Diş köprüsü, kaybın oluşturduğu diş boşluğunu doldurmak için sol ve sağdaki iki diş arasına yerleştirilir. Diğer iki diş küçültülür ve köprü dişleri ile eski boşluk kapatılır. Diş kaybı genellikle periodontal hastalık, diş eti retraksiyonu, tedavi edilmemiş diş çürümesi ya da travmadan kaynaklanır. Köprülü diş tedavisi, diş kayıpları için uzun zamandır kullanılan geleneksel tedavilerden biridir. Zamanla dişlerin kaybedilmesi, özellikle birden fazla dişin kaybedilmesi durumunda yüz ve çene anatomisinin zorlayıp, bozulması ve konuşma sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle diş kaybından kaynaklanan boşlukların doldurulması için oldukça önemli olmaktadır.
Ağızda bir diş eksikse, diğer diş zamanla boş bir alana doğru hareket ederek sağa, sola, aşağı veya yukarı hareket etmeye başlar. Zamanla kişinin ağız ve diş yapısını bozarak yemek yerken çiğnemeyi zorlaştırabilir veya diğer dişlere aşırı baskı yaparak ağrıya sebep olabilir. Dişlerini kaybetmiş kişileri kötü etkileyen en önemli durumlardan biri de gülümsemeyle ortaya çıkan diş çürüğünün görünümüdür. Diş kayıplarının tedavisi sağlık için önemli olmakla birlikte kişilerin sosyal yaşamlarında kendilerini daha rahat ve özgüvenli hissetmeleri için de önemlidir.
Diş Köprüsü Nasıl Yapılır?
Köprülü diş tedavisi, diş kusurlarını düzeltmek için genellikle tercih edilen yöntemlerden biridir. Diş köprüsü tedavisi öncesinde diş hekimi tarafından genel muayane yapıldıktan sonra, hastanın diş röntgeni çekilir. Diş hekimi, muayene esnasında hastanın çene özelliğini kontrol ederek eksik diş sayısını ve hastanın ağzındaki boşluğun yerini tespit ederek köprü dişlerinin tedavisine hemen başlar. Köprülü diş tedavisinde boş dişin hemen yanındaki (sağ ve sol) sağlam diş kazınır ve sabitleme işlevi görecek şekilde küçültülür.
Diş hekimi daha sonra hasta için en uygun protezin oluşturulmasını sağlamak için hastanın ağzını ve çenesini ölçer. Köprü diş protezi hastanın dişlerinin yapısına ve rengine göre özel olarak hazırlanır. Hazırlanan köprülü diş protezinde bir rahatsızlık varsa ya da hastanın diş etine veya damağına batıyorsa protez hastanın ağzına göre düzeltme yapılır.
Diş Köprüsünün Avantajları
Diş köprüsünün en önemli faydası, yemek yemede diş bütünlüğü ve rahatlığı sağlamasıdır. Köprü sayesinde istediğiniz yemeği yemenizi sağlar. Diş köprüsü sayesinde, gülüşünüzün ve dişlerinizin daha iyi görünmesine yardımcı olur. Güzel bir gülümsemede dişler çok önemli bir rol oynadığı için köprü de çok faydalı olmaktadır. Diş köprüsü sayesinde yüzünüzün güzelliğine kavuşacaksınız. Ayrıca güzelliğinizin her zaman korunmasına destek olur.
Çiğneme, yemek yeme ve özellikle konuşma gibi faktörlerinde düzelmesine yardımcı olur. Diş köprüsü tedavisi sonrası diğer dişlerin de pozisyonu korunur.Diş köprüsü ayrıca elma ve ayva gibi meyveleri ısırırken size fayda sağlar.
Diş Köprünün Dezavantajları
Diş tedavisinde kullanılan eksik diş köprüsü işleminin dezavantajları da bulunur. Dezavantajlar şöyledir;
- İmplantlara kıyasla diş köprünün ömrü daha kısadır
- Diş köprüsünden sonra, diş eti problemleri riski artar
- Uygulama sırasında sinirler etkilendiği için dişlere kanal tedavisi yapılmasına ihtiyaç duyulur
- Bitişik dişlerde kuronlar varsa bu kuronların yeniden yapılması gerekebilir
Diş Köprülerinin Bakımı
Diş köprülerinin bakımı önemli bir noktadır ve göz ardı edilmemelidir. Yapay dişlerde çürük ve diş taşı ve tartar oluşmaz ancak köprü ayaklarının sabitlendiği kaplamanın kenarlarının ve diş etlerinin temizliğine özen gösterilmelidir. Bu sebeple dişler, özellikle kaplama ve köprülerin kenarları dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Aksi takdirde köprü aparatından oluşan problem diş eti iltihabı sorunlarına yol açar. Bu yüzden, günde iki kez dişler fırçalanmalı ve yemeklerden sonra dişler arası boşluklar diş ipi ile temizlenmelidir.
Dişlerinizi fırçalamazsanız zamanla oluşan plak diş çürümesine neden olur. Köprülü bir dişte bu boşluklar oluşursa, köprü desteğini kaybeder ve diş köprüsü işlevini kaybederek, replantasyon yapılması gerekir. Diş ipi yemek artıklarını temizler ve bununla ilgili önemli olan şey, bir süre sonra bu yemek parçalarında bakterilerin üremesi ve temizlenmediği takdirde diş çürümesine neden olmasıdır.
Diş Köprü Çeşitleri Nelerdir?
Genel olarak 4 çeşit köprü vardır. Bu; Geleneksel diş köprüsü, konsol köprüsü, implant köprüsü ve maryland diş köprüsüdür. Bu dört temel köprü türünden en popüler olanı geleneksel diş köprü olmaktadır. Geleneksel diş köprünün en çok tercih edilme nedeni daha dayanıklı olmasıdır. Köprü tedavisi sırasında doktor hastanın ağız yapısını, dişlerini ve çene kemiğini inceler ve hastaya en uygun olan tipi seçer. Tercih edebilecek yöntemler aşağıda gibidir.
Geleneksel Diş Köprüsü; Geleneksel diş köprü en çok bilinen ve tercih edilen köprü türüdür. Bu tedavi, ağızdaki 31 dişten dişin eksik olduğu durumlarda uygulanır. Ancak eksik dişin her iki yanındaki dişlerin de doğal diş olması gerekmektedir. Yan kısımlarda doğal diş yoksa geleneksel köprü tedavisi uygulanamaz.
Konsol Diş Köprüsü; Konsol diş köprüde geleneksel köprülere biraz benzer. Bu tip köprü dişlerin eksik olduğu yerlerde kullanılır. Ancak konsol köprü yapılabilmesi için eksik dişin yanında doğal bir dişin olması gerekir. Sadece bir doğal dişin diğer dişe yapıştırılması durumudur.
Maryland Diş Köprüsü; Maryland diş köprüsü, içinde uygulanacak diş boşluğunun her iki tarafında iki bitişik diş gerektirir. Maryland köprüsü kronlarla sabitlenemez. Bu konuda metal ya da porselen bir çerçeveye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle metal ya da porselen kullanılarak Maryland diş köprüsü yapılır.
Köprü Diş Tedavisini Kimler Yaptırabilir?
Köprü diş tedavisi genel olarak ağız yapısı implant uygun olmayan hastalara yapılır. Ağız veya kemik yapısı implant uygun olmayan hastalara köprü diş tedavi uygulaması önerilir.
Köprü Dişin Ömrü Ne Kadardır?
Köprü diş tedavisinde kullanılan malzemelerin kalitesi de köprü dişin ömrünü etkileyebilir. Genel olarak köprü dişin ömrü beş ile 15 yıl arasındadır.
İmplant mı Yoksa Köprü mü?
Köprü diş ve implant diş tedavisi birbirine benzer işlemlerdir. Genel olarak hastanın ağız yapısına uygun olarak hangi işlemin yapılacağına karar verilir. Diş eti ve ağız yapısı müsaitse genel olarak implant tedavisi uygulanır. Köprünün en önemli avantajı maliyetinin son derece düşük olmasıdır.
Diş Köprüsü Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Diş köprü tedavisi sonrasında iyileşme sürecinin hızlı ilerlemesi için diş hekiminin verdiği talimatlara uyulması gerekir. Bir süre sert yiyecekler tüketilmemelidir.