Diş Eti Çekilmesi Nedir

Tıp dilinde Periodontisis olarak adlandırılan ve diş eti çekilmesi olarak bilinen bu problem, oldukça ciddi bir diş eti enfeksiyonu olarak, önemsenmeyerek tedavisinin aksatılması ve durumun ilerlemesi durumunda kişilerin diş kemiklerinin erimesine ve ortadan kaybolmasına neden olmaktadır. Kişilerin diş çevresinde yer alan yumuşak et dokusuna zarar veren ve oldukça farklı nedenlerden dolayı meydana gelebilen diş eti çekilmesi, özellikle dişleri tutan ve sağlamlığını sağlayan diş etlerinin aşağıya doğru çekilerek dişlerin sağlamlığını etkilemesine ve bu nedenle diş gevşemelerine sebebiyet vermektedir.  Bu diş çekilmesinin kısa sürede fark edilip tedavi edilmemesi durumda bu sorun diş kaybına dahi yol açabilmektedir.

Diş eti çekilmesi, özellikle kişilerde en sık karşılaşılan diş ve diş eti problemlerinden biri olarak, fazla ilerlemeden gerekli önemlerin ve hatta gerekli durumlarda tedavilerin alınması durumunda kısa sürede etkili bir şekilde önlenebilmektedir. Pek çok farklı nedenden dolayı kişilerin yaygın olarak karşılaşabildiği bu sorun, genel olarak ağzı ve diş sağlığının ihmal edilmesi, gerekli bakımların yapılmaması veya düzensiz yapılması durumunda ortaya çıkmaktadır.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Kişilerin çok fazla yaşadığı bir ağız sağlığı problemi olan diş eti çekilmesi probleminin neyden dolayı kaynaklandığı konusunda diş eti çekilmesi neden olur? Sorusu, pek çok kişinin merak ettiği ve araştırdığı bir konudur.

Öncelikle diş eti çekilmesine neden olabilecek pek çok farklı durum bulunmaktadır. Bu nedenle de sıkça görülebilen bu problem, gerek hastalık gerek yanlış uygulamalar gerek genetik olarak pek çok durumdan etkilenebilmekte ve bu durumlardan dolayı diş eti çekilmesi yaşanabilmektedir. Özellikle bu problemin meydana gelmesine neden olan durumlar arasında şunlar yer almaktadır;

  • Genetik olarak diş eti çekilmesine yatkın olması
  • Kişilerin Periodontal çeşitli hastalıklar yaşaması
  • Diş fırçalama konusunda sert ve yanlış bir şekilde fırçalama yapılması
  • Hormonal değişiklikler
  • Ağız ve diş bakımını ihmal etmek
  • Sigara veya tütün ürünleri kullanmak
  • Yemek yerken dikkatsiz yemek yemek
  • Dişleri çok fazla sıkmak veya gıcırdatmak
  • Dil veya dudak piercingine sahip olmak
  • Çarpık dişler sebebiyle yemek yerken diş etlerinin zarar görmesi

Gibi durumlar, kişilerin diş eti çekilmesi problemiyle karşı karşıya kalmasındaki en önemli durumlardır.

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri

Diş Eti Çekilmesi  Nasıl Anlaşılır
Diş Eti Çekilmesi Beirtileri

Diş eti çekilmesinin meydana getirdiği pek çok belirti bulunmaktadır ve bu belirtiler, kişiler tarafından çok net bir şekilde hissedilebilmektedir. Özellikle en önemli belirtisi, normal diş etleri sert bir yapıda ve soluk pembe renginde olurken, diş etleri, dişlerin etrafını bütünüyle kaplamakta ve sert yapısı ile korumaktadır. Ancak diş eti çekilmesi sorunu yaşayan kişilerde gözlemlenen diş eti çekilmesi belirtileri şunlardır;

  • Diş etlerinin şişmesi
  • Ağızda koku problemi yaşanması ve kalıcı ağız kokusu sorunlarına
  • Diş eti renginin mora yakın, koyu veya parlak kırmızı bir renge sahip olması
  • Yemek yerken çiğneme esnasında ağrı meydana gelmesi
  • Dişlere tamamen oturan diş etlerinin bu problem ile aşağıya doğru çekilmesi nedeniyle dişlerin alt yapılarının daha çok meydana çıkması ve uzun gözükmesi
  • Dişlerin arasında ve aynı zamanda diş ve diş etleri arasında diş eti çekilmesi sebebiyle boşluklar meydana gelmesi
  • Özellikle diş ipi kullanımı ve diş fırçalama esnasında diş etinde kanamaların meydana gelmesi
  • Dişlerin fırçalanmasının ardından fırçanın üzerinde pembe bir renk oluşması
  • Dişlerin hassas bir yapıda olması
  • Dişlerin pozisyonlarının bozularak ısırıklarda uyumsuz bir ısırma biçimi meydana gelmesi
  • Dişlerin yerinden oynaması, gevşemesi veya dişin kaybedilmesi

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Düzelir?

Diş eti çekilmesi nasıl düzelir? Sorusuna yanıt olarak; Öncelikle kişilerin düzenli olarak ağız ve diş bakımını yapması gerekmektedir. Diş ipi ile dişlerin arasını her gün temizlemek, her gün en az 2 kere dişleri fırçalamak ve diş bakımı muayenelerini aksatmamak, diş eti problemi yaşama ihtimalinizi oldukça düşürürken aynı zamanda diş eti çekilmesi yaşayan kişilerin yine bunlara dikkat etmesi halinde sorunun kolayca ortadan kalkabilmesi sağlanmaktadır.

Ancak bazı durumlarda kişilerde meydana gelen diş eti çekilmeleri ciddi ilerlemelere ulaşabilmekte ve bu durumda da bir hekim tarafından yardım almak gerekebilir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Diş eti çekilmesi tedavisi için bir hekim yardımı alınırken diş eti çekilmesinin durumuna göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Öncelikle kişilerin fazla ilerlememiş ve hafif bir sorun şeklinde görülen diş eti çekilmelerinde hekimler, çekilme yaşanan bölgeyi derinlemesine temizlemekte ve bu temizleme esnasında hem dişlerde hem de kök yüzeylerinde oluşan tartar ve plakları temizlemektedir.

Bunun yanı sıra açıktaki kök alanı düzgünleştirilerek bu bölgenin bakterilerden kurtulması sağlanmaktadır. Tedavinin ardından antibiyotik reçete edilerek, kişilerin yaşadığı bu sorun çözüme kolayca kavuşturulmaktadır.

Ancak eğer diş eti çekilmesinin durumu ciddiyse, bu durumda diş eti ameliyatı yapılmakta ve bu cerrahi işlem ile diş etindeki hasar onarılmaktadır. Bu sorun, fazla kemik kaybına, ve ciddi boyutta ceplerin oluşmasına neden olabilmekte ve bu durumlar yaşandığı takdirde diş eti ameliyatı şart olmaktadır.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir