Diş Aşınması

Diş aşınması nedir? Sorusu özellikle diş rahatsızlıkları içerisinde en çok merak edilen konular içerisinde yer almaktadır. Özellikle diş aşınması diş minesi aşınması olarak da bilinmekte olup dişlerin üst katmanında yer alan beyaz kısım diş minesi olarak bilinmektedir.

Birçok farklı faktöre bağlı olarak diş minesi üzerinde aşınmalar ve çoğu zaman diş minesi kaybı söz konusu olmaktadır. Diş minesi açıldıkça dişin dentin dokusu ortaya çıkmakta olup bu da dişlerde hassasiyete sebep olmaktadır.

Özellikle diş minesine aşınma meydana gelmesi durumunda kişilerde sık sık diş ağrısı ortaya çıkmakta ve diş ağrısıyla birlikte çeşitli semptomlar da görülmeye başlanmaktadır.

Dişlerde Aşınma Neden Olur?

Dişlerde aşınma neden olur? sorusu kapsamında ise özellikle diş aşınması temelde 2 farklı şekilde ortaya çıkmakta olup biri atrizyon diğeri ise erozyon olmaktadır. Bu noktada ilk olarak atrizyon nedenleri şöyledir;

  • Bruksizm
  • Kapanış bozuklukları
  • Malpozisyon

Dişlerde atrizyon söz konusu olduğunda özellikle sarımsı bir diş rengi ortaya çıkmakta olup genellikle sağlıksız bir görünüm ortaya çıkmaktadır.

Erozyon ise diş minesinin peyzaj değerinde değişiklik meydana gelmesi çoğunlukla asitli gıdaların sık sık tüketilmesi veya dişleri fırçalarken aşırı sert fırça kullanılması ile birlikte aşırı sert hareketlerle dişlerinin fırçalanması dişlerde erozyon oluşmasına neden olmaktadır.

Bu nedenle doğru fırçalama tekniğinin bilinmesi ve fırçalama sırasında yumuşak diş fırçaları kullanılması diş minesin de aşınma oluşmasını engellemektedir.

Diş Aşınması Belirtileri

Diş Aşınması  Nasıl Anlaşılır
Diş Aşınması Belirtileri

Genellikle diş doktoruna dişlerde aşınma olduğunu anlayarak başvuru olmamakta ancak diş aşınması olduğunda ortaya çıkan belirtiler nedeniyle diş doktoruna başvurulmaktadır. Bu belirtiler sayesinde doğru teşhisin konulması mümkün olup tedavi yöntemi de bu belirtilere göre belirlenmektedir.

Diş aşınması belirtileri içerisinde en sık rastlananlar şöyledir;

  • Sararmalar,
  • Diş yüzeyinde yumuşak görünüş,
  • Dişlerin birleştiği noktalarda çökmeleri
  • Dişlerde sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet,
  • Diş görünümünde pürüzlü bir yapı,
  • Diş aralarında kanamalar,
  • Diş yüzeyinde matlık oluşumu,
  • Diş uçlarında tırtıklar.
  • Dişlerde renk değişimi

Dişlerde Aşınma Tedavisi

Aşınmış diş minesi özellikle sıcak ve soğuk maddelere karşı daha fazla hassasiyet göstermekte olup bu noktada şiddetli ağrıların görülmesi de kaçınılmaz olmaktadır. Mümkün olduğunca geç kalınmadan diş doktoruna muayene olunması ve muayene sonrasında doktor tarafından önerilen dişlerde aşınma tedavisi için yöntemlerinin belirlenmesi gerekmektedir.

Diş aşınması için uygulanan 2 farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler içerisinde özellikle bonding yöntemi ve porselen lamina uygulaması diş minesinin eski haline gelmesine yardımcı olmaktadır.

Bonding Yöntemi Nedir?

Bonding yöntemi diş minesine meydana gelen aşınma sırasında orijinal diş üzerine kompozit adı verilen malzeme yerleştirilmekte ve daha sonra bu malzeme şekillendirilerek parlatılmaktadır. Böylece hem daha estetik bir görünüm hem de daha hoş bir gülüş tasarımı ortaya konulmaktadır.

Porselen Lamina Uygulaması Nedir?

Porselen lamina uygulaması ise özellikle tıp alanında yaşanan son teknolojik gelişmeler ile yürütülmekte olup bu uygulamada yine orijinal diş üzerine yapılmakta olup orijinal dişe herhangi bir müdahale yapılmadan yeni bir mine yapısı oluşturulmaktadır.

İlerlemiş düzeyde aşınmalar söz konusu olduğunda özellikle arka dişlerde bulunan çimenci kısımlara da porselen lamina uygulaması yapılarak tüm dişlerin ideal bir görünüm kazanması sağlanmış olunur.

Diş Aşınmasını Önleme Yolları

Diş aşınmasını önleme yolları içerisinde özellikle dişlere çok iyi bakılması ve kullanılan diş fırçalarının çok sert yapıda olmaması ilk sırada yer almaktadır.

Bunun yanı sıra dişleri fırçalarken aşırı kuvvet uygulanmaması da diş minesinin aşınmasını böylece engellemektedir. Dişlerin fırçalanması için günde en fazla 3 defa diş fırçalama önerilmekte ve daha sık diş fırçalama yapılması diş üzerinde aşınmaya neden olmaktadır.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir