Erken Yaşta Diş Kaybının Nedenleri

Diş kaybı hastaların yaşamaktan en çok korktuğu diş hastalığıdır. Diş hekimliğinin temel hedefi ağız içerisinde dişlerin canlı ve de sağlıklı olarak muhafaza edilmesidir. Bu amaçla farklı uygulama ve tedavi yöntemleri geliştirilir. Tüm bu uygulama ve tedavilere rağmen bazen dişler erken yaşta kaybedilebilir.

Erken yaşta oluşan diş kaybının önüne geçebilmek için kişinin kendi öz sağlığına dikkat etmesi gerekir. Ağız sağlığına önem verilmesi bebeklik döneminden başlanmalıdır. Çocuklar kendi diş bakımını yapacak yaşa ulaşana kadar ebeveynleri bu bilince çocuklarını aşılamalıdır. Diş bakım alışkanlığı çocuklukta olduğu gibi yetişkinlikte de özenle yapılmalıdır. Dişler günde minimum iki kere fırçalanmalı, şeker tüketimi sonrası ağız bakımına özen gösterilmelidir. Diş ipi, arayüz fırçaları ve ağız çalkalama suları belirli oranda kullanılmalıdır. Erken yaşta diş kaybının engellenmesi adına düzenli olarak dişimi kontrolüne gidilmesi da büyük bir rol oynar.

Travmalar

Erken yaşta oluşan diş kayıplarının diğer bir sebebi de travmalar olabilir. Dolgu ve kanal tedavilerin kurtarılamayacak seviyeye gelmesi, diş eti hastalıkları, veya genetik sebepler travmalar olarak adlandırılır. Bu travmaları yaşayan hastalar erken yaşta diş kaybı yaşayabilir. Bununla birlikte diş eksikliği sebebiyle konuşma veya çiğnemede zorluk yaşayabilir ve hayat standartları düşer. Diş kaybının oluşması sebebiyle ortaya estetik sorunlar ardından da psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Aşırı Şeker Çikolata Tüketimi

Şeker veya çikolata yenildiği zaman dişlerini fırçalayabilecek yaşta ve eğitimde çocukların dişlerini fırçalaması hatırlatılmalıdır. Bu düzen uygulanmazsa dişlerinde ciddi çürük gelişebilir. Bu da erken diş kayıpları oluşabilir.

Emzik ve Parmak Emmek

Emzik ve parmak emme problemleri bebeklik dönemi sonrası da devam edebilen durumlardır. Bu problemin çözümü için bir diş hekimine danışılıp ortadan kaldırılmalıdır. Bu sorunun devamı durumunda oluşabilecek diş kayıplarını ve görüntü bozukluklarını önlemesi için büyük önem taşır.

Yüksek Ateşli Rahatsızlık Geçirmek

Çocukların küçük yaşta geçirmiş oldukları ateşli hastalıklar diş kalsifikasyonunun, diğer bir adıyla dişteki kalsiyum yapısının kalıcı olarak bozulmasına neden olur. Bunun sonucunda çocuğun kalıcı dişleri üzerinde beyaz lekeler oluşuyor. Bu lekeler de görüntü bozukluğu oluşturmalarının yanında dişlerin hızlı çürümesine sonrasında da kalıcı diş kayıplarına neden olur.

Diş Eti Hastalıkları

Diş eti hastalıkları diş kaybının en yaygın sebebidir. Ağız bakımının doğru şekilde yapılmaması ve buna bağlı olarak gelişen dişeti rahatsızlıkları tedavi edilmez ise kısa süre içinde diş kayıpları yaşanabilir. Erken teşhis ve tedavi diş kayıplarını önlemek için önemli bir adımdır.

Genetik Faktörler

Son zamanlarda yapılan çalışmalar diş eti iltihaplarının genlerle ilişkisi olduğu kanıtlamıştır. Genetik faktörler erken dönemde tespit edilirse bu alanda daha verimli bir tedavi süreci uygulanması mümkün olur. Bu şekilde diş kayıpları tedavi edilebilir.

Erken Yaşta Diş Kaybı

Çocuklarda erken yaşta oluşan çürükler, genetik, kötü ağız bakımı, hastalıklar, aşırı şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme kaynaklıdır. Çocuklara çikolata veya şeker gibi besinlerin verilmesinin ardından dişlerini fırçalatmasını ihmal etmesi ve de diş fırçalama alışkanlığını kazandırmamak hataların başında gelir.

Erken yaşta diş kaybı yaşayan hastalar bir diş hekimine danışmalıdır. Diş hekimi ağız ve çene yapısına uygun olarak her diş için ayrı implant yapılabilir veya muayeneye göre en az sayıda implant yaptıktan sonrasında köprü yöntemi ile sabit dişler yapmayı tercih edebilir. Ağız sağlığına ve yapısına uygun tedavi uygulaması ile diş kayıpları tedavi edilebilir. Tedavi sonucunda estetik bir görünümün yanında sağlıklı çiğnemeye imkan sağlanır.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir