Kırık Diş Sorunları

Kırık Diş Sorunları ve Tedavi Yöntemi ; Kırık bir diş bir diş acılı sorunları beraberinde getirmektedir. Kırık bir diş ağrı ve rahatsızlık yaratabilir! Bu durum yemek yemeyi veya içmeyi zorlaştırabilir. Tabi ki tedavi edilmezse enfeksiyona neden olabilir. Kırık bir dişin tedavisinde ilk adım, sorunu tanımlamaktır. Bu, hasarın boyutunu, nerede olduğunu ve nasıl meydana geldiğini belirlemeyi içermektedir. Bu bilgiler elde edildikten sonra bir tedavi planı geliştirilebilir. Burada kırık diş belirtilerini dikkate almak her zaman önerilmektedir:

  • Yiyecekleri ısırırken ağrı
  • Çene bölgenizde uyuşma hissi
  • Sıcak veya soğuk yiyeceklere karşı hassasiyet

Herhangi bir zamanda kırık bir diş sorunu ortaya çıkabilir. Bu sorun ciddi bir kaza veya basit bir düşme sonucu olabilir. Durum ne olursa olsun, böyle bir yaralanmayla nasıl başa çıkılacağını bilmek önemlidir. Hayatınızda karşılaşabileceğiniz birçok farklı kırık diş vardır. Burada kırık diş sorunlarının önceden belirlenmesinin önemli kazanımları beraberinde getirdiğini rahatlıkla ifade edebiliriz.

Dişiniz yapısında çok derin bir şekilde kırılırsa, enfeksiyon kapma ve apseye neden olma olasılığı vardır. Böyle bir durumda, iyileşme tamamlandıktan sonra yeni dokunun gelişebilmesi için ağız cerrahisi tedavisine veya dişin hasarlı kısmının çıkarılmasına ihtiyacınız olabilir. Tüm bu bilgiler ışığında kırık diş sorunlarının tedavi edilmesine yönelik olarak farklı tedavi yöntemlerinin devreye girdiklerini rahatlıkla söz edebiliriz.

Diş Kırılmasının Nedenleri

Kırık bir diş, acil müdahale gerektiren ciddi bir diş problemidir. Bu noktada diş kırılmasının nedenleri söz konusu olduğu zaman aşağıdaki sebepler karşımıza çıkmaktadır:

  • Çatlama
  • Çürüme
  • Travma
  • Bruksizm
  • Diş eti hastalığı

Çatlama; düşme veya spor yaralanması gibi sert bir darbe, dişinizin dış mine tabakasının çatlamasına neden olabilir. Bu da diş kırılmasına neden olan en önemli etmenler arasında yer almaktadır. Eğer, dişinizi kırarsanız, yüzeyinde küçük bir parça eksik olacaktır. Bu, bir nesneyi çok sert ısırırsanız veya dondurma gibi kırılgan bir şeyi çiğnerseniz olabilir.

Çürüme; bazı durumlarda dişler tamamen kırılmak yerine çürüyebilir. Dişinize bu olursa, dokunmanın hassas olduğunu ve sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassas olduğunu fark edeceksiniz. Travma; bir kaza sırasında bir kişinin dişlerine çarpıldığında diş kırılabilir. Ayrıca yaşlandıkça, dişlerimizdeki mine aşınır ve incelmektedir. Bu da onları kırılmaya karşı daha duyarlı hale getirmektedir.

Bruksizm, diş gıcırdatma ve gıcırdatmanın diğer adıdır. Gece uyurken dişlerinizi sıkarsanız, bu dişlerinizde aşınmaya neden olabilmektedir. Bu da dişlerin kırılmasına veya kırılmasına neden olabilir. Diş eti hastalığı, diş minesinin gücünü zayıflatabilir ve çiğneme veya fırçalama sırasında dişinizin kırılmasını veya kırılmasını daha olası hale getirebilir.

Diş Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Diş kırıkları son derece yaygındır. Ancak bu tür kırıklar tehlikeli olabilirler. Çatlamış veya kırılmış bir dişiniz varsa, hemen tedavi görmek önemlidir. Hastalar genellikle çatlak küçükse ve acıtmıyorsa kendi kendine iyileşeceğini ve herhangi bir tedaviye gerek olmadığını düşünür. Ancak bu tür sorunların tedavi edilmesi; kaliteli bir yaşam için olmazsa olmaz bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kırık Diş Nasıl tedavi Edilir
Diş Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir

Diş kırıklarının tedavisi konusunda farkı teknikler devreye girmektedir. Şayet kırık kök çok derine ulaşmışsa; kırık parça mutlaka çıkarılmalıdır. Sonrasında kırık dokunun üzerine tedavi uygulanmalıdır. Bir de dişteki kırıklar pulpa seviyesine kadar uzanmışsa kron kaplama tedavileri önerilmektedir. Burada hangi teknik ve yöntemin kullanılacağı konusu diş hekiminin vereceği karara göre netleşmektedir.

Kırık Diş Ağrısı İçin Ne Yapılmalı?

Kırık diş ağrınız varsa, ağzınızı ılık tuzlu suyla çalkalayın (bir bardak ılık suya 1/4 çay kaşığı tuz). Bu, ağrının daha hızlı geçmesini sağlayacak ve şişliği azaltacaktır. Elinizde varsa, asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici kullanmak isteyebilirsiniz. Kırık diş ağrısı çekiyorsanız; en kısa zamanda diş hekiminize görünmeniz şarttır. Kırık bir dişiniz varsa, asıl endişeniz onu mümkün olan en kısa sürede düzeltmektir.

Diş Kırılması Çeşitleri

Birkaç farklı diş kırığı türü vardır. Bazı diş kırılması çeşitleri; diğerlerinden daha yaygındır. Sahip olduğunuz diş kırığının türü, diş hekiminizin sizin için en iyi tedaviyi belirlemesine yardımcı olacaktır. Bu aşamada karşımıza 3 farklı diş kırığı çeşidinin varlığından söz etmek mümkün olmaktadır:

  • Taç kırığı
  • Kök kırığı
  • Gömülü diş kırığı

Taç kırığı; bu tür kırık, dişin üst kısmı kırıldığında meydana gelir. Dişin geri kalanı kısmen veya tamamen bozulmadan kalır. Kuron kırıkları genellikle bir cismi çok sert ısırmak veya yere düşmek ve ağzınızı sert bir şeye çarpmak gibi ağız travmasının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

Kök kırığı; bu tür kırık, dişin sadece kuron kısmı yerine kök kısmında hasar olduğunda meydana gelmektedir. Kök kırıkları, diş eti aşınmasına ve hassasiyetine karşı uygun koruma olmadan dişlerinizde çok sert diş ipi kullanmak veya sert gargaralar veya beyazlatıcı şeritler kullanmak gibi travma veya aşırı diş temizleme teknikleri nedeniyle oluşabilmektedir.

Gömülü diş kırığı; bu tip diş kırığı, gelişme sırasında iki azı dişi arasında sürmemiş kalıcı bir köpek dişleri gömülü olduğunda meydana gelmektedir.

Diş Kırığı Nasıl Tedavi Edilir
Diş Kırıklarının Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Diş Kırıklarının Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Diş kırıklarının tedavisinde hangi yöntemin kullanılacağına karar vermek için bazı durumlar göz önünde bulundurulacaktır. Kırılan dişin boyutuna ve dişin konumuna göre kırığın tedavi yöntemi belirlenecektir. Kırık dişlerin tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir.

  • Estetik dolgular, macunlar ve kompozitler
  • Kırık dişe kaplama tedavisi
  • Çok katmanlı kaplama işleme
  • Kök kanal tedavisi
  • Kırık dişleri dolgu veya yapıştırma ile tedavi

Kırık dişin boyutu küçük ise kırık diş dolgu veya küçük yapıştırıcı uygulaması ile tedavi edilebilir. Minedeki küçük çaplı çatlaklar veya kırıklar dolgu tedavisi ile onarılabilir. Kesici dişlerde diş kırığı meydana geldiyse, kırılan dişler bu dişlerin tedavisi için Bonding yöntemi ile tedavi edilir.

Kırık Diş Kaplama Tedavisi

Kırılan dişin boyutu büyükse veya dişin kırılmasına neden olan çürük diş yapısında ciddi boyutlara ulaşmışsa dişin bir kısmı kırılır ve üzeri kapatılır. Bu şekilde kırılan diş tedavi edilmiş olacaktır. Kırık diş kaplamalarında kullanılan kaplama çeşitleri porselen, zirkonyum, metal ve seramikten yapılabilir.

Çok Katmanlı Kaplama İşleme

Kırık anterior ise, bu kırıkları tedavi etmek için lamine yaklaşımı tercih edilebilir. Doğal diş gibi göründükleri ve dışarıdan bakıldığında diğer dişlerden ayırt edilemedikleri için bu yöntemle kırık kesici dişler tedavi edilecektir.

Kök Kanal Tedavisi

Bazen bir diş kırığı nedeniyle bir diş enfekte olabilir. Bu nedenle kırık diş tedavileri olan dişler tedavi edilmeden önce enfeksiyon ve bakterilerin temizlenmesi gerekir.

Kırık Diş Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kırık Diş Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kırık Diş Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kırık diş tedavisi hakkında sık sorulan sorular arasında popüler tedavi yöntemlerinin ne olduğu sorusu yer alır. Kırık bir diş için en popüler tedavilerden biri  dolgudur. Kırık dişler dolgu ile tedavi edilebilir ve dişler güçlendirilebilir. Diş dolguları ve estetik dolgu uygulamaları özellikle küçük çatlak oluşumlarında ekonomik ve etkin bir çözüm olarak tercih edilmektedir.

Kırığın büyüklüğüne ve nedenine bağlı olarak şiddetli ağrı hissedilebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden diş hekimine görünmek önemlidir. Uygulanan tedaviler ile ağrı ve ağız kokusuna neden olabilen bu durum ortadan kaldırılabilir. Ayrıca tuzlu su ile gargara yapmak, dişlerinizin bakımını yapmak ve reçete edilen ağrı kesicileri kullanmak da kırık dişlerin neden olduğu ağrıyı gidermeye yardımcı olur.

Ağız muayenesi yapılırken ve  panoramik röntgen çekilirken kırık dişlerin ve köklerin çıkarılması güvenli bir işlem olarak kabul edilir. Diş çekilmeden önce hastanın  ağrı hissetmemesi için bir anestezik enjekte edilecektir. Daha sonra diş çekilir. Diş çekimi sonrası kanama  normal olsa da çekimden hemen sonra kanama durmalıdır.

Kırık anında uygulayacağınız işlemlerden bazıları tedavi sürecinin daha iyi sonuç almasına ve hızlı bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olabilir. Diş kırılması durumunda ne yapmalısınız? Sorusuna cevap olarak uygulanacak bazı adımlar vardır. Diş kırılması durumunda bu adımları takip edebilirsiniz. Kırık diş bölgesini ılık suyla temizleyin. Dişiniz darbe nedeniyle kırıldıysa şişlik ve benzeri durumları önlemek için bölgeye buz uygulayabilirsiniz.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir