Gömülü diş denilince akıllara ilk olarak 20 yaş dişleri gelmekte olup, gömülü diş ameliyatı sıklıkla 20 yaş dişlerine yapılmaktadır. Ancak gömülü diş ameliyatı sadece yirmi yaş dişlerine yapılmaz. Dişlerin gömülü kalmasını birçok nedeni vardır.
Gömülü Diş Nedir?
Gömülü dişler zamanında çıkması gereken yerden çıkamayan dişlerdir. Bazı gömülü dişler çene kemiğinde kalır ve çıkamazlar, bazıları ise olması gereken yerde olurlar ancak yumuşak dokunun hemen altındadırlar ve görünmezler. Bazıları ise yarı görünür haldedirler. Yani bir kısmı görülür diğer kısımları dişetinin altında kalırlar.
Dişler Neden Gömülü Kalırlar? Nedenleri Neler?
Birçok nedene bağlı olarak dişler çıkamayabilir ve gömülü kalabilirler. Bu etkenlerin sadece biri bazen gömülü dişe neden olurken, bazen birkaç etkenin bir araya gelmesi ile gömülü diş sorunları oluşabilir. Dişlerin gömülü kalma nedenleri arasında ise, genetik etkenler rol oynayabileceği gibi, komşu diler kayarak dişin çıkmasını engellemesi, çenenin darlığı nedeni ile dişe yer kalmaması, sürme zamanı gelmesine rağmen üzerindeki süt dişlerinde oluşan çürüklerin tedavisinin yapılmaması ve enfeksiyona neden olması gibi nedenler dişlerin gömülü kalmasına neden olabilir.
Gömülü Diş Ameliyatı Süreci
Eğer gömülü dişler kişilerin beslenmesini olumsuz yönde etkileyebilecek kısımlardaysa ve estetik açıdan rahatsızlık veriyorsa kesinlikle ortodonti yönünden değerlendirilmeli ve gereken tedaviye gidilmelidir. Hem gömülü dişin ortaya çıkardığı sorunlar hem de, estetik sorunlar bu şekilde aşılmış olur.
Gömülü diş ameliyatı yapılmadan önce, işlem yapılacak dişe anestezi uygulanarak acı ve ağrı kontrolü sağlanır. Ardından dişin çevresindeki kemik kıkırdak yapıları alınarak diş alınır. Çene cerrahları gömülü diş ameliyatlarını gerçekleştirirler ve sanıldığı kadar ağrılı ve acılı bir işlem olmayıp, kısa sürede ameliyat son bulmaktadır. Birçok hasta normal diş çekiminden daha rahat olduğunu belirtmektedir.
Ameliyatın ardından cerrah dikişleri atarak işlemi sonlandırır. Bundan sonra iyileşme dönemi başlar. Ortalama hastalar 7 ile 10 gün arasında iyileşme sürecini tamamlar. Ameliyattan sonra ağrı kontrolünü sağlamak ve için ağrı kesiciler ve enfeksiyona karşı antibiyotikler reçete edilir. Hasta ilaçlarını reçete edildiği gibi ve düzenli olarak almalıdır. İyileşme sürecinde hekimin verdiği ilaçları almak sürecin konforlu ve daha kısa sürede tamamlanmasına yardım eder.
Gömülü diş ameliyatı cerrahisinin başarılı olarak sonlanması ve iyileşmenin hızlı şekilde gerçekleşmesinin en önemli etkenlerinden biri, cerrahın tecrübesi ve bilgisidir. Ayrıca uygun olan anestezi türünün de kullanılması son derece önem taşımakta. Buda operasyon esnasında hastanın konforunu en üst düzeye çıkartarak ağrı ve acı hissetmemesi demektir.
Gömülü Diş Ameliyatı Sonrası
Ameliyattan sonra kanama kontrolü sağlamak için işlemin gerçekleştiği bölgeye tampon uygulanır. Bu şekilde kanın pıhtılaşması ve durması sağlanacaktır. Yerleştirilen tampon ortalama 30 dakika süresince ısırılarak ağızda tutulur. Ameliyat sonrasında 24 saat süresince tükürme ve çalkalama yapmamaya özen gösterilmelidir. İşlem sonrasında meydana gelebilecek ödemler için buz uygulaması düşünülebilir. Özellikle ameliyat sonrasında sigara içilmemeli ve aşırı sıcak ve soğuk gıdalardan uzak durulmalıdır.
Gömülü diş ameliyatlarından sonra hastalar ağız içi temizliğine çok dikkat etmeliler. Hekim eğer ilaç reçete etmişse bu ilaçlar aksatılmadan düzenli olarak kullanılmalıdır. Gömülü dişlerin ortaya çıkardığı şikayetlerin giderilmesi onların çekilmesinden geçer, bunun dışında yapılacak ilaç tedavileri sadece geçici çözümler sunacaktır.
Özellikle ağrı yapan gömülü dişler için sürekli olarak alınan ağrı kesiciler ve antibiyotik alımları, dişi çevresinde zamanla kist oluşumlarına neden olabileceği bilinmelidir. Bu yüzden kesinlikle gömülü diş sorunları olanlar, en kısa zamanda diş hekimine başvurarak gerekli kontrollerin ardından gereken tedaviyi olmaları gerekmektedir.
Önemli Not
Gömülü diş ameliyatları cerrahi bir girişimdir. Bu nedenle diğer yapılan ameliyatlar ile aynı kefeye konulmalı ve bu doğrultuda işlemler yapılmalıdır. Eğer gömülü diş ameliyatı yapılacak ise, ameliyatın oluşturacağı risk tablosunu minimize etmek adına hekim ve hasta ilişkisi son derecede kusursuz olmalıdır. Hastanın muayenesi sırasında genel tıbbi öyküsü, kullandığı ve kullanmakta olduğu ilaçlar, geçirdiği ameliyatlar ve geçirdiği hastalıklar gibi birçok etkeni hasta doğru ve eksiksiz olarak hekimine aktarmalıdır. Bunların dışında hastaların alerjileri varsa dile getirmeliler, daha önce herhangi bir ilaca karşı alerjileri gelişmiş ise söylemeliler. Genelde lokal anestezi altında bu tip ameliyatlar gerçekleşmekte olup, gerekli olursa genel anestezi altında da yapılabilir.