Ön diş kaplama nedir nasıl yapılır ve hangi durumlarda uygulanır sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Bu soruya yanıt olarak ön diş kaplamaları doğrudan dişlere aşındırmadan uygulanabileceği gibi porselen kaplamanın uygulanamadığı durumlarda da uygulanabilmektedir. Etkili ve güzel bir gülümseme için sıklıkla tercih edilir. Gülümserken ön dişlerde oluşan kusurlar birçok kişide özgüven kaybına neden olur.
Kozmetik porselen kaplama yöntemi ile hem kaybedilen özgüvenin yerine konması hem de çiğneme bozukluklarına neden olan çapraşık dişlere çözüm bulmak mümkündür. Kozmetik porselen kaplamalar hem estetik bir gülüş kazandıran hem de sağlığı sağlayan bir çözümdür. Genel olarak Ön diş kaplama nedir nasıl yapılır sorusundan önce hangi durumlarda ön diş kaplama yapılacağı sorusuna yanıt bulmak gerekir. Ön diş kaplama;
- Ön dişlerin renk değiştirmesi
- Ön dişlerde çatlaklar
- Şekil ve hizalama sorunları
- Dişler arasındaki boşluk,
- Aşınmış diş minesinin tedavisinde kullanılır.
Ön yüz porselen kaplamalar, tedavi süresinin kısa olması ve hastaların yaşam kalitelerinin artması nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Estetik ve fonksiyonel amaçlı yapılabilen bu tedavi ile ön dişlerdeki kusurların düzeltilmesi mümkündür. Bazı diş çapraşıklıkları ve kozmetik kusurlar için katmanlı kaplama tedavisi uygulamaları daha popüler hale gelmektedir.
Diş kaplamalarının önceden uygulanması yaygın bir uygulamadır. Estetiği yüksek malzemelerin daha ulaşılabilir olması ve estetiğe yönelik olması bu modanın nedenidir. Ön diş kaplamalarda yaygın olarak kullanılan en estetik malzeme cam seramiktir. Diş eksikliği varsa zirkonyum çerçeve tercih edilebilir.
Porselen Kaplama İle Ön Dişlerin Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Ön diş kaplama nedir nasıl yapılır sorusu sıklıkla araştırılır. Bu soruya yanıt alındıktan sonra tedavi süreci hakkında araştırmalar yapılır. Seyrek dişlerin kozmetik porselen kaplamalarla tedavisi kısa sürede yapılır. Porselen kaplama yapıştırma sonrası bakımı ve daha uzun süre kullanılması için diş hekiminden alınan tavsiyelere harfiyen uyulması önemlidir.
Porselen Kaplama Sonrası Ön Dişlerime Nasıl Bakmalıyım?
Porselen kaplamaların daha uzun ömürlü olması ve ön dişlerde estetik bir gülümseme için en önemli şey düzenli ağız bakımıdır. Doğal diş bakımı için yapılan her şey kaplama dişler için de geçerlidir. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır;
- Bakım ve günlük ağız hijyeni kapsamlı olmalıdır.
- Dişlerinizi günde iki kez florür içeren bir diş macunu ile fırçalamanız önerilir.
- Yemeklerden sonra diş aralarını temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır.
- Tırnak yeme, dişlerle sert cisimleri kırma gibi porselen kaplamaya zarar verebilecek hareketlerden kaçınılmalıdır.
- Diş hekiminizi 6 ayda bir görmelisiniz. Bu sayede ön dişlerin durumu hakkında bilgi almak ve sorun olması durumunda erken müdahale etmek mümkündür.
Porselen Kaplamalar Ön Dişleri Düzeltebilir Mi?
Kaplama işlemi adı eski nesil yöntemleri çağrıştırsa da protetik yöntemleri içeren uygulamaları içermektedir. Dişi aşındırarak veya aşındırmadan özel bir cam-seramik malzemenin diş üzerine yerleştirilmesi işlemidir. Tek dişe veya birçok dişe uygulanabilir. Bu nedenle çapraşık dişlerin porselen kaplamalarla düzeltilmesi doğrudan hastanın genel ağız durumuna bağlıdır.
Hastanın lamine porselen kaplamalar için uygun olup olmadığına şöyle karar verilir; Bu yöntemle semptomların giderilip giderilemeyeceği diş hekimi tarafından detaylı bir muayeneden sonra belirlenecektir.
Ön Kaplama Sonrası Nasıl Görünüm Olacağını Bilmek Mümkün müdür?
Gelişen teknolojiler ile kozmetik diş hekimliği uygulamalarında herhangi bir manipülasyon olmaksızın, bilgisayar destekli modeller kullanılarak bir hastanın tedavi sonrası nasıl görüneceğini tahmin etmek mümkündür. Ancak bu şekilde hastanın istekleri doğrultusunda ön dişlerin estetiği sağlanabilir.
Porselen kaplamaların kaplanması için hastanın öncelikle uzman bir diş hekimi tarafından muayene edilmesi gerekir. Daha sonra nasıl bir kaplama yapılacağına karar verilir. Diş ölçüleri alındıktan sonra diş temizliğine başlanacaktır.
Bu kalıpların amacı dişin zaten istenilen formda olup olmadığını anlamaktır. Diş kalıba uymuyorsa, kalıbı çıkardıktan sonra doktor dişin şeklini düzeltmeye devam edecektir. Kaplama diş üzerine yerleştirildikten sonra özel bir yapıştırıcı kullanılarak kaplamanın dişin üzerine yerleştirilmesi sağlanır. Bu sayede diş çürümeden kurtulacak ve düzgün bir şekilde görünecek.
Ön Kaplama Tedavi Süreci
Kaplama ile her şey yolunda giderse tüm işlemler 3 seansta yapılır. Ancak bazı durumlarda hastanın durumu uygunsa 2 seansta dişlerin takılması mümkündür. Kaplama üzerinde çalışılırken seanslar arasında 2-3 gün fark olduğunda daha iyi bir kaplama uyumu sağlanır.
Porselen kaplama tamamlandıktan sonra hasta kesinlikle ağız bakımını ihmal etmemelidir. Normal bir insan olarak dişlerini günde en az iki kez fırçalamalıdır. Ayrıca kaplamalı dişleri olan kişilerin diş ipi kullanması çok faydalıdır. Kuron yapıldıktan sonra diş daha fazla bakım gerektirmez. Normal bir diş gibi rutin bakımını yapmanız yeterli olacaktır.
Yıllar geçtikçe, minede küçük çatlaklar görünebilir. Ön dişlerdeki bu dikey çizgilere mine çatlakları denir. Normal olarak gelişen bu çatlaklar ağrı hissetmezler; ancak, ren değiştirme ihtimali çok kolay hale gelecektir. Sonuç olarak ön dişlerde çizgi şeklinde lekelenmeler gözlenmesi kaçınılmaz olur.
Diş Kaplamalarının Faydaları Nelerdir?
Diş kaplamalarının faydaları şunlardır:
- Doğal bir dizayn sağlar
- Porselen kaplamalar lekelere karşı dayanıklıdır; doğal diş renginizden daha beyaz olabilir
- Porselen kaplamalar diş dokuları tarafından iyi tolere edilir
- Zirkonyumlar ise kuronlar daha dayanıklıdır
- Görünüşteki çatlakları ve kusurları giderme özelliğine sahiptir.
- Diş kaplamaları sayesinde diş estetiğinde büyük gelişmeler olmuştur.
Dişlerinize kaplama yaptırarak sizler de bu faydalardan yaralanabilirsiniz.