Dişte Oluşan Beyaz Lekelerin Nedenleri ve Tedavisi
Dişte oluşan beyaz lekelerin nedenleri ve tedavisi konusunda birçok kişinin yaşadığı bu sorunlar için avantaj sağlanmaktadır. Beyaz dişler, hem estetik olarak daha iyi bir görünüm oluştururken hem de sağlıklı olduklarını gösterir. Fakat bazen bu dişlerde beyaz lekeler gibi bazı renk değişiklikleri olabilir. Bu leke tonları dişlerin geri kalanından farklıdır ve rahatsız edici bir görünüme neden olabilmektedir. Dişlerde meydana gelen beyaz lekeler çürük belirtisi olabilmektedir bu nedenle sebebini belirlemek önemlidir.
Dişte Beyaz Leke Neden Çıkar?
Dişte beyaz leke neden çıkar konusunda bu lekeler birden fazla nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. Diş hekiminiz bu noktada meydana gelen nedenleri açıklayabilir ve ardından durumu tedavi etmeniz konusunda en iyi yolları belirleyebilir. Dişte beyaz leke oluşumunun nedenleri genel olarak şu şekilde özetlenebilir,
-
- Dişte beyaz leke çok fazla asitli yemek veya içecek tüketmek dişlerdeki lekelerin en önemli nedenleridir. Bunun nedeni ise yüksek asitli olan yiyeceklerin diş minesine zarar vermesidir.
- Şeker oranı yüksek tüketimlerde diş minesini aşındırırken asidik plak oluşumuna neden olabilmektedir. Asidik olan yiyecekler aynı zamanda diş minesini aşındırabilirken asidik plak oluşumuna neden olur.
- Florur dişleri güçlendirerek çürümeyi önler fakat gelişen dişlerde çok fazla florur kullanılması ters etki yaparak çürüme ve renk değişikliklerine neden olabilmektedir.
Dişte Beyaz Leke Tedavisi
Dişte beyaz leke tedavisi için bir dizi tedavi seçeneği mevcuttur ve kolay bir şekilde avantaj sağlanabilir. Bunlardan biri beyazlatmadır ve doktor gözetiminde yapılan bu iş işlemiyle diş minesinin renginin dengelenmesine yardımcı olarak beyaz lekelerin rengi ile eşleşecek şekilde tüm diş etkili şekilde beyazlatılmaktadır.
Aşırı flor kullanımı beyaz lekeler için gelişen bir tedavi değildir ve bu işlem beyaz lekeleri daha da ağartarak lekelerin farklı bir beyaz tonu almasına neden olabilir.
Özellikle ön dişte beyaz leke durumuna bakıldığı zaman iyi bir diş hijyeni uygulamak önemlidir. Düzenli olarak fırçalama ve diş ipi kullanmak bu noktada etkili olabilmektedir ve mümkünse her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın ve çalkalayın. Genellikle tedavilerde mine yapısını güçlendiren ürünler kullanılabilmektedir fakat doktorlar ile görüşülmesi ve o şekilde kullanılması gerekir.
Diş Etinde Beyazlık
Diş etinde beyazlık görülmesi durumu iltihap veya lökoplaki anlamına gelebilmektedir. Lökoplaki, diş etlerinde ağzın alt kısımlarında ve yanak içlerinde oluşan kalın ve beyaz noktalar olarak tanımlanabilmektedir. Hatta diş üzerinde bile oluşabilmektedirler ve beyaz lekeler oluşturdukları yüzey üzerinde silinerek veya kazınarak çıkarılmaz. Bu durumun nedeni tam olarak bilinmese de özellikle tütün kullanımı gibi durumlardan dolayı olduğu görülebilmektedir.
Diş etinde beyazlık durumunun bir diğer nedeni de iltihap oluşumudur. Diş eti iltihabı, yaygın olarak bakteriyel kaynaklı enfeksiyonların yol açtığı ağız ve diş sağlığına ilişkin bir hastalıktır ve yetişkin olan bireylerde diş kaybının başlıca nedenlerinden biri olarak genellikle küçük boyutlu iltihaplar şeklinde gelişmektedir. Oluşum yerine göre kişiye herhangi bir rahatsızlık vermez fakat tedavi edilmesi gerekebilir.
Diş Etinde Beyazlık Nasıl Tedavi Edilir?
Diş etinde beyazlık nasıl tedavi edilir konusunda özellikle görüldüğü andan itibaren tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu durum hastalığın erken evrede teşhis edilerek gerekli önlemlerinin alınması, tedavi başarısını önemli ölçüde arttırmaktadır. Bu sayede daha ciddi diş eti hastalıkları oluşumu ve diş kaybı önlenebilmektedir. İyi bir ağız bakım rutinini benimseyerek buna uyum sağlandığı zaman hekimin önereceği tedavinin tam olarak başarıya ulaşması mümkündür.
Profesyonel diş ve diş eti bakımı, hastalıkların tedavisinde temel yapı taşıdır. Diş hekimleri ile uygulanan profesyonel diş temizliği ile özellikle iltihaplarda meydana gelen ve hekim önerisi ile kullanılan antibiyotik kullanımı sayesinde kısa sürede bu durumun üstesinden gelebilirler. Bunun dışında bazı özel aletler, lazer veya ultrasonik cihazlar yardımı ile uygulanan bu işlemler iyileşme durumunu hızlandırır.