Rezeksiyon nedir konusunda bu terim, tedavi edilemeyecek durumda olan diş veya dişlerin bir kısmının tamamen çıkartılması veya alınmasıdır. Diş rezeksiyonu işlemi genellikle diş köklerinde meydana gelen kanal tedavisi uygulamasıyla geçirilemeyecek olan enfeksiyonların ve kistlerin tedavisinde uygulanabilmektedir. Diş rezeksiyonu, genetik veya çeşitli travmalara bağlı olarak gelişen diş kökü probleminde sıklıkla yapılmaktadır.
Rezeksiyon işlevini yerine getiremeyen ve vücutta başka sıkıntılara neden olacak organların yarısının veya yarıdan fazlasının alınması işlemidir. Tıp alanında yaygın olarak vücudun tüm bölgelerine uygulanmaktadır fakat bu yazıda rezeksiyon diş işlemi anlatılmaktadır.
Diş Rezeksiyonu Neden Yapılır?
Rezeksiyon nedir diş ve neden yapılır konusunda dişlerin ağız ve diş sağlığı açısından gerekli bir durumdur. Diş rezeksiyonu, kanal tedavisinin sonucunda dişlerde meydana gelebilecek herhangi bir dolgu taşması, çatlaklık, kırık diş sorunları gibi durumlarda diş köklerine uygulanan bir işlemdir ve diş rezeksiyonu operasyonu sonrası bölgedeki diş kök ucunun tamamen alınması gerçekleştirilir. Diş rezeksiyonu, diş köklerinin sağlıklı şekilde işlevini yerine getirebilmesi adına uygulanmaktadır ve diş rezeksiyonu yapmak için başlıca nedenler şu şekilde özetlenebilmektedir,
- Diş rezeksiyon nedir ve neden yapılır konusunda kişilerde meydana gelen çürükler, zamanla diş köklerine kadar ulaşarak iltihap durumuna sebebiyet verebilirler ve devamında da çok ciddi ağız içi enfeksiyonu olabilir bu nedenle diş rezeksiyonu yapılması gerekir.
- Diş kökünde meydana gelen hasarlar aynı zamanda diş kırılmalarına, çatlamalara neden olabilir. Bu tarz durumlarda dişi kurtarmak için diş kökü rezeksiyonu yapılması gereken önemli bir işlemdir.
- Eğer daha önce bir kanal tedavisi uygulandıysa ve diş pulpası alındıysa diş kökünde meydana gelen enfeksiyonlar ve beraberinde oluşacak ağrılar diş kök rezeksiyonu ile ortadan kaldırılmaktadır.
- Tedavisi yapılmayan bir kök nedeniyle çene kemiğinde ciddi şekilde kemik kaybı neden olabilmektedir. Bunun önlemesi için de kök rezeksiyonu uygulanmalıdır ve çene kemiğinde iyileşme sağlanmalıdır.
Rezeksiyon Nasıl Yapılır?
Rezeksiyon nasıl yapılır konusunda lokal anestezi ile yapılır ve işlem genel olarak 30 dakika sürmektedir. Diş kökü rezeksiyonu diş çekiminin yapılmaması için diş kök kanallarında bulunan iltihabı almak için küçük bir kesikle beraber iltihabın alınması ile yapılır. Diş kökü rezeksiyonu yapılırken apikal rezeksiyondaki aşamalar ele alınır ve diş kökü rezeksiyonu ağız ve diş sağlığı için yapılması gereken bir işlemdir ve aynı şekilde diş köklerinin işlevini eskisi gibi gerçekleştirilmesi bu operasyonla beraber mümkün olabilmektedir.
Apikal rezeksiyon nasıl yapılır konusunda da ameliyata başlamadan öncesinde ilgili olan dişe lokal anestezi uygulanır ve ardından diş köklerinin çıkarılabilmesi için diş etkilerine çeşitli kesitler atılır. Lazer yardımı ile beraber diş açığa çıkartılır ve daha sonra dişin kökleri çekilir. Bununla birlikte görülen çürük veya hastalıkları diş kısımları da diş hekimi tarafından alınmaktadır ve işlem bittikten sonra uygulanan alan steril serum ile yıkanır ve kesilen alanın steril edilmesi sonrasında dikiş atılır.
Apikal Rezeksiyon Nedir?
Apikal rezeksiyon nedir konusunda dişin çene kemiğinde bulunan kök ucundaki iltihaplı dokuların cerrahi işlemlerle alınması işlemidir. Apikal rezeksiyon ile dişlerin çekilmeden öncesine son bir değerlendirme yapılır ve yapılan bu işleme dişlerin kök ucu rezeksiyonu da denilebilmektedir. Kök ucu rezeksiyonu ile çeşitli tedaviler uygulanarak başarısızlık elde edilen diş kökleri kalıcı olarak iyileştirilmektedir.
İlgili Link: Gömülü 20 Yaş Dişi Nedir?
Apikal rezeksiyon iyileşme süreci konusunda meydana gelen ağrılar için ağrı kesici ile geçirilecek seviyede olup şişlikler ise en fazla 48 saat içerisinde geçecek düzeydedir. Operasyon sonrasında ise dişe buz kompresi uygulamakta oluşabilecek şişkinleri azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Üstelik diş hekimi tarafından kullanılması gereken diğer ilaçlarla beraber operasyon sonrasında da bu ağrı için uygun ağrı kesici de reçete edilebilir.
Apikal rezeksiyon sonrası dikişler 7 ila 10 arası bir sürede alınır ve yara bölgesi nihai iyileşmeye ulaştığı zaman dolgu veya kaplama işlemi uygulanır. Operasyon sonrasında bu aşama yapılacak olan diş hekimi kontrolleri ile belirlenir.
Diş Kökü Rezeksiyonu Tüm Dişlere Uygulanır mı?
Diş kökü rezeksiyonu tüm dişlere uygulanır mı konusunda özellikle çok köklü olan tüm dişlere uygulanabilir. Özellikle üst çenede yer alan azı dişleri çok köklü olduklarından dolayı bu işlem için en ideal dişler olmaktadır. Üstelik yapılacak olan diş muayenesinde hangi dişlere rezeksiyon uygulanabileceği veya rezeksiyona gerek var mı gibi durumlar da yine hekimler tarafından da belirlenecektir.
İlgili Link: Diş Eti Hastalıkları Nasıl Oluşur ?
Diş kaybı yaşamamak ve mevcut olan dişlerin dizilimi ile alakalı yardım almak için rezeksiyon işlemlerde öncelikle randevu almanız gerekebilir ve bu durumda rezeksiyon işlemi sonrasında ağız ve diş hijyeni sağlayabilirsiniz.