İmplant Nedir

İmplant, günümüz teknolojilerinin modern tıp alanına getirdiği devrim niteliğinde gelişmelerden biridir. Eksik dişler tıbbi ve kozmetik bir sorundur. Teknik ilerlemeler diş hekimliğinin bu alanına önemli fayda sağlamıştır. İmplantoloji, geleneksel olarak kullanılan köprü ve protezlere alternatif olarak geliştirilmiştir. İmplant nedir, nasıl yapılır?

İmplant Nedir?

Diş implantı teknolojisi, eksik dişlerin yerine protez olarak kullanılan ve çene kemiği içerisine yerleştirilen titanyum vida yöntemidir. Bu vidalar protez yerleştirmek için kullanılır. İmplantasyonun diğer tedavilere göre avantajı komşu dişlere zarar vermemesidir. Yani komşu dişlerin kesilmesine gerek yoktur. İmplant diş kökü görevi görür ve gerçek bir diş gibi yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz.

Kimler İmplantla Tedavi Edilebilir?

İmplantasyon tedavisi, çene ve yüz oluşumunu tamamlamış 18 yaşını doldurmuş kişilere uygulanmaktadır. İmplant Tedavisi öncesinde röntgen ile çene yapısının implantasyona uygun olup olmadığı belirlenir. Şeker hastalarında tedaviye başlamadan önce hastalık kontrol edilmelidir. Kan sulandırıcı kullananlarda tedaviye başlamadan önce ilaç kesilmelidir. Osteoporozu olan kişiler uygun tedaviden sonra implant alabilirler.

İmplantasyon Nasıl Yapılır?

İmplant tedavisi hastaya hafifçe sedasyon verilerek gerçekleştirilir. İşlem öncesi detaylı bir muayene ve röntgen gereklidir. Çene kemikleri ve kalan dişler ölçülür. Temelde diş implantlarını yerleştirmek için kullanılan iki farklı yöntem vardır.

  • Tek aşamalı bir prosedür, implant yerleştirildikten sonra geçici bir kapağın yerleştirilmesini içerir.
  • İki aşamalı bir süreçte diş implantı yerleştirildikten sonra diş eti ile kaplanır ve iyileşir.

Daha sonra diş protezleri takılır. Her iki durumda da geçici bir köprü kullanılır ve alt çene için 3 ay, üst çene için 6 ay iyileşme süresi beklenir. Bazen yeni oluşan dişler implantların üzerine hemen yerleştirilebilir. Diş implantı ile hasta huzur içinde gülebilir ve yemek yiyebilir.

İmplantasyon Nasıl Yapılır
İmplantasyon Nasıl Yapılır

Zirkonyum implantlar, titanyum implantların gücünü artırmak için tasarlanmış yeni nesil implantlardır. Özellikle dar çenelerde dayanıklılığı arttırmak için kullanılır. Dayanıklılık dışında titanyumdan hiçbir farkı yoktur. Zirkonyum diş kaplamalarında da kullanılmaktadır. Zirkonyum doğal dişler kadar beyazdır ve ışığı yansıtır. Bu sebeple hem estetik hem de dayanıklıdır. Ağızda çürümez ve metalik tat bırakmaz. Renk değişiklikleri zamanla oluşmaz. Vücuda zarar vermez.

Her Hastaya Diş İmplantı Uygulamak Mümkün Müdür?

İmplantasyon, birkaç istisna dışında herkesin kullanabileceği başarılı bir tedavi şeklidir. İmplantı yerleştirebilecek kalınlık, yükseklik ve kalitede kemiğe sahip olan herkese “sistemik sağlık durumu” değerlendirilerek implant yapılabilir. Bir kişide yeterli miktarda kemik dokusunun varlığı birkaç faktöre bağlıdır. Bazı insanlar çok ince/kalın veya daha küçük/daha fazla kemik alabilir.

Bazı kişilerde diş ve diş etlerinin iltihaplanması çevredeki kemik dokusunun erimesine ve parçalanmasına neden olur. Bu nedenle diş çekimine karar verildiğinde, kemik kaybına yol açmayacak şekilde çekimin hemen yapılması önerilir. Bazı durumlarda çıkarıldıktan sonra implantsız bekleyebilirsiniz, bazı durumlarda ise çekim sırasında implant yerleştirilebilir.

Türk Diş Hekimleri Birliği Tarafından Belirlenen İmplant Fiyatları 2022

İmplant fiyatları belirlenirken göz önünde bulundurulması gereken birçok faktör vardır. Türk Diş Hekimleri Birliği her yıl özel klinikler, kamu hastaneleri ve özel hastaneler için implant fiyatlarını belirlemektedir. Bazı implant fiyatlarına değerli metaller ve zirkonyum gibi kullanılan malzemeler için ücretler dahil değildir ancak rekabet koşulları nedeniyle online fiyat paylaşımı yasaktır. Bu nedenle hem fiyat hakkında bilgi almak hem de gerekli tedaviyi detaylı olarak belirlemek için bir doktor muayenesi gereklidir.

İmplant Fiyatları Nasıl Belirlenir?

İmplant yaptırmayı düşünüyorsanız burada sizin için en uygun implant markasının hangisi olduğuna karar vermelisiniz. En ucuzunu almak istiyorsanız hata edebilirsiniz. Çünkü bu implantlar neredeyse ömür boyu kullanılacak yapay dişlerdir. Öncelikle doktorunuz ağız içi durumunuz, kapanışınız, yaşınız, kemik yoğunluğunuz, paranazal sinüslerin yakınlığı, diyabet varlığı, diş aralığı gibi birçok kritere göre size en uygun olan konusunda tavsiye verecektir. Şu anda Türkiye’de satılan 146 farklı marka bulunmaktadır.

Örneğin, bazı implantlar çok spesifik bir kaplama yüzeyi içerir ve daha erken ve daha hızlı iyileşme sürecine sahiptir. Dental implantlar, doğal dişlerin görünümünü, hissini ve işlevini sağlar. Titanyum, vücut dokusu ile etkileşime girmediği ve strese dayanıklı bir malzeme olduğu için implant malzemesi olarak tercih edilmektedir. İmplantlar, daha önce kaybedilen dişlerin oluşturduğu boşluklara veya ciddi bir enfeksiyon yoksa çekimden hemen sonra diş yuvasına yerleştirilebilir.

İmplantın temel amacı, üzerinde kullanılabilir dişler yapmaktır. İmplantlar, kalıcı veya hareketli protez yapmak için yeterli kemik olduğunda çene kemiğine basit bir operasyonla yerleştirilir. Kemik miktarı ve yoğunluğu istenilen düzeyde değilse implant yerleştirmeden önce kemik şekillendirme işlemleri gerekebilir. Tüm bu faktörlere bağlı olarak implant tedavisinin fiyatlandırması belirlenecektir.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir