Diş çekimi sonrası ağrı durumu can sıkıcı bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir diş çekildiğinde, dişin sinir ve kan beslemesi de ortadan kaldırılmaktadır. Vücut buna beyne ağrı sinyalleri göndererek yanıt vermektedir. Esasında bu durum, sizi daha fazla hasardan korumaya yardımcı olan doğal bir yanıttır. Bundan dolayıdır ki diş çekimi sonrasında belirli bir düzeyde ağrı yaşıyor olmanız olağandır.
Diş çekimi için ameliyata girdiğinizde, diş hekiminiz işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmemeniz için çene bölgenizi lokal anestezi ile uyuşturacaktır. Ağzınız uyuşturulduktan sonra, genellikle etkilenen dişin tabanına yakın diş eti dokunuzda bir kesi yapacak ve ardından diş kökünü ve çevresindeki kemik dokusunu kökleriyle birlikte nazikçe çıkarmak için forseps kullanacaktır.
Çekilen Diş Neden Ağrır?
Bir diş çekildikten sonra ağrının birçok farklı nedeni vardır. Genellikle çekilen diş sonrasında aşağıdaki nedenlerden dolayı ağrı olabilir;
- Şişlik
- Enfeksiyon
- Sinirlerde hasar
Diş çekimi işlemi sonrasındaki şişmeye, kan damarlarından ve diş çevresindeki yumuşak dokulardan sızan sıvı neden olur. Şişlik zamanla yavaş yavaş inecektir. Diş çekimi sonrası oluşan şişlik kimi zaman ağrıya da neden olabilmektedir.
Enfeksiyon genellikle diş veya diş eti çekilmeden önce mevcut bir sorundan kaynaklanır. Antibiyotikler veya diğer ilaçlarla tedavi edilebilir. Ayrıca kanal tedavisi veya enfeksiyonu gidermek için cerrahi işlemler gibi daha ileri tedavi gerektirebilir.
Sinirler veya sinüslerde hasarın ortaya çıkması, ağrıya neden olabilmektedir. Esasında bu durum nadir olarak karşılaştığımız bir durumdur. Ancak özellikle diş hekiminizin diş çekme deneyimi yoksa mümkündür. Bundan dolayıdır ki diş hekimi tercihine her zaman dikkat etmek şarttır.
Yerleştirildikten sonra yedek dişin çıkması da diş çekimi sonrasında ağrıya neden olabilir. Bu durum en sık bir diş implantı bir veya daha fazla eksik dişin yerini aldığında ortaya çıkmaktadır. Diş çekildikten sonra biraz rahatsızlık hissetmek doğaldır. Ağrının nedeni sinir hasarı ve kan kaybının sonucudur.
Diş çekildikten sonra yara bir süre kanar. Ayrıca işlem sırasında kan damarları zarar görebilir ve birkaç gün kanamaya devam edebilir. Diş çekimi sonrasında diş hekiminizin tavsiyelerine uygun bir şekilde davranacak olursanız; diş çekimi sonrasında daha az ağrı hissedebilirsiniz.
Diş Çekimi Hangi Durumlarda Yapılır?
Diş çekimi, kırık veya hasarlı dişler, enfeksiyon veya çürüme ve travma veya yaralanma gibi birçok nedenden dolayı yapılabilir. Bazı durumlarda yirmi yaş dişleri yuvalarından düzgün çıkmadıkları veya yuvalarına gömülü oldukları için çekilmeleri gerekebilir.
Bir kaza veya başka bir travma nedeniyle ciddi şekilde hasar görmüş bir dişin de çekilmesi gerekebilmektedir. Diş çekiminin gerekli olmasının birçok nedeni vardır. Günümüz itibariyle diş çekiminin gerektiği durumlardan bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Diş kırığı
- Apseli diş
- Diş çürüğü
- Diş eti hastalığı
- Hasarlı kök kanalı
- Çene kemiğinde enfeksiyon
Diş çekiminin en yaygın nedeni, günlük fırçalama ve diş ipi ile önlenebilen diş çürümelerinden kaynaklanmaktadır. Bu durum tedavi edilmezse diş eti hastalığına ve hatta diş apsesine neden olabilir. Ayrıca rutin diş muayeneniz sırasında çürükler de tespit edilebilir. Çürüklerin tespiti sonrasında kanal tedavisi vs de yapılamıyorsa diş çekimi tavsiye edilmektedir.
Diş çekiminin diğer nedenleri arasında ağız kanseri, travma veya yaralanma ve periodontal hastalık gibi nedenler de bulunmaktadır. Dişte herhangi bir sorun ortaya çıktığında diğer tedavi seçenekleri işe yaramadıysa, bir diş hekimi diş çekimini önerecektir.
Diş Çekimi Sonrası Ağrıyı Azaltmak İçin Öneriler
Dişiniz çekildiğinde, diş hekiminiz size yara bakımı ve ağız hijyeni için talimatlar verecektir. Diş çekimi sonrası ağrıyı azaltmak için bazı öneriler de bulunmaktadır. Diş çekildikten sonra yaranın iyileşmesi yaklaşık iki hafta kadar sürebilir. Bu arada, ağrıyı azaltmak ve iyileşmeyi desteklemek için yapabileceğiniz birkaç şey de vardır.
Diş çekildikten sonra, bölge genellikle uyuşur veya hafif bir karıncalanma hissi olur. Ayrıca hafif kanama yaşayabilirsiniz. Bundan dolayı şişmeyi azaltmak ve enfeksiyonu önlemek için ağzınızı günde birkaç kez ılık tuzlu suyla çalkalayabilirsiniz. Diş hekiminiz size ağrı kesici verdiyse, bunu reçetenizin etiketinde belirtildiği şekilde veya diş hekiminizin önerdiği şekilde almalısınız.
Diş çekimi sonrasında ağrı yaşamamanız için yutması zor olan belirli yiyecekleri veya sıvıları yemeden veya içmeden önce ağrı kesici ilaç almanız gerekebilir. İlaçlarınızı ne zaman ve nasıl alacağınız konusunda diş hekiminizden özel talimatlar istemeniz faydalı olacaktır.
Diş çekiminden sonra ateşiniz çıkarsa, derhal doktorunuza başvurun. Çünkü bu ağız ve çene bölgesinde bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Bir diş çekilirken kökler çıkarılır ve dişle birlikte az miktarda kemik alınır. İşlemden sonra çevredeki bölge birkaç gün ağrıyabilir.
Ağrıyı azaltmak için reçetesiz satılan ağrı kesicileri alın. 18 yaşından küçük çocuklara ağrı kesici alırken dikkatli davranmalısınız. Diş çekildikten hemen sonra yanağınıza veya çenenize bir buz paketi uygulayabilirsiniz. Buz, soket etrafındaki şişmeyi ve kanamayı azaltmaya yardımcı olur. Kanama durana kadar bunu 15 dakika boyunca yapabilirsiniz.
Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş çekimi sonrasında dişiniz çekildiği tarafını çiğnemekten kaçınmalısınız. İyileşirken diğer tarafı çiğneyebilir veya sıvı bir diyet uygulayabilirsiniz. Bölgede oluşabilen bakterilerin temizlenmesine yardımcı olmak için bol su içebilirsiniz. Dikişleriniz varsa puding gibi yumuşak yiyecekler yiyebilirsiniz. Bir de diş çekimi sonrasında aşırı soğuk ve aşırı sıcak şeyleri yemekten de kaçınmak durumundasınız.
Diş çekimi sonrasında patlamış mısır taneleri veya sert şeker lolipopları gibi yuvaya sıkışabilecek herhangi bir şeyden kaçınmalısınız. Dikişleriniz alındıktan sonra, çiğnenmesi kolay, ancak çiğnenmeden kolayca yutulabilecek kadar duygusal yiyecekler yemeyi denemelisiniz. Patates püresi, yoğurt ve elma püresi buna iyi örneklerdir. Bu aşamada yiyeceklerinize dikkat ediyor olmanız, diş çekimi sonrasında daha az ağrı durumu yaşamanız da mümkün olacaktır.
İyileşme tamamlanana kadar günde en az bir kez yumuşak kıllı bir diş fırçası ile çekim bölgesinin etrafını nazikçe fırçalayabilirsiniz. Diş hekiminiz tarafından reçete edilen bir antibiyotik alıyorsanız, bu ilacı alırken süt ürünleri yemeyin. Çünkü bunlar antibiyotiğin etkinliğini etkileyebilir. Diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yara bakımıdır. Bu tür bakımları mutlaka diş hekiminizin tavsiyesine uygun bir şekilde yapmalısınız.