Diş Sıkma Gıcırdatma Nedenleri

Diş sıkma ve diş gıcırdatma ya da genel adıyla buruksizm yoğunlukla 10-40 yaş aralığında görülmekle beraber her yaşta insanlar etkilenebilmektedir. Buruksizmin nedeni tam olarak bilinmese de bir çok etkene bağlanabilir.

*Yüksek yapılan dolgu ve kaplamalar
*Anksiyete
*Stres veya gerginlik
*Bastırılmış öfke veya asabiyet
*Agresif veya hiperaktif kişilik tipi
*Alkol ve sigara kullanımı
*Kullanılan ilaçların yan etkileri örn: antidepresanlar
*Alerji

Buruksizmin Olası Sonuçları

Dişlerde hassasiyet, sallanma, aşınma, kırılma
Dolgularda ve kaplamalarda kırılma aşınma
Diş eti rahatsızlıları ( kanama, şişme, kızarıklık, vs…)
Çiğneme kaslarında ve TME ( çene eklemi )’de ağrı
Dil, yanak ve dudakta ısırma izleri
Dental implant başarısızlığı ( implantların sallanması, kemik kayıplarının oluşması ve düşmesi )
Ağız kuruluğu
Dişin pulpasının ( özünün iltihaplanması 

Diş Sıkma Bruksizm Neden Olur ?

( diş sıkma, bruksizm, diş gıcırdatma, diş sıkma nedenleri, bruksizm tedavisi, bruksizm belirtileri, diş, çocuklarda bruksizm)

Diş Sıkma Neden Olur
Diş Sıkma Neden Olur

Bruksizm ismi verilen diş gıcırdatma rahatsızlığının en büyük sebebi sıkıntı ve strestir. Diş gıcırdatma, genelde uyku anında gerçekleşen güçlü çene hareketlerinin sebep olduğu çene sıkma durumudur. Bruksizm sıkıntısı yaşayan kişilere bruksist hastaları denilir. Hastalar, diş sıkma olayını dışarıdan duyulabilecek bir sesle gıcırdatma işlemiyle veya sürtünme gerçekleşmeden yalnızca kasların sıkılmasıyla gerçekleştirebilirler.

Bu rahatsızlığı yaşayan bireyler, genelde dişlerini gıcırdattıklarını fark etmezler. Bu durum aileler tarafından kendilerine iletilir. Diş gıcırdatma olayı bireylerde kilitlenme, diş kırıkları, yorgunluk, kulak, yüz ve baş kısımlarında ağrı gibi çeşitli etkilere sebep olur. Bu nedenle ihmal edilmeden tedavi edilmesi önemlidir. Konu hakkında daha iyi bilgi sahip olmak için bruksizm nedir, neden olur, nasıl anlaşılır, bruksizm tedavisi nasıl olur gibi hususları açıklayacağız.

Diş Sıkma Bruksizm Nedir?

Diş sıkma, uyku esnasında diş sıkma, ağzı açık bir şekilde uyuyanlarda uyku anında çenenin birden kapanması ya da diş gıcırdaması şeklinde üç değişik tipte görülen bir rahatsızlıktır. Diş gıcırdatma hastalığı genelde dişsel ya da nörolojik kökenli bir durumdur. Kişinin dişlerini sıkarak gıcırdattığı ya da birbirine bastırdığı bir olay olan diş sıkma, çeşitli ağrılara ve sıkıntılara neden olabilir. Bruksizm, uyku esnasında görülen bir rahatsızlık olduğu için uyku ile alakalı bir hareket bozukluğu olarak nitelendirilir. Uyku anında dişlerini gıcırdatan kişilerin, uyku apnesi, horlama vb. diğer uyku rahatsızlıklarına sahip olma ihtimalinin daha fazla olduğu saptanmıştır.

Bruksizm rahatsızlığı kişilerde baş ağrılarına, çene bozukluklarına, diş kırıklarına ve çeşitli problemlere sebebiyet verebilecek derece şiddetli olabilir. Bu nedenle görmezden gelinmemesi gerekir. Kişilerin bruksizm hastalığına sahip olduğunu fark etmesi birtakım belirtiler oluşana kadar zor olabileceği için diş sıkmanın komplikasyonlarını bilmek ve devamlı diş bakımını yapmak sağlık açısından faydalıdır.

Diş Sıkma Ve Gıcırdatma Nedenleri ?

Diş sıkma nedenleri oldukça çeşitlidir. Bireylerde görülen diş gıcırdatma sorunu ilaçlar, genetik etkenler, psikolojik ve nörolojik sorunlar, sıkıntı ve uyku bozukları gibi çeşitli nedenler diş gıcırdatma rahatsızlığına sebep olabilir. Bunların yanı sıra diş çürükleri, yanlış protezler ve eksik dişler de bruksizme sebebiyet verebilir.

Farklı pek çok etken kişinin bruksizm rahatsızlığını yaşama tehlikesini arttırabilir. Bunların başında sinir ve stres gelir. Fazla stres ve sıkıntının diş gıcırdatmasına sebep olması mümkündür. Bir diğer etken işe yaştır. Nitekim çocuklarda bruksizm daha yaygındır ve geçmesi ancak yetişkinlikte mümkündür. Ayrıca sinirli, hırslı ve hiperaktif bir karaktere sahip olan kişilerin bruksizm riski daha fazladır.

Bunların yanı sıra antidepresanlar gibi bazı ilaçların bruksizmi tetiklediği görülmüştür. Sigara, alkol tüketim, kafeinli içecekler de bruksizm rahatsızlığına yakalanma riskini yükseltebilir.

Diş Gıcırdatma Tedavileri

  • Oklüzal splintler ( ağız içi apereyleri )
  • Çiğneme kaslarına botoks uygulamak
  • İlaç tedavisi
  • Akupunktur
  • Fizik tedavisi

Bruksizm Tedavisi

Tedavinin amacı dişlerde, diş etlerinde ve çene eklemlerinde oluşabilecek sürekli hasarı önlemek ve ağrıyı gidermektir. Diş sıkma olarak bilinen bruksizm tedavisi; eksik diş yapılarının tamamlanması, bozuk ya da hatalı kapanışların düzeltilmesi, botoks yöntemi veya nörolojik metotlarla tedavi edilir. Bu tedavi metotları uyku düzensizlikleri tedavisinin de temel noktalarıdır. Bruksizm hastaları ile yapılan psikolojik seanslar, bu hastalığı kişiye anlatmak ve uyku hijyenini gerçekleştirmek için verilen tavsiyelerden oluşur.

Bruksizm Nasıl Anlaşılır?

Diş gıcırdatma durumu genellikle uyku anında oluştuğu için hastalar çoğu zaman bunu fark etmeyebilirler. Bu noktada hastalık çene eklemi ve ağız içi, diş muayenesi sırasında diş hekimi tarafından teşhis edilir.

Bruksizm Nedir Nasıl Anlaşılır
Bruksizm Nedir

Bunun yanında bruksizm belirtileri ile de kendini gösterebilir. Dişlerde aşınma, sallanma, kırılma, çene ağrısı, hareket kısıtlığı gibi çeşitli etkiler bruksizm rahatsızlığının belirtileridir. Çene eklemindeki hasar sebebiyle çene kilitlenmesi, eklem ağrısı, boyun ve baş ağrıları da oluşabilmektedir.

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Nedenleri

Diş gıcırdatma rahatsızlığı yalnızca yetişkinlerde görülen bir problem değildir. Aynı şekilde çocuklarda da diş gıcırdatma sorunu görülebilir. Yetişkinler gibi çocuklar da uyanık oldukları zamanlarda değil, uyku anında dişlerini sıkarlar. Bruksizm rahatsızlığı yaşayan çocukların bunu en fazla yaptığı zamanlar, kalıcı ve bebeklik dişlerinin çıktığı zamanlardır. Bu dönemlerden sonra çocuklar diş sıkma durumunu bırakma eğilimine giderler.

Süt dişlerinin düştüğü, kalıcı dişlerin çıktığı zamanlarda çocuklarda fazla şiddetli olmayan oranda diş sıkması görülmesi normaldir. Süt azı dişlerinin ve süt köpek dişlerinin yüzeylerinde meydana gelen basit aşınmalar, kalıcı dişlere yer açılması açısından mühimdir. Kalıcı dişlerin sürülmesi esnasında diş etlerinde gerçekleşen baskı, diş gıcırdatmasına neden olur.

Bruksizm Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bruksizm rahatsızlığı oldukça merak edilen ve araştırılan konulardan biridir. Bu noktada bruksizm hakkında sıkça sorulan bazı sorular vardır.

Bruksizm botoks tedavisi herkese uygulanmaz. Bazı durumlarda uygulanması tercih edilmez. Nitekim hamilelik ya da emzirme zamanında, 18 yaşın altında olan bireylerde, kas veya sinir rahatsızlığı olanlarda ve alerjik bünyelerde botoks tedavisi uygulanmaz.

Botoks tedavisi, diş sıkma rahatsızlığının sebebine yönelik bir tedavi metodu değildir. Bu tedavi yalnızca semptomları ortadan kaldırmak içindir. Kasların gevşetilerek süreç içerisinde kas yoğunluğunun hafiflemesi ve kasılmaların en aza düzeye indirilmesi amaçlanır.

Kasların gevşemesi süreci yaklaşık iki senelik bir dönemdir. Bu dönemde diş gıcırdatma veya diş sıkmaya neden olabilecek sıkıntı, stres, uyku sorunları, psikolojik ve nörolojik sorunlar vb. diğer sebepler de dikkate alınmalı ve bu hususta doktor kontrolünde tedaviye başlanması gerekir. Tedavi esnasında botoks işlemi yapılması kasları gevşetir, dişleri ve eklemleri korur.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir