Dental İmplant

Dental implant nedir konusunda ağız ve diş sağlığı ile alakalı en fazla yapılan uygulamalar arasındadır. Özellikle birçok kişide diş çürümesi, periodental hastalıklar veya yaralanma gibi nedenlerden dolayı diş kaybına uğramaktadır. Bu nedenle diş eksikleri için avantaj sağlayarak daha güvenilir, daha estetik ve daha kalıcı bir yöntem olarak implant kullanılabilmektedir.

Diş implantı yedek diş kökleridir ve implantlar doğal dişlerinize uyacak şekilde yapılarak sabit veya çıkarılabilir yapay dişler olarak güçlü bir temel sağlar. Bir başka deyişle bakıldığı zaman diş implantı, takma diş veya köprü gibi diş protezlerini desteklemek için ağzınıza yapay olarak yerleştirilen yapay diş köküdür ve yapıldığında doğal diş görünümü ve işlevlerini sağlamaktadır.

Dental İmplant Hangi Durumlarda Uygulanır?

Dental implant hangi durumlarda uygulanır konusunda diş eksikliği yaşayan kişiler hem estetik hem de fonksiyonel olarak birçok sorun yaşayabilirler. Diş eksikliğinde etkin bir çiğneme yapılmaz ve bu durumda diş kaybı, kapanışın da değişmesine neden olduğundan çene ekleminde sorunlara neden olabilir. İmplantlar, dişlerini periodontal hastalık, çürük, travma durumu veya başka bir nedenle kaybetmiş kişilerde iyi bir ağız sağlığı için ideal bir seçenek olmaktadır.

Dental implant, dişlerin eksik olduğu bölgelerde, zamanla çene kemiğinde erime meydana gelebilmektedir. Erime miktarını diş çekimini takiben implantın uygulanması önemli ölçüde azaltmaktadır. Komşu dişlerden destek almadığından geleneksel işlemlere göre daha koruyucu bir uygulamadır.

Dental İmplant Herkese Uygun mu?

Dental implant herkese uygun mu konusunda rutin bir diş çekimi veya oral cerrahi işlemlerinden geçecek kadar sağlıklı biri, dental implant için uygundur. Bunun yanı sıra yeterli bir kemik, sağlıklı diş etlerinde de sahip olmak gerekir. Hastalar implant sonrasında ağrı hijyenine dikkat etmeyi ve düzenli olarak diş hekimlerini ziyaret etmeyi taahhüt etmelidirler.

Özellikle ağır sigara kullanımı, kalp rahatsızlıkları, diyabet, baş ve boyun bölgesinde yapılmış olan radyasyon tedavileri gibi durumları olan kişilerin implant uygulaması için değerlendirilmesi ve muayene edilmesi gerekir. Genel olarak dental implant uygulamalarının sizler için uygun olup olmadığını öğrenmek için doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.

Dental İmplant Faydaları
Dental İmplant Avantajları

Dental İmplant Avantajları

Dental implant avantajları konusunda birçok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan biri mükemmel görünüm oluşturmasıdır ve diş implantları tamamen orijinal diş gibi görünerek sizlere doğal bir diş hissi yaratmaktadır. Üstelik kemikle beraber kaynaşacak şekilde tasarlandıkları için kalıcı bir durumdur. Özellikle görünüş ve his söz konusu olduğu zaman diş implantları ve gerçek dişler arasındaki tek fark gerçek dişler olmamasıdır. Bunun dışında dental implant avantajları şu şekilde özetlenebilir,

  • Uygun olmayan protez uygulamalarında dişler ağız içerisinde kayabilir fakat dental implantlar dişlerin kayabileceği endişesi olmadan konuşmaya izin verir.
  • Dişlerin kökleri bir ağaç kökü gibi çenenize tutturulmuştur ve bir dişi kaybettiğiniz zaman kökün bulunduğu alanda bir boşluk kalır ve implant uygulamaları ile bu kökler tekrardan yapılmış olur.
  • Geleneksel takma dişler sık bir şekilde kayar ve çiğnemenin tadını almanızı zorlaştırır bu nedenle dental implantlar hem doğal dişleriniz gibi işlev görür hem de sevdiğiniz yiyecekleri fazladan bir çaba veya acı hissetmeden keyifli bir şekilde yemenizi sağlar.

Gibi genel olarak birçok avantajı bulunur, diş implantları estetik açıdan iyi bir görünüm sağlarken kendinizi daha iyi hissetmenize neden olur bu nedenle dişlerin görünümünden memnun olmayan kişiler ve genetik yöntemlerden sıkılan kişiler dental implant yaptırabilmektedirler.

Dental İmplant Tedavi Aşamaları

Dental implant tedavi aşamaları bakıldığında öncelikle muayene ve planlama yapılabilmektedir. Muayene aşamasında detaylı bir ağız içi muayene ile dişeti, alt ve üst çenenin dişleri ile alakalı ilişkileri incelenmektedir. Uygulanacak olan implantların sayısı, boyut tipi implantların üstüne yapılacak protezler çene cerrahı ve diş hekiminin kombine çalışması ile kararlaştırılır.

Dental implant tedavi aşamaları bakıldığı zaman, operasyon implant konusunda gerekli eğitimi almış bir ekiple birlikte diş hekimi tarafından yapılmalıdır. İmplantın yerleştirilmesi ve diğer diş tedavileri gibi lokal anestezi ile yapılmaktadır. İmplant takıldıktan sonrasında iyileşme safhasında yerleştirildikten sonra kemikle bütünleşmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekir. Bu süre alt çene ve üst çene için 4 ay gibi bir süredir.

İmplant operasyonları sırasında hasta hiçbir şekilde ağrı veya acı hissetmez fakat lokal anestezi yapılan hastalarda gün içerisinde anestezi etkisi dağıldıktan sonra hafif ağrılar olabilmektedir. Bu ağrılar normal şekilde karşılanmaktadır ve operasyon sonrası diş hekimlerinizin önereceği ağrı kesicileri kullanarak bu durum giderilebilmektedir. İmplant yaptıran hastalar genellikle bu durumun normal diş çekiminde yaşanan ağrıya benzer olduğunu söylemektedirler.

Vidasız implant 1950’li yıllardan bu yana uygulanan bir işlemdir. Günümüze kadar implant kaynaklı herhangi bir sağlık problemi oluşan hasta gözlemlenmemiştir.

Vidasız implant işlemi çene ve vücuda bir zararı veya olumsuz bir etkisi bulunmayan bir tedavi yöntemidir. İşlemde kullanılan implant titanyumdan yapıldığı için insan sağlığına herhangi bir zararı olmaz.

Vidasız implant uygulaması hastanın ağız, diş ve genel sağlık durumuna bakılıp belirli bir süre belirlenerek yapılır. Bu işlem hastanın durumuna bağlı olarak genellikle 3- 4 ay arasında tamamlanır. Bu süreçte yapay diş kökü canlı doku ile birleşerek çene kemiğine kaynar.

Hiç dişi olmayan bir hastaya implant tedavisi uygulanabilir. Hastanın alt ve üst çenesi üzerine gereken miktarda implant yerleştirme işlemi yapılarak sabit protez kullanımına imkân sağlanır. Hiç dişi olmayan hastalara genel olarak 6-13 arası implant uygulanır. İmplantların uygulama sayısının kişiden kişiye değişmesi hastaların çene yapıları farklı olması ve protezin çeşidine bağlıdır. Uzman bir hekim ile birlikte uygun miktara karar verilir.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir