Diş Taşı; Günümüzde özellikle dişlerini düzenli olarak fırçalamayan ve diş bakımını ihmal eden kişilerin en çok yaşadığı sorunlardan biri olan diş taşı, özellikle yemeklerden sonra ağız ve diş bakımını yeterince yapamayan veya yapmayan kişilerin dişlerinde oluşan yapılardır.
Oldukça sık yaşanan bir diş sağlığı problemi olarak kişiler, bu diş taşı probleminden kurtulabilmek için evde diş taşı temizliği yöntemleri ile bu sorundan kurtulabilmekte ve aynı zamanda bu sorunun oluşmasını da önleyebilmektedir. Ancak özellikle diş taşının oldukça fazla olduğu ve evde yöntemler ile temizlenemeyecek kadar katılaşmış ve büyümüş olduğu durumlarda kesinlikle kesin ve doğru sonuç için uzman hekimden yardım almak ve bu taşların bir hekim tarafından en doğru şekilde temizlenmesi gerekmektedir.
Diş Taşı Nedir?
Diş taşı nedir? Sorusu, özellikle doğru ve düzenli diş bakımı yapmayan kişilerin mutlaka karşılaştığı sorunlardan biri olan diş taşının ne olduğu hakkında kişilerin merak ettiği bir sorudur. Diş taşı, tartar adıyla da bilinen bir sorun olarak, kişilerin dişlerinde mineral birikimi ve plak sertleşmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
Yemek artıkları sebebiyle dişlerin dış yüzeylerinde oluşan bu plakların temizlenmemesi, bir süre sonra bu plak ve birikimlerin sertleşerek diş taşı meydana getirmesine neden olmaktadır. Özellikle dişlerin önemli bir kısmını kaplayabilen bu problem, diş eti çizgisinin altına kadar yayılmakta ve özellikle dişlerin arka kısımları veya diş aralarında meydana gelmektedir.
Sarı veya kahverengi bir renkte oluşan diş taşları, özellikle önemsenmediğinde ve temizlenmediğinde, diş fırçalamayı ve diş ipi kullanımını zorlaştırdığı ve dişe etki etmelerini engellediği için dişlerde hassasiyet ve çürümelere neden olmaktadır. Bunun yanı sıra yine bu diş taşlarının temizlenmemesi ve sürekli olarak birikmeye devam etmesi ve ilerlemesi durumunda diş ile diş eti sınırına yani çizgisine kadar ilerleyen bu taşlar, diş etini de tahriş etmekte ve bu nedenle kişilerin ağzı ve diş sağlığı konusunda sorunlar yaşamasına sebebiyet vermektedir.
Özellikle ilerleyen diş taşı sorununda diş eti iltihabına yol açan bu sorun, kişilerin;
- Şişmiş ve kırmızı renkte diş etlerine sahip olmasına
- Dişlerin ağrılı ve oldukça hassas bir yapıya sahip olmasına
- Diş fırçalama veya diş eti kullanımı sırasında diş etlerinde kanama problemi yaşamasına
Neden olmaktadır. Diş çürümesine yol açması sebebiyle de oldukça dikkat edilmesi gereken ve evde ağız ve diş bakımının yanı sıra ilerleyen durumlarda uzman bir hekimden yardım alınarak temizlenmesi gereken bu diş taşları, her ne kadar yalnızca görüntü olarak rahatsız edici gibi gözüküyor olsa da bu sorun, daha ciddi sorunlara sebebiyet verebilmesi nedeniyle kesinlikle önemsenmelidir. Gerekirse düzenli olarak temizletilmesi gerekmektedir.
Diş Taşı Belirtileri
Diş taşı, halk arasında tartar olarak bilinir. Diş vücudumuzun bir uzuvu gibidir. Yemekleri öğütmek için kullandığımız adeta bir organımız gibidir. Doğal olarak bakıma en çok ihtiyacımız olan kemik sistemidir. Sindirim ilk önce ağızdan başlar. Ağızda da görev dişlerimize bağlıdır.
Diş taşı belirtileri ilk olarak diş etlerinin yanında oluşan şişlikler başlar. Sonrasında kanama oluşur. Diş minelerinde sararma ve hatta karartı şeklinde oluşur. Diş taşı denilmesinin nedeni rengi grileşmeye başlamasıyla alakalıdır. Diş taşı yoğun tartar oluşumudur.
Dişlerimizi korumak sağlımızı korumakla eş değerdir. İyice öğütülmeden mideye ulaşan yiyecekler vücuda yarar değil zarar verir. Sağlıklı dişler için belli aralıklarla dişleri fırçalamalıyız. Uzman diş hekimlerinin önerdiği ilk şey günde en az iki kez diş fırçalamaktır. Diş bakımında önemli olan bir diğer şey, kullanılan diş macunudur. Florürsüz diş macunları ağız bakımında tercih edilmesi öngörülür. Dünya ‘ da da en çok önem verilmesi gereken diş sağlığıdır. Florürün beyin sağlığını tehlikeye attığı klinik çalışmalar sonucu kanıtlanmıştır. Bu yüzden dişleri mümkün olduğu kadar daha çok florür olmayan diş macunlarıyla kullanmaktır.
Diş Taşı Neden Oluşur?
Bakteriler faydalı bakteriler ve zararlı bakteriler olarak ikiye ayrılır. Yemekten sonra fırçalanmayan dişler nedeni ile ağızda kalan yiyecek kalıntıları çeşitli bakterilere yol açar ve diş üzerinde çeşitli oluşumlara sebebiyet verir. Diş taşı neden olur? Sorusuna verilebilecek en kısa cevap bu şekildedir.
Fırçalama ya da ağız bakım suları kullanılmadığında diş taşı oluşumuna zemin hazırlamış olmaktadır.
Düzenli fırçalama yapılsa dahi dişler tam manasıyla temizlenemeyebilir. Böylelikle tatar oluşur. Diş hekimlerinin dişleri tıraşlama yaparak temizlemesiyle diş taşlarından kurtula bilinmektedir. Oluşumu engellemek için en az altı ayda bir diş hekimine görünmek önemlidir.
Diş taşı tartar zararları; diş taşları arttıkça diş çürümesi oluşabilir. Çürüme ise zamanla diş kaybına sebep olabilir.
Diş taşı bulunan kişiler yediklerinden tat almakta da zorlanırlar. Yediklerinden zevk almazlar. Diş taşınız varsa öncelikle kurtulmalısınız. Diş çürümesini engellemek buna bağlıdır.
Diş taşları temizlenmelidir. Temizlenen dişler sonraları dişlerin aralarında boşluk oluşur. Sağlıklı olan diş taşlarını engellemeye çalışmatır.
Diş fırçalamak kadar kullanılan diş macunları da önemlidir. Piyasada birçok markanın diş macunu bulunmaktadır. Diş macunu seçiminde, dişlerin ve diş etlerinin yapısına uygun olan tercih edilmelidir. Bazı kişilerin diş hassasiyeti bulunmaktadır. Hassas dişler içi özel tasarım diş macunları hekimler tarafından önerilebilir.
Diş sağlığında en önemli konu ise içilen asitli içecekler ve yenilen şekerli yiyeceklerden hemen sonra dişlerin temizlenmesidir.
Diş bakımı en eski zamanlarda misvakla yapılmaktaydı. Günümüzde halen misvak kullanan kişiler vardır. Aslında diş fırçalarından ziyade misvak daha güvenli yöntem sayılabilir.
Tartar Ağız Kokusu Yapar Mı?
Tartar yani diş taşı genelikle ağız kokusu yapmaz. Ancak temizlenmemesi sonrası dişlerin çürümesine neden olur. Bu durumda da malesef ağız kokusu yapar. Rahatsız edici ağız kokusu yapmaması için önlem alınması gerekir. Asitli iççeçekler, kahve, çay sigara dişlere ciddi zararlar verir. Ağız sağlığı ve vücut sağlığı için bu tip yiyecek ve içeceklerden uzak durmak en doğrusur.
Diş fırçlarken yaşanan diş eti kanaması ağız sağlığı açısından tehlikeli bir durumun olduğunun göstergesidir. Genellikle kanamalar apseden kaynaklı olabilir. Ciddi sıkıntılar yaşamamak için mümkün mertebe diş hekimine görünmek gerekir.
Florür Nedir ?
Dünya genelinde sulara karıştırılıp içme suyu olarak dahi kullanılır. Diş sağlığında çürümeleri engellemek için ullılan bir minareldir. Küçük çocukların gelişimini engellediği bilinmektedir. Ancak florür kullanılmaması daha uygun olur.
Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
Diş taşı nasıl temizlenir? Sorusu, özellikle bu sorunu yaşayan kişiler tarafından en çok merak edilen ve yanıt aranan bir sorudur. Bu konuda öncelikle kişilerin böyle bir sorunu yaşamaması için dikkat etmesi ve uygulaması gereken en önemli husus, düzenli ve doğru bir şekilde dişlerin fırçalanmasıdır. Bunun yanı sıra yine diş ipi kullanımı da özellikle yemeklerin ardından dişlerin arkasında ve arasında biriken artıkların temizlenmesi adına oldukça önemlidir ve bu sayede diş taşı sorununu önlemek mümkündür. Bu iki uygulama, aynı zamanda kişilerde ilerlememiş düzeydeki diş taşlarının ortadan kaldırılmasında da oldukça etkilidir.
Ancak özellikle düzenli bir şekilde ağız ve diş sağlığı bakımı yapmayan ve uzun süredir diş taşı oluşumu sorunu yaşayan kişilerin, ilerleyen bu sorun karşısında tek çözümü bir uzman hekimden yardım almaktadır. Kişilerin uygulamalarının işe yarayamayacağı durumlarda uzman hekimimiz, bu konuda oldukça etkili bir cihaz ile kişilerin hiçbir şekilde acı veya ağrı yaşamadan anestezisiz bir şekilde diş taşlarından kurtulmasını sağlamaktadır.
Uzman hekim tarafından cihaz ile diş taşı sorunu bulunan dişlere uygulanan diş taşı temizliği, oldukça hızlı ve kolay bir işlem olduğu için, kişilerin bu durumu önemseyerek hizmet alması durumunda çok kısa bir sürede hem rahatsız edici görüntüden hem de ileride bu diş taşlarının yol açacağı sorunlardan kurtulması mümkündür.
Diş Taşı Ne Sıklıkla Temizlenir?
Diş taşı ne sıklıkla temizlenir? Sorusuna yanıt olarak, bu konuda düzenli olarak diş bakımlarınızı yaptırmanız oldukça önemlidir. Ancak özellikle düzenli bir şekilde diş fırçalamak ve diş ipi ile artıkları dişlerinizden temizlemek, bu sorunu hiç yaşamamanız için oldukça yeterlidir. Ancak ağız ve diş sağlığına dikkat etmeyen kişilerin, diş taşları sebebiyle ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaması için ve hatta diş eti rahatsızlığı riskini arttıran sigara kullanımı, şeker hastalığı gibi problemlere sahip olunması durumunda 6 ayda bir düzenli olarak genel bir diş bakımı yaptırılması ve diş taşlarının temizlenmesi önemlidir.