kanal-tedavisi

Kanal tedavisi ileri derecede çürüyen veya herhangi bir nedenle enfekte olan bir dişi onarmak ve sonuçta dişi kurtarmak için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisinin en büyük avantajı dişin ağızda tutularak uzun yıllar dişin görevini yerine getirmesini sağlamasıdır.

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi enfeksiyonlu veya çürük dişleri onarmak ve kurtarmak için kullanılan bir tedavidir. Kanal tedavisi sırasında dişin sert dokusunda kanal adı verilen doğal boşlukta bulunan yumuşak doku olan pulpa ve sinir çıkarılır, dişin içi temizlenir ve ardından açık alan yapılır.  Diş çürüğü zamanında tedavi edilmezse çürük daha da derinleşecek ve dişlerdeki sinirlerin iltihaplanmasına neden olacaktır. Diş sinirinin iltihaplanması şiddetli diş ağrısına neden olur.

Çekilen diş siniri ağız sağlığı ve işlevi için önemli değildir ancak hastanın şiddetli ağrı hissetmesini engeller. Tedavi yapılmazsa, dişi çevreleyen dokuların enfeksiyonu ile apse oluşabilir.

Neden Kanal Tedavisi Yapılır?

Sinir veya pulpa, çürük, çatlak veya kırık dişler veya yüzdeki travma nedeniyle hasar görebilir, iltihaplanabilir ve enfekte olabilir. Sinir dokusu veya pulpa hasar görürse bu doku bozulur ve dişin etrafındaki bakteriler kanal içinde üremeye başlar.

Bu bakteriler ve diğer çürüyen kalıntılar diş enfeksiyonuna veya apseye neden olabilir. Apse iltihaplı bir kesedir ve enfeksiyon kök apeksinin ucuna yayıldığında oluşur. Diş apsesi hastada şiddetli ağrıya neden olur. Apse, dişin pulpasını enfekte etmenin yanı sıra yüze, boyuna veya başın diğer bölgelerine yayılan şişliklere, kök çevresinde kemik kaybına, dişlerde ve yanaklarda drenaj sorunlarına neden olabilir.

Diş apsesinin en kısa sürede tedavi edilmesi hastanın yaşam kalitesinin devam etmesi için çok önemlidir. Özellikle geceleri diş ağrısı çekerken hastanın uyku kalitesi etkilenir ve gün içinde dikkat dağınıklığı gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bu vakalarda en sık görülen belirtiler dişlerde ısı ve soğuk hassasiyeti, şişlik, ısırma ve çiğneme gibi günlük aktiviteler sırasında ağrı, diş eti ağrısı, diş etlerinde şişme veya koyulaşmadır.

Kanal Tedavisi Nedir Nasıl Yapılır

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi diş hekimi veya endodontist tarafından yapılabilir. Endodontist, hastalıkların nedeni, teşhisi, önlenmesi ve tedavisi ve diş özü veya sinirlerine verilen hasar konusunda uzmanlaşmış bir diş hekimidir. Dişin durumuna ve yapılan işlemin kapsamına göre uygun diş hekimi seçilmelidir. Kanal tedavisindeki ilk adım, kanalın şeklini görmek için röntgen çekerek çevredeki kemikte enfeksiyon belirtileri olup olmadığını belirlemektir.

Diş hekimi, dişe yakın bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi uygulayacaktır. Bazı durumlarda diş siniri öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir, ancak birçok diş hekimi bölgeyi uyuşturarak hastayı rahatlatır ve sürecin daha sorunsuz ilerlemesine izin verir. Tedavi sırasında bölgeyi kuru ve tükürükten arındırmak için dişin etrafına kauçuk bir tabaka yerleştirilecektir.

Diş hekimi daha sonra kanalda bir erişim deliği açacaktır. Açılan delikte zararlı bakteriler varsa sinir dokusu dişten çıkartılır. Temizlik, kanal aletleri kullanılarak yapılır. Artan çaplı eğeler, ilgili deliğe yerleştirilerek ve kök kanal duvarını kazımak ve fırçalamak için diş boyunca hareket ederek kullanılır. Buradan mikrobiyolojik kalıntıyı temizlemek için düzenli olarak su veya sodyum hipoklorit kullanılır. Dişin içi iyice temizlendikten sonra açıklık kapatılacaktır.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı

Kanal tedavisi halk arasında çok ağrılı bir süreç olarak bilinmektedir. Ancak gerçekte çok ağrı veren bir işlem değildir. Ağrı, hassasiyet ve şişme, mevcut iltihaplanma ve enfeksiyondan kaynaklanır. Kanal tedavisinin bitiminden sonraki ilk birkaç gün boyunca, özellikle enfeksiyon ortadan kalktıysa, bu bölgedeki dokular ağrıyabilir. Bu ağrı, reçetesiz satılan ağrı kesicilerle kontrol edilebilir.

Kanal tedavisi sonrası akılda tutulması gerekenler Kanal tedavisi sonrası dişlerin kademeli olarak iyileşmesini gözlemlerken belirli koşullar göz önünde bulundurulmalıdır

  • Kanal tedavisi tamamlanana kadar sert veya kırık yiyecekleri ısırmaktan kaçının
  • Dişlerinizi her gün ara vermeden temizlemeye devam edin.
  • Dişlerinizin hassasiyetini göz önünde bulundurarak, dişlerinizi günde en az iki kez yumuşak, dairesel hareketlerle fırçaladığınızdan emin olun.
  • Kanal tedavisi sonrası olası enfeksiyonu önlemek için günde en az bir kez diş ipi kullanın
  • Tedaviden sonra bir süre şekerli ve yapışkan  gıdaların tüketimini azaltın
  • Tedavi bitiminde doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri veya spreyleri düzenli olarak kullanın. Tedavi seyri. Kullanılan ağrı kesiciler veya spreyler ağrıyı gidermiyorsa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurabilirsiniz.
  • Kanal tedavisi eskiden ağrılı bir tedavi olarak bilinirken günümüzde hastaya anestezik ilaçlar verilerek ağrı riski ortadan kaldırılmıştır.

Kanal tedavisi kişinin dişindeki kök sayısına, kanalın enfeksiyonuna, sinirlerin temizlenmesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda, ek prosedürler gerekebilir. Bu durumda doktorunuz sizi işlem hakkında bilgilendirecektir.

Bu çok etkili bir işlemdir ve başarı oranı kanal tedavisine göre daha yüksektir. Kanal tedavisi ile doldurularak sabitlenen dişler, uygun ağız bakımı ile ömür boyu kullanılabilir.Doğal dişlerin korunması, ağız sağlığı söz konusu olduğunda her zaman bir önceliktir. Kanal tedavisine alternatif, hem çiğneme fonksiyonunu geri kazandırmak hem de komşu dişlerin kaymasını önlemek için problemli dişin bir köprü, implant veya kısmi hareketli protez ile değiştirilmesidir.

Dişlerinizin sinirlerinin ve pulpasının iltihaplanmasını ve enfeksiyon kapmasını önlemenin en kolay yolu ağız hijyeni uygulamaktır. Bunun için günde en az iki kez diş ipi ve gargara ile dişlerinizi fırçalamanız önerilir. Spor yaralanmalarından kaynaklanan travmaları azaltmak için ağız koruyucular da kullanılabilir.