Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci ve Aşamaları

Diş çekimi sonrası iyileşme süreci ve aşamaları nasıl gelişmektedir? Diş çekimini takiben iyileşme süreci tipik olarak yavaş ve kademeli bir süreçtir. Ameliyattan hemen sonra kemik ve çevre dokular iyileşmeye başlarken yaranın tamamen kapanıp iyileşmesi haftalar hatta aylar alabilir.

Ameliyattan sonra, birkaç gün sonra azalacak bir miktar şişlik ve rahatsızlık beklemelisiniz. Diş hekiminiz, rahatsızlığınızı hafifletmeye yardımcı olabilecek ağrı kesici ilaçlar konusunda size tavsiyede bulunacaktır. Ayrıca, bir seferde 15 dakika boyunca yara üzerinde basınç veya soğuk kompres ile kontrol edilebilen çekim bölgesinde bir miktar kanama yaşayabilirsiniz.

Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Diş çekimi sonrası iyileşme süreci gündeme geldiği zaman karşımıza son derece titiz bir süreç çıkmaktadır. Diş çekiminden birkaç gün sonra, ameliyat sırasında kullanılan lokal anesteziklerden tükürük eksikliği nedeniyle ağzınızda kuru ve ağrılı hissedebilirsiniz. Normal tükürük üretimi normal seviyelere döndüğü için bu kuruluk zamanla azalacaktır.

İyileşmenin bir sonraki aşaması, çekim bölgesi çevresindeki diş etlerinin ilk iyileşmesini ve ameliyattan sonraki iki hafta içinde kemik rejenerasyonunu içermektedir. Bu süre zarfında diş hekiminiz, çenenizde veya yanak bölgenizde kalan ağrı veya rahatsızlık için gerekirse ağrı kesici ilaçların yanı sıra enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için antibiyotik reçete edebilir. Sigara içmek sağlıklı kemik rejenerasyonunu engelleyebileceğinden, bu süre zarfında sigara içmemek de önemlidir.

Diş Çekimi Sonrası İyileşme Aşamaları

Diş çekildikten sonra yaranın tamamen iyileşmesi yaklaşık iki hafta sürecektir. Bu süre zarfında, diş hekiminiz tarafından verilen ameliyat sonrası talimatları takip etmek önemlidir. Diş çekimi sonrası iyileşme aşamaları söz konusu olduğu zaman 3 farklı aşama karşımıza çıkmaktadır;

  • Ameliyat sonrası hemen dönem
  • Bir hafta sonra
  • İki hafta sonra

Ameliyat sonrası hemen dönem; diş çekimi sonraki gün biraz şişlik, kanama ve morarma olması normaldir. Dişlerinizi çiğnerken veya fırçalarken artan ağrınız da olabilir. Diş hekiminiz bu tür ağrıyı azaltmaya yardımcı olacak ilaçlar sağlayacaktır.

Diş Çekimi Sonrası İyileşme Aşamaları
Diş Çekimi Sonrası İyileşme Aşamaları

Diş çekiminden bir hafta sonraki dönem; bu zamana kadar kanama ve morlukların çoğu azalmış olmalıdır. Bununla birlikte, cerrahi alanın çevresinde yine de bir miktar şişlik yaşayabilirsiniz. Bu aşamada, ekstraksiyon bölgesi üzerinde bir kabuk oluşması yaygındır. Ancak bu, ameliyattan sonraki üç gün içinde olmazsa, daha fazla değerlendirme için diş hekiminize başvurmalısınız.

İki hafta sonra sonrası süreç; çoğu durumda, bu noktada, dişin bir zamanlar bulunduğu yerde yalnızca küçük bir girinti gibi görünür bir çekim alanı belirtisi olmayacaktır. Ameliyat sırasında ne kadar doku alındığına ve aynı anda başka bir işlem yapılıp yapılmadığına bağlı olarak tüm iyileşme belirtilerinin ortaya çıkması iki haftadan uzun sürebilir. Diş çekimi sonrası iyileşme süreci, işlemin türüne ve genel sağlığınıza bağlı olarak değişmektedir.

Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Gelişmektedir?

Diş çekimi sonrası iyileşme süreci genellikle birkaç hafta sürmektedir. Ancak genel sağlığınıza ve ağzınıza ne kadar iyi baktığınıza bağlı olarak daha uzun sürebilir.  Ameliyattan sonraki ilk 24 saat, kendiliğinden veya hafif basınçla duran bir miktar kanamanız olabilir. Kanama 24 saatten uzun sürerse, buzlu suya hafifçe batırılmış bir gazlı bez parçası ısırılarak kontrol edilebilir.

Diş çekimi sonrasındaki 48 saat sonra ağrı genellikle minimaldir veya yoktur. Şişlik üç hafta kadar sürebilir, ancak bu zamanla yavaş yavaş azalacaktır. Bu süre zarfında sert yiyecekleri çiğnerken muhtemelen biraz rahatsızlık hissedeceksiniz.

Eksik dişleri değiştirmek için genellikle ameliyattan iki ila üç hafta sonra kısmi bir takma diş takılır. Ameliyat sırasında dişlerin çekildiği bölgedeki iyileşme dokularının çiğneme yeteneği veya stabilitesi ile ilgili endişeler varsa bu zamana kadar geçici bir palet kullanılabilir.

Diş çekimi sonrası iyileşme süreci genellikle hızlı ve ağrısızdır. Çoğu insan düzenli aktivitelerine iki veya üç gün içinde devam edebilir, ancak herhangi bir gerekli takip bakımıyla ilgili olarak diş hekiminizin tavsiyelerine uymak önemlidir.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir