İmplant tedavisine başlamadan önce hastanın çene kemikleri klinik muayene ve çeşitli radyolojik tetkikler ile değerlendirilir. Kemik kalınlığı ve uzunluğu yeterli ise protez planlaması aşamasına geçilir. Eğer çene kemikleri hacmi implant tedavisi için yetersiz ise ileri cerrahi tekniklerle çene kemiği yeterli boyutlara getirilir. Kemik tozu, hastanın kendi kemiği (otograft), kollajen membran gibi materyaller kullanılabilir.
Bundan sonraki aşama hastaya uygulanacak protez aşamasıdır. Yapılan klinik muayene sonrası sabit protez mi ya da hareketli protez mi yapılacağına karar verilir. Burada hem fonksiyon hem de estetik açıdan hastaya en uygun protez plazması yapılmalıdır.
Dental implant genellikle lokal anestezi altında eğer gerekiyorsa aynı zamanda genel anestezi ya da sedasyon ile uygulanır. Operasyon sırasında hasta ağrı ve acı hissetmez. Yapılan implant sayısına göre değişmekle birlikte implant operasyonu ortalama 1 saat sürer. Operasyon sonrası oluşabilecek ağrı ve şişlik için hastaya reçete verilir. Ayrıca soğuk kompres uygulaması istenir.
Uygulanan implantlardan sonra osseointegrasyon (osseointegration) dönemi başlar. İmplantların çevresinde kemik doku oluşur. Bu süre 2 ay ile 6 ay arasında olabilir. Bazı vakalarda eğer kemik doku yeterli ise ve implantlarda yeterli primer stabilizasyon varsa implantların üstüne protezleri hemen yapılabilir. İmplant uygulamaları uzun ve sabır isteyen bir süreçtir. Fazla diş eksikliği olan vakalarda bekleme süresince kullanabileceği geçici protez uygulanabilir.
İmplant Tedavisi Öncesi Neler Yapılır?
İmplant tedavisine başladıktan sonra; diş çekimi ameliyatından önce hastanın filmi değerlendirilir ve çene kemiğinin kalitesinin görüntüsü elde edilir. Diş doktoru daha sonra ne tür bir implant kullanacağına karar verir. Bu adım çok önemlidir çünkü implantlar farklı durumlar için farklı şekil ve boyutlarda yapılır. Ayrıca bu aşamada; yapılan tüm işlemlerden haberdar edileceksiniz ve işlem tamamlandıktan sonra görüntü görüntülenecektir, bu nedenle olumsuz sonuçlarla karşılaşmanız pek olası değildir.
İmplant Tedavisi Sonrası Neler Yapılır?
Çekim tamamlandıktan sonra implant yerleştirilecektir. İmplant takılmadan önce ağız hijyeni sağlanmalıdır. Çünkü İmplant yerleştirme saf bir ameliyattır ve bu ameliyatta sağlanan kısırlık çok önemlidir.
Gerekli hijyen sağlandıktan sonra implantın yerleştirileceği bölgedeki diş etleri diş hekimi tarafından cerrahi olarak açılır. Çene kemiğini gördükten sonra kemiğe fazla yüklenmeden implantın yerleştirilmesi için yeterli boşluk bırakın ve implantı vidalayın. Bu implantlar sabitleme vidaları ile kapatılır ve açık olan diş etleri tekrar dikilir. Bu ameliyattan sonra implant markasına göre değişebilen 1-3 aylık bir bekleme süresi vardır. İmplant yerleştirildikten sonra uygun bölgede şişlik görülmesi normaldir. Ağız dışından (yanak) implant bölgesinde 3-5 dakika tutulan buz uygulaması 10 dakika aralıklarla tekrarlanmalıdır. Bu uygulama şişmeyi bir ölçüde azaltır.
İmplant Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Cerrahi müdahale sırasında açılan diş etleri dikişlerle kapatıldığı için dikişler iyileşme sürecinde zarar görmemelidir. Sert yiyecekler yememeye veya dikişler çıkana kadar baskı uygulamamaya özen gösterilmelidir. İmplantı yerleştirdikten sonra, birkaç ay boyunca diyetinizi izlemeniz gerekir. Bu süre zarfında titanyum implant çene kemiği ile kaynaşır. Aşırı sıcak veya aşırı soğuk yiyecekler yemeyin. Aksi durumda; implantın stabilitesini tehlikeye atabilirler. Diş hekiminizin bu konuda önerileri var. Yoğurt, peynir ve süt gibi yumuşak yiyecekler, yumuşak yumurta ve etler, çorba çeşitleri, kivi, elma ve çilek gibi meyvelerden taze sıkılmış meyve suları, pudingler ve ekmeğin içi yiyebilirsiniz.
İmplant Tedavisi Sonrası Sigara ve Alkol Kullanımı
İmplant yerleştirildikten sonra tüketilen alkol ve tütün iyileşme sürecini olumsuz etkiler. Bu iki maddenin sürekli tüketimi implantlarda karşılaşılan olumsuzlukları devam ettirmektedir. Bakteri plağı için toprak hazırlığı. Bu, titanyum implantlar ve çene kemiğinin kaynaşması için iltihaplanma riskini, karbon monoksitin olumsuz etkilerini ve toksik faktörleri artırır. Dikişlerde ve yara bölgelerinde gecikmiş yara iyileşmesi, kan akışının azalması. Özellikle sigara içenler implantı yerleştirmeden 15 gün önce ve yerleştirmeden 1 ay sonra yerinde bırakmalıdır.
Diş İmplantı Nedir?
Diş implantları çene üzerine yerleştirilen ve çene üzerine diş veya köprü yerleştiren tedavilerdir. İmplant tedavisi herkes tarafından kullanılmaz ve hastalara uygulanışı profesyonel bir diş hekimi tarafından belirlenir. Biyo yapıya yerleştirilen bu implantlar çıkarıldıktan sonra vatansız durumdadır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte sunulan bu tedavi başarılı kullanıldığında hastaların gülümsemesine yardımcı olmaktadır. Operasyonun başarısı için operasyon öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu nedenle doktorunuzun önerileri dikkatle değerlendirilmelidir.
İmplant Tedavisi Süresi
Diş hekimi implant tedavisine karar verdiğinde öncelikle hastanın kaydettiği filmden bilgileri alır. Daha sonra hangi implantın tercih edileceğine karar verilir. Bunlar her hasta için ayrı ayrı oluşturulur ve ameliyatın başarılı bir şekilde tamamlanması için çok önemlidir. İmplant hazırlandıktan sonra ilgili diş çekilir. Ağız hijyeninden sonra diş etlerini açın ve implantı vidalayın. Gövdeyi kapattıktan sonra açık olan yeri de dikişlerle kapatın. Bu, tüm süreci tamamlar. Sonrasında 1 ila 3 aylık bir bekleme süresi vardır. Doktor tavsiyeleri çok önemli olmalıdır.