendirir.
  • Çocuklarda diş gıcırdatmaya neden olan tüm bu etenler ortadan kaldırıldığı zaman sıkmaya devam edilebilir, bu durum rahatsızlık verecek durumdaysa ağız içerisine küçük bir aparat hazırlanarak gıcırdatma sorunu ortadan kaldırılabilir.
  • Diş gıcırdatma sıklığı azalana kadar veya tamamen bitene kadar her sene sabırla uygulamak gerekebilir ve böylece diş gıcırdatma zamanla azalabilir.
  • Gerekli olduğu zaman çocukların psikoloğa veya psikiyatrisine başvurması tavsiye edilebilir.

Uykuda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Uykuda diş gıcırdatma neden olurdurumu aynı şekilde stres, uygu sorunları, hayat şartları, ilaç kullanımı, uyku apnesi gibi durumlardan dolayı meydana getirebilmektedir. Yani gün içerisinde meydana gelen durumlara mutlaka doktor ile görüşülmesi gerekmektedir. Uyurken diş gıcırdatma nasıl geçer için meydana gelen stres faktörleri ortadan kaldırılmalıdır. Bunun dışında eğer bu durum ağız içerisinde olumsuz bir soruna neden oluşturuyorsa bu durumda ağız içi aparatlar kullanılabilmektedir. Bu aparatlar tamamen çocukların ağız yapısına göre hazırlanır.

Bebeklerde Diş Sıkma Nedenleri

Bebeklerde Diş Sıkma Nedenleri
Bebeklerde Diş Sıkma Nedenleri

Bebeklerde diş sıkma nedenleri konusunda özellikle bebeklerde uyku sırasında diş sıkma ve gıcırdatma durumu farklı fizyolojik veya psikolojik nedenlere bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Bebeklerde diş çıkartma süreci döneminde de bebeklerin uyurken gıcırdattığını veya sıktığını fark edebilirsiniz. Uyku sırasında diş gıcırdatma her yaşta görülen sorunlardır.

Söz konusu bebekler olduğu zaman diş gıcırdatmanın veya sıkmanın psikolojik ve fizyolojik nedenleri olabilmektedir. Söz konusu olan bebekler olduğunda diş gıcırdatma semptomunun üstünde durulması büyük bir önem taşır. Bebeklerin yaşadıkları ağrı veya farklı bir problem nedeniyle dişleri gıcırdatabilmektedir bu nedenle mutlaka bir uzman ile görüşülmesi gerekir.

Çocuklarda Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma Alışkanlık mı?

Çocuklarda diş gıcırdatma durumu genellikle tüm süt dişleri yenilendikten sonra tamamen geçer fakat bazı çocuklar ergenliğe kadar ve hatta ergenlikte de diş sıkmaya devam etmektedir. Eğer diş hekimleri bu durumlarda herhangi bir fizyolojik neden görmüyorsa gerekirse çeşitli plaklardan yararlanarak bu sorunların giderilmesi için destek olmalıdır. Diş gıcırdatma ciddi bir durumdur ve erken önlem alınması gerekir, eğer tedavi edilmezse diş çürümeleri, aşınma ve çeşitli kas hasarları meydana gelebilir. Bu sebeple mutlaka doktor ile görüşerek alışkanlık durumu konusunda çözüm yollarını denemelisiniz.

İlgili Link: Sinus Lifting Operasyonu Nedir?

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir