Gömülü 20 Yaş Dişi Operasyonları

Gömülü 20 yaş dişi nedir? Yirmilik dişler en son çıkan yetişkin dişlerdir.  Çenenin en arka bölümünde bulunan azı dişleri olan 20’lik dişler, genel olarak çene yapısına uyum sağlamaz. Bu nedenle çoğu kişide ağrılar, apse oluşumları ve rahatsızlıklara neden olur. Dolayısıyla diş çekimi ya da ameliyat ile alınması gerekir.

Bu sorunlar, yirmilik dişlerin çıkması için çenede yeterli alanının bulunmamasından ileri gelir. Sebep olduğu ağrıların dışında, çene yapısının da bozulmasına neden olur. Ayıca komşu bölgelerde yer alan dişlerin sağlığını da olumsuz etkiler.

Bu nedenle 20’lik dişlerin çıkmaya başlaması ile beraber, diş hekimlerine danışılması ve kontrollerin sağlanması gerekir. Eğer çene yapısı müsaitse, gömülü 20 yaş dişi operasyonları gerekmeyebilir.

Gömülü 20 Yaş Dişi Nedir?

Gömülü 20 yaş dişi nedir? Diş gelişimleri bebeklik döneminde 6 ay ile 3 yaş arasında tamamlanır. Altta ve üstte 10 olmak üzere toplamda 20 adet süt dişi vardır. Bunlar 9-10 yaşlarından sonra yavaş yavaş dökülerek, yerlerini yetişkin dişlerini bırakır. Toplamda 32 tanesi olması gerekmekte olup 28 tanesi çocukluk ve erken ergenlik dönemlerinde tamamlanır.

Gömülü 20 Yaş Dişi Nedir
Gömülü 20 Yaş Dişi Nedir

Kalan dört tane büyük azı dişi ise alt ve üst çenede, en arka kısımda bulunan yirmilik dişlerdir. 20 yaş civarında olup genellikle sağlıklı çıkmaz. Aksine,

  1. Gömülü ya da yarı gömülü kalma,
  2. Ağız içi etlerini sıkıştırma,
  3. Diğer dişlere zarar verme,
  4. Ağrıya neden olma gibi riskleri taşır.

Bu gibi sebeplerden dolayı gömülü 20 yaş dişi operasyonları, diş hekimi kontrolü ardından alınmalıdır.

Yirmi Yaş Dişleri Neden Gömülü Kalırlar?

Yirmi yaş dişleri neden gömülü kalırlar? Günümüze kadar bu konuda ortaya atılmış çok sayıda teori vardır. Genetik olarak anneden alınan küçük çene yapısı ile babadan gelen büyük diş yapısı sonucunda meydana gelen uyumsuzluklar bunlardan biridir. Ayrıca,

  1. Beslenme alışkanlıkları,
  2. Süt dişlerinin erken kayıpları,
  3. Kist gibi patolojik oluşumların varlığı,
  4. Çenede enfeksiyon,
  5. Rafine ve yumuşak besinlerle beslenme sonucunda çene gelişiminin sınırlı kalması,

Bu durumun nedenleri arasında sayılmaktadır.

Gömülü Dişler Ve Riskleri

Gömülü dişler ve riskleri oldukça fazla olduğundan, belirtileri bulunuyorsa diş hekimine gidilerek kontrol edilmesi gerekir. Bazı durumlarda gömülü dişlerin çekilmesi gerekebilir. Ana hatlarıyla bunlar,

  1. Dişeti hastalıkları ve perikoronit,
  2. Patolojik çene kırıklarının önlenmesi,
  3. Çürüme ve komşu dişlerde meydana gelen zararlar,
  4. Protez safhası öncesi,
  5. Diş kaynaklı kist ya da tümörlerin oluşması,
  6. Ortodontik tedaviyi engellemesi gibidir.

Ancak gömülü 20 yaş diş operasyonları bazı hastalar için uygun olmayabilir. Bu nedenle öncesinde bir tedavi uygulanarak, bu durum anlaşılmaktadır.

Gömülü Yirmi Yaş Dişlerinin Tedavisi

Gomulu 20 yas dislerinin tedavisi
Gömülü 20 Yaş Dişlerinin Tedavisi

Gömülü yirmi yaş dişlerinin tedavisi için ilk olarak ağız-çene-yüz cerrahı, beklentiler ve gereksinimler hakkında bir görüşme yapar. Bu esnada hastalar da endişelerini dile getirebilir. Geçirilen ve mevcut hastalıklar, geçirilen ameliyatlar ve geçmiş de dahil olmak üzere alınan ilaçlar hakkında bilgilendirme yapılır.

Gömülü dişlerde çekim işlemlerinin kolaylığı, dişin pozisyonuna ve kök oluşumuna bağlıdır. Dolayısıyla bazı kişilerde daha kolay olurken bazılarında daha zordur. Dişin pozisyonuna bağlı bir şekilde bazen bütün halde çıkartılırken, bazen kökleri ayrılarak çıkartılabilir.

Operasyonlar lokal anestezi, damar yolu ile sedasyon ya da genel anestezi ile gerçekleştirilir.

Gömülü Diş Belirtileri

Gömülü diş belirtileri dişlerin çıkışı ya da gömülü kalması sırasında görülen bazı semptomlara sahiptir. Bunlar temel olarak şöyledir;

  1. Diş eti hassasiyeti
  2. Diş ve diş etinde ağrı
  3. Kulağa ve çeneye vuran ağrılar
  4. Baş ağrısı
  5. Çiğneme sırasında ağrı hissetme
  6. Ağızda kötü koku
  7. Lenf bezlerinde şişkinlikler

Eğer bu gibi belirtileri gösteriyorsanız, gömülü 20 yaş dişi operasyonları için uzman diş hekimlerine gidebilirsiniz.

Gömülü Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gömülü diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler, hastalara hekimler tarafından belirtmektedir. Cerrahi işlem sornası, günlük diyetin değişmesi gerekebilir. Çok sıcak ya da soğuk besinler yerine, çekim yarası iyileşene kadar ılık ve yumuşak kıvamlı gıdaların tüketilmesi önemlidir.

Bu süreçte doktor tarafından reçete edilen ilaçlar, belirtildiği gibi kullanılmalıdır. Diş fırçalaması yumuşak bir fırça ile gerçekleşmelidir.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir