Diş iltihabı, ağız ve diş tedavisine yeterince dikkat edilmediğinde ortaya çıkar. Diş eti iltihabı nedenleri arasında yetersiz beslenme ve çeşitli hastalıklara bağlı olarak diş etlerinde oluşan birçok iltihap yer alır. Diş etlerinde iltihap olarak da bilinen diş eti iltihap, bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır. Normal oluşum alanına bağlı olarak, yemek yemek veya ağzınızı hareket ettirmek zor olabilir. Bakteri yoğunluğuna ve nedenine bağlı olarak ağrı da oluşabilir.
Diş etlerinde iltihap genellikle kendiliğinden iyileşir ve ağız hijyeni tedavisine ihtiyaç duymadan düzelir. Ancak iltihap şiddetliyse ve ortalama 5 günden fazla sürüyorsa bir uzmana başvurmalısınız. Sonuçta tedavi edilmeyen dişeti iltihabı, çok ciddi bir hastalık olan diş eti iltihabı, diş kaybına yol açabilir. Bu gibi durumlarda tedaviye duyarlısınızdır ve doktorunuza danışmanız önemlidir.
Diş Etleri İltihabı Nedir?
Diş eti iltihabı genellikle ağızda bakteriyel bir enfeksiyon olarak tanımlanır. Ağız ve diş sağlığı ile ilişkili bir hastalıktır ve erişkinlerde diş kaybına neden olan ciddi sorunlardan biridir. Hastalar ağızda meydana geldiği bölgeye bağlı olarak çeşitli zorluklar yaşarlar. Bazıları;
- Isırmak ta zorluk
- Konuşma da diş etlerin de acı hissi
- Yemek de zorlanmak
Meydana gelir. Hastalık, dişlerinizi uzun süre fırçalamadığınızda ve ağız bakımına yeterince dikkat etmediğinizde ortaya çıkar. İltihap başlangıcına rağmen ağız bakımı yeterince dikkat edilmezse hastalık ilerleyebilir.
Bu durumda diş kaybı genellikle ağızda meydana gelir ve hasta iltihaplı bölgedeki dişlerden birini kaybedebilir. Diş etlerindeki iltihabına bağlı diş kaybı gibi problemlerle karşılaşmamak için bir an önce bir uzmana başvurmalı ve tedavi sürecine dahil olmalısınız. Aksi takdirde, iltihaplanma ile ilgili ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
Diş Etinde Oluşan İltihap Belirtileri Nelerdir?
Diş eti iltihabı genellikle birçok kişi tarafından temel düzeyde tanınmaz. Yani herhangi bir belirti göstermeden diş iltihabının varlığından veya yokluğundan bahsedebilirsiniz. Semptomlar genellikle inflamasyon boyutu ilerledikçe ortaya çıkar. Diş eti iltihabındaki en yaygın belirtileri şunlardır:
- Dişeti hassasiyeti, şişme, kızarıklık
- Beyaz iltihap oluşumu
- Fırçalama veya diş ipi sırasında kanama
- Diş etlerinin geri çekilmesi
- Diş sallanması (gevşeklik)
- Konuşurken veya çiğnerken ağrı
- Sıcak veya soğuk yiyecekler yerken hassasiyet
- Ağızda koku
Yukarıdaki belirtilerden birden fazlasını yaşıyorsanız, profesyonel bir diş hekimine danışmanız önerilir. Oluşabilecek daha ciddi sorunlara yönelik önlem alınmadığı takdirde iltihap bölgesinde diş kayıpları meydana gelebilir. Erken tanı ve tedavi diş de oluşan iltihaba bağlı diş kaybını önlemenin en önemli adımlarından biridir. Bu nedenle semptomlar ortaya çıkarsa, bir doktora danışmak, nedenini anlamak ve mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlamak gerekir.
Diş Etinde İltihap Neden Olur?
Dişlerinize dışarıdan baktığınızda diş etleriniz göründüğünden daha uzak bir mesafeden dişlerinize yapışıktır. Gerisi bir çanta gibidir. Yiyecek artıkları ve plaklar genellikle bu ceplere yerleşir. Bunlar diş eti iltihabının ana nedenlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Yetersiz ağız bakımı ile diş taşı olarak bilinen bu yapılar zamanla sertleşir ve diş taşı haline gelir. Bahsedilen bu ceplerde tartarın katılaşması diş eti iltihabına neden olur. Açıklamaya çalıştığımız bu iki durum diş eti iltihabının gelişiminde önemli bir yer tutar. Bunların dışında diş eti iltihabının diğer nedenleri şunlardır:
- Sigara içmek
- Diyabet (şeker hastalığı) hastalığı
- Kortikosteroidler, oral kontraseptifler, kemoterapi, kalsiyum kanal blokeleri gibi ilaçların kullanımı
- Kırık doldurma
- Dişlerdeki yapısal kusurlar
- Gebelik
- Genetik faktörler
Dişeti iltihabı kontrolsüz ise diş eti ayrılmasına yani diş eti çekilmesi yol açar. Bu tür problemlerle karşılaşmamak için ilk yapmanız gereken dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamaktır. Ayrıca dişlerinizi fırçalarken dilinizi etkili ve düzenli bir şekilde temizlemeniz gerekir. Elbette her fırçalamada diş ipi kullanmak da dişlerinizin arasında kalan yemeklerin başarılı bir şekilde çıkarılmasında önemli bir rol oynar.
Ne Tür Diş Eti İltihabınız Var?
Diş eti iltihapları genellikle iki farklı şekilde ortaya çıkar. Bunlardan ilki, diş eti iltihabının neden olduğu plak oluşumu, sistemik faktörler, yetersiz beslenme, ilaç kullanımı gibi durumların neden olduğu diş eti iltihabı içeren bir gruptur. İkinci tip olarak plak kaynaklı olmayan dişeti lezyonları da ön plana çıkmaktadır.
Bu tür iltihaplanmaya genellikle bir bakteri, mantar veya virüs neden olur. Ayrıca genetik faktörler, alerjik reaksiyonlar, yaralar ve protezler veya bilinmeyen nedenlerle oluşan diş eti iltihabı bu gruba dâhildir. Diş eti iltihabı tedavisi başarılı olabilmesi için tipinin doğru bir şekilde belirlenmesi ve ardından tedavi süreci başlamalıdır.
Diş Etindeki İltihaplar Nasıl Teşhis Edilir?
Diş aşırı duyarlılığı, şişme, iltihaplanma ve ağrı gibi belirtiler, diş hekiminin durumu fizik muayene ile teşhis etmesini kolaylaştırır. Ayrıca diş hekimi dışında geçirilmiş ameliyatları da göz önünde bulundurarak tanı koymak mümkündür. Buna diş cerrahisi, tıbbi öykü ve semptomlar dâhildir. Diş muayeneleri genellikle dişler ve diş etleri üzerinde birkaç kontrol yapar. Ayrıca dil ve ağız içinde aynı kontrol yapılır. Ayrıca diş cepleri ve interdental boşluk incelenir. Test, derin cepler olduğunu ortaya çıkarırsa, kemiklerinizin yapısını ve sağlığını kontrol ediyor olacaksınız. Röntgen çekilir ve görüntü değerlendirilir.
Diş Eti İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Diğer hastalıklarda olduğu gibi diş eti iltihabının erken teşhisi çok önemlidir. Çünkü erken teşhis tedavinin başarı oranını büyük ölçüde artırmaktadır. Ayrıca erken teşhis ile diğer diş eti hastalıklarının önüne geçmek ve diş kayıplarının önüne geçmek mümkündür. Ana diş eti iltihabı tedavilerinden biri profesyonel diş bakımıdır. Bu nedenle diş hekimi dişleri ve diş taşlarını temizleyerek enfeksiyonun yok edilmesi için ilk adımı atar. Sonuç olarak dişlerde bulunan tartar, diş plağı ve diğer bakteriler temizlenir. Ayrıca diş hekimi tarafından özel aletler, lazer cihazları veya ultrason dalgaları kullanılarak yapılan uygulamalar diş eti iltihabı tedavisinde hızlı bir etki yaratmaya yardımcı olur. İyileşmeyi hızlandırır ve ayrıca inflamatuar sorunların tekrarlama riskini azaltır.
Bu işlemlerden sonra farklı restorasyonlar yapılır ve aynı zamanda ağız ve diş yapısı ile uyumsuz restorasyonlar uygulamalarla kaldırılır. Diş hekimi tarafından gerekli uygulamalar yapıldıktan sonra hastanın kendi imkânlarıyla evde uygulama sırası hastaya gelir. Doktorlar hastaları ağız hijyenine dikkat etmeleri konusunda uyarıyor ve evde yapılması gerekenleri tavsiye ediyor. Bunlardan ilki aklınızda bulundurmanız gereken şey günde en az 2 kez dişlerinizi fırçalamak ve aynı zamanda diş ipi kullanmaktır.
Gargara Yapmayı Unutmayın
Ayrıca antiseptik ve antienflamatuvar içerikli gargaraların düzenli kullanımı da hastalığın iyileşmesinde olumlu etki yapmaktadır. Ayrıca evde yapılan uygulamalar tamamen diş hekiminin kontrolünde olmalıdır. Bu nedenle hasta bilgisine uygun uygulamalara girmemeli ve iyileşme sürecini tehlikeye atmamalıdır. Diş eti iltihabı çok tehlikeli bir hastalık olduğu için ağız sağlığınıza iyi bakmanız çok önemlidir. Bu nedenle düzenli diş bakımı, diş kaybına yol açan bu tür patolojilerle başa çıkmanın ana koşullarından biridir. Böyle bir durumda yapılacak ilk şey dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanımına dikkat etmektir. Ayrıca ağız bakımında düzenli ve profesyonel temizlik de diş eti iltihabının giderilmesinde önemli rol oynar.