Diş Eti Kaşıntısı Nedenleri

Zaman zaman ağzınızda dişlerinizin ve diş etlerinizin etrafında garip gıdıklanma, kaşıntı, baskı hissi veya karıncalanma gibi  garip bir his var mı?  Diş fırçası ile dişlerinizi ve diş etlerinizi kaşımak mı istiyorsunuz? Diş eti kaşıntısı rahatsız edici bir his yaratabilir, ancak nedeni genellikle kolaylıkla tespit edilir. Diş hekiminizle beraber kaşıntıya sebep olan şeyin arkasındaki faktörün ne olduğunu öğrendiğimizde kaşıntıyı tedavi etmek ve ileride oluşacak sorunları önlemek çok da zor olmayacaktır. Diş eti kaşıntısının pek çok nedeni olabilir;

Diş eti kaşıntısı, sızlama ve kanama gibi belirtilerle kendini gösteren bir diş sorunudur. Tedavi edilmediği takdirde diş kaybına neden olabilir. Kaşıntılı diş etleri çok farklı şekillerde görülebilir. Alerjiler bu kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntı, geceleri diş gıcırdatması şeklinde kendini gösterebilir. Diş eti hastalığı iltihaplanma ve kanama ile başlar. Diş eti kaşıntısı neden olur bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Diş bakımı düzgün ve yeterli yapılmadığında iltihap oluşur. İltihap oluşumunu engellemek istiyorsanız ağız bakımını ihmal etmemelisiniz. Kaşıntılı diş etleri farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Kaşıntının en yaygın nedenleri şunlardır:

Diş Eti Yaralanmaları

Diş etlerinde yaralanmalar ve hasar; Diş etlerinde kanama, kaşıntı, ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Bu yaralanma, spor aktiviteleri sırasında temasla ilgili bir fiziksel yaralanmadan kaynaklanabilir. Ayrıca diş gıcırdatmak da diş etlerinin kaşınmasına neden olabilir. E-sigara kullanmak diş etlerini tahriş edebilir ve kaşınan diş etlerine neden olabilir.

Plak Birikimi

Diş etlerinde şeffaf ve yapışkan plakların oluşumu gözlemlenebilir. Ağızda mukus, yemek artıkları ve bakteriler; Plak oluşumunu arttırır. Zamanla diş etlerinde biriken plak diş eti hastalığına yol açabilir. Diş eti kaşıntısı neden olur sorusuna yanıt olarak plak yanıtı verilebilir. Diş etlerinde plak birikimi belirtileri; Diş fırçalarken kanayan diş etleri, kaşıntılı ve hassas diş etleridir. Düzenli diş bakımı plak oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Yapılan çalışmalara göre, insanın diş etinde doğal olarak bulunan çok sayıda bakteri türü olduğu kanıtlanmıştır. Bu bakteriler, ağzınıza aldığınız besinlere ait olan asit ve parçacıklarla bir araya gelerek tükrük içindeki iyonlarla birleşebilir ve doğru ağız temizliği yapılmaması durumunda katılaşan yapıların tartar ya da plak oluşumuna neden olabilir. Plağın uzaklaştırılması ve ağız sağlığınızın korunması için işlerin düzenli olarak fırçalanması gerekir. Ancak plağı uzaklaştırmazsanız, örneğin dişlerinizi bir gün fırçalamayı atlarsanız, ağzınızda hissedeceğiniz kadar plak oluşabilir. Yani dişlerinizin üzerinde belli belirsiz bir tabakanın olduğu hissine varabilirsiniz.

Diş Eti İltihabı

Diş eti iltihabı, periodontal hastalığın erken evreleri gibidir. Diş etlerinde plak birikiminin neden olduğu iltihaplanma, diş eti hastalığının hafif bir şeklidir. Bu aşamadaki hastalık diş etleriyle ilgili başka bir komplikasyona neden olmamıştır. Bazı durumlarda diş etlerindeki kaşıntıya diş eti hastalığının en erken aşaması olan gingivit (diş eti iltihabı) neden olur. Diş etlerindeki şişme ve kanama çoğu insanda diş eti iltihabı ile ilişkilidir, ancak problem kaşıntıya da neden olabilir. Diş eti iltihabı ile ilgili iyi haber ise tedavi edilebiliyor olmasıdır. Diş hekiminiz iltihabı azaltmak amacıyla muhtemelen dişlerinize derin temizlik uygulayacak ve ardından diş ve diş etlerinin evde bakımıyla ilgili size gereken bilgiyi aktaracaktır.

Alerjik Reaksiyon

Farklı maddelere alerjisi olan kişilerde kaşıntılı diş etleri oluşabilir. Kaşıntılı diş etlerine neden olan alerjenler olarak Bazı ilaçlar, yiyecekler ve evcil hayvanlar sayılabilir. Ancak bazı kişilerde bahar nezlesi gibi mevsimsel alerjiler de diş etlerinde kaşıntıya neden olabilir. Herhangi bir besin maddesi veya gündelik yaşamda karşılaştığınız bir maddeye karşı alerji geliştirmeniz, diş etlerinizde de bir tepkimeye yol açabilir. Tahriş hissinin artması kaşıntı ile sizde ciddi bir rahatsızlık oluşturabilir. Yapılan araştırmalara göre, çeşitli polen alerjileri, ağız içi alerjileri ve diş eti iltihaplanmaları, diş eti kaşınmalarını tetikleyebilir.

Hormonal Değişiklikler

Vücuttaki hormon seviyelerindeki değişiklikler diş eti sağlığını etkileyebilir. Ergenlik, menstrüasyon, hamilelik veya menopoz gibi hormon seviyelerinin dalgalandığı zamanlarda diş etleri kaşınabilir. Kaşıntıya ek olarak kanama ve diş etlerinde ağrı ve hassasiyet bu rotasyonlar sırasında görülebilen belirtilerden bazılarıdır.

Dişeti Yaralanmaları Nasıl Tedavi Edilir
Dişeti Yaralanmaları

Kuru Ağız

Sağlıklı bir ağız, günlük olarak belirli miktarda tükürük üretir ve ağzın içini nemli tutar. Ağzın yeterince tükürük üretmesini engelleyen belirli koşullar veya ilaçlar ağız kuruluğuna neden olabilir. Kaşıntılı diş etleri, ağız kuruluğunun en yaygın semptomlarından biridir.

Ağız İçi Cihaz

Ağız içine yerleştirilen protez, teller gibi aletler; Yerinde olmadıklarında sorunlara neden olabilirler. Gıda parçacıkları araç ve ağız yapıları arasında kaçabilir. Gıda parçacıkları ağızda zararlı bakterilerin büyümesine ve enfeksiyona neden olur. Bu durumda kaşıntı, ağrı, diş eti iltihabı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Ameliyat Sonrası Görülen Diş Eti Kaşıntısı

Oral ameliyatlar sonrasında yaraların iyileşme sürecinde diş eti kaşıntısı oluşabilir. Örneğin 20 yaş dişlerinizi çektirdiyseniz iyileşme sürecinin bir parçası olarak diş etlerinizle kaşıntı meydana gelebilir . Bu durumlarda tuzlu su ile ağzınızı çalkalamanız kaşıntının hafiflemesine yardımcı olabilir veya hangi kaşıntı giderici hakkında Tavsiye almak için diş hekiminizle görüşebilirsiniz.

Diş Eti Kaşıntısı Nedenleri

Diş Eti Kaşıntısı Nedenleri
Diş Eti Kaşıntısı Neden Olur ?

Diş eti kaşıntısı birkaç farklı nedenle ortaya çıkabilir. En yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Plak ve tartar oluşumları
  • Yanlış diş teli kullanımı
  • Hormonal Değişiklikler
  • Sigara Tüketimi
  • Ağız Kuruluğu
  • Yetersiz Beslenme ve Vitamin Eksikliği

Diş Etinde Kaşıntı Nasıl Geçer?  

Diş eti hastalığının en yaygın belirtileri kanama ve iltihaplanmadır. Hastalığınızın yaşam standardınızı etkilememesi için mutlaka bir diş hekimine muayene olmanız gerekmektedir. Dişlerinize uygulanan temizlik ve tedavi ile kendinizi daha sağlıklı hissedeceksiniz. Dişiniz zamanında tedavi edilmezse ve enfeksiyon gelişmişse daha kapsamlı diş eti tedavisi gerekecektir. Kök yüzeyi düzleştirilmeli ve temizlenmelidir. Tedavi ile Diş eti kaşıntısı neden olur  sorusunun yanıtı çözülmeli, kaşıntı ve kanama ortadan kalkmalıdır.

Kaşıntılı Diş Etleri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Dişler ağzımızın en güzel savunma sistemidir. Kaşıntılı diş etlerinizi tedavi etmez ve bir uzmana kontrol ettirirseniz ne yazık ki diş etlerinde kaşıntı ve kanama devam ettiği için diş eti çekilmesi meydana gelecektir. Diş eti çekilmesi de estetik açıdan daha az hoş bir görünüm ortaya çıkaracaktır. Diş eti çekilmesi, zayıf ve korunmasız dişler nedeniyle daha sonraki bir aşamada diş kayıplarına yol açacaktır.

Hangi Tedaviler Kullanılabilir?

Diş eti kaşıntısı neden olur  sorusuna yanıt arıyorsanız kaşıntılı diş etlerine eşlik eden diş eti iltihabınız varsa mutlaka diş hekiminize görünün ve bir tedavi planı yapın. Diş etlerinin iltihaplanması dişleri ciddi derecede olumsuz etkileyebilir. Diş çürüğü veya diş kaybı olabilir. Tedavi seçenekleri arasında diş eti gülüşleri tedavi edilebilir, diş eti iltihabından zarar görmüş dişlere tedavi uygulanabilir ve son olarak diş eti dokularına da tedavi uygulanabilir.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir