Gömülü Diş Çekimi

Gömülü diş çekme yöntemi profesyoneller tarafından doğru şekilde uygulanabilmektedir. Diş kökünde yer eden ve üst bölümü kırılan ya da bir şekilde damakta gömülü olarak kalan dişin çekilmesi için profesyonel destek alınması gerekir. Kişilerin gömülü dişlerini çektirmek için profesyonel yöntemleri tercih etmesi, ağız ve çene sağlığı için oldukça önemlidir.

Diş çekme için çoğu kişi evde uygulanabilen yöntemleri denese de gömülü dişin çekilmesi birçok farklı yöntemi içerir. Enfeksiyon kapma riski yüksek olduğu için ağzının bakterilerden korunması önem taşımaktadır. Bu sebeple de tüm sürecin profesyonel diş hekimleri aracılığıyla gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Gömülü dişi çekmek farklı aşamalardan oluşur.

Gömülü Diş Çekme Aşamaları Nelerdir?

Gömülü diş çekme operasyonu farklı aşamalardan oluşur. Ön hazırlık süreci de gerektiren gömülü dişin çekilmesi beraberinde koruma unsurlarını da getirmektedir. Gömülü diş problemi olan kişiler mutlaka dişlerini çektirmek için diş hekimlerinden destek almalıdır. Gömülü dişi çekmek için uygulanan aşamalar şu şekilde sıralanır:

  • Gömülü dişin olduğu bölgenin incelenmesi.
  • Gerekli görülür ise tetkiklerin gerçekleştirilmesi.
  • Bölgeye anestezi uygulanması.
  • Diş yüzeyinin temizlenmesi.
  • Gömülü dişin çıkarılacağı bölgenin temizlenmesi.
  • Bölgenin delinmesi (açılması).
  • Gömülü dişe, açılan delikten ulaşılması.
  • Dişin çekilmesi.
  • Boşalan bölgeye temizlik yapılması ve doldurulması.

Bu aşamalar gömülü dişi çekerken uygulanan adımlardır. Dolgu, kanal tedavi ya da implant tedavisi yapılacak ise bölgenin iyileşmesi beklenir.

Gömülü Dişi Çektirmek Acıtır Mı?

Gömülü diş çektirmenin acısı ilk birkaç saat içerisinde hissedilmemektedir. Sadece gömülü dişler için değil, hangi diş çekilirse çekilsin çoğunlukla lokal anestezi uygulanmaktadır. Aynı durum gömülü dişler için de geçerlidir. Gömülü dişi çekmek için farklı aşamaların izlenmesi gerekir. Bu aşamaların izlenmesi esnasında kişinin canı yanabilir ve bu durumun önüne geçmek için uzman hekimler tarafından lokal anestezi uygulaması yapılmaktadır.

Lokal anestezinin etkisi geçene kadar kişiler herhangi bir acı ya da ağrı hissetmezler. Lokal anestezinin etkisi ortalama 2 saat sürmektedir. Anestezinin etkisi geçtikten sonra kişiler ağızlarında uyuşukluk ve ağrı hissedebilir. Bu ağrının önüne geçebilmek için ise uzman hekimler tarafından ağrı kesici antibiyotik ve bunlara benzer koruyucu önlemler tavsiye edilir.

Gömülü Diş Ne Zaman İyileşir?

Gömülü dişin iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilir. Burada önemli olan unsur diş çekiminin ne kadar sağlıklı olduğudur. Eğer bölgede enfeksiyon riski var ise bölgenin öncelikli olarak iyileştirilmesi ve korunması gerekir. Enfeksiyon oluşmamış ancak farklı sağlık sorunları mevcut ise yine iyileşme süreci uzayabilir.

Gömülü diş sonrası oluşan yaraların iyileşmesi çoğunlukla kişilerin bağışıklık sistemi ile de bağlantılıdır. İnsanların iyileşme sürelerini genel vücut sağlıkları etkilemektedir. Bağışıklık sistemi kuvvetli olan kişiler gömülü diş çektirdikten sonra ortalama bir hafta içerisinde ağızlarını ve diş bölgelerini yeniden aktif olarak kullanabilir. Gömülü dişi çekmek için profesyonel kliniklerde işlem yapılmalı ve takip sistemi oluşturulmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Diş Çekimi Sonrası Ağrı Oluşumu Nedenleri ?

Gömülü Diş Ne Zaman İyileşir
Gömülü Diş Ne Zaman İyileşir

Gömülü Diş Çektirildikten Sonra Fırçalanır Mı?

Diş çekiminden sonra dişleri fırçalamak için acele etmemek gerekir. Gömülü diş çekimi yapıldıktan hemen sonra kişilerin ağızlarını fırçalama olmaları gerekir. Diş sağlığının sürdürülebilir kılınması için gömülü diş çekiminin yapıldığı bölgenin iyileşmesine de özen gösterilmelidir. Gömülü diş çekildikten belli bir süre sonra fırçalanması mümkündür.

Ancak operasyonun hemen ardından bölgenin korunması gerektiği unutulmamalıdır. Uzman hekim tarafından belirlenen süre içerisinde dişler yeniden fırçalanabilir. Bu esnada sert hareketlerden kaçınmak önem taşır. Aynı zamanda kullanılan fırçanın yumuşak başlı olması da gerekir.

Gömülü Diş Çekiminden Sonra Ağız Bakımı Nasıl Olmalı?

Diş çekiminden sonra ağız bakımı yapılması gerekir ancak süre ve yöntemler değiştirilebilmektedir. Ağız bakımı için uygulanan birçok farklı metot vardır. Gömülü diş çekiminden sonra hekimler tarafından da hangi metodun izlenmesi gerektiği hakkında bilgi verilir. Gömülü diş çekme operasyonunda sonra izlenecek bakım önerileri şunlardır:

  • Çok soğuk ve çok sıcak gıda ve içecekler tüketilmemeli
  • Yumuşak gıdalar ya da sıvı gıdalar ile beslenilmeli
  • Diş ipi ve diş fırçası sert darbeler ile kullanılmamalı
  • Gargara yapılmalı
  • Enfeksiyon oluşturacak unsurlardan kaçınılmalı
  • Diş hekimi tarafından önerilen ilaçlar düzenli kullanılmalı
  • Şişlik görülür ise soğuk kompres uygulanmalı

Gömülü dişi çekmek beraberinde özenli bir bakım gerektirir. Bakım aksatıldığı takdirde iyileşme süresi artar.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir