Sabit Protez Nedir

Sabit protez, kişilerin çeşitli nedenlerden ötürü kaybettiği ve eksikliğini yaşadığı veya aşırı oranda doku yapısını kaybetmiş dişlerinin yerine koyulan ve bu doğal dişlerin görevini üstlenebilmesi adına yerlerine koyulan bir üründür. Bu protezler, özellikle kişilerin doğal dişlerinin hem rengine hem de dokusuna benzeyen ve bu sebeple de doğal diş görünümü kazandıran malzemeler kullanılarak kişilere uygulanmakta ve bu sayede kişiler, eksikliğini yaşadığı dişlerinin yerine doğal görünümlü ve sağlam bir dişin yerine getirebildiği tüm işlevlere sahip olan yeni dişlere sahip olmaktadır.

Günümüzde en çok tercih edilen protez uygulamalarından biri olan ve kişilerin oldukça fazla yararlandığı sabit protez uygulamaları, pek çok farklı yöntem ve pek çok farklı sabit protez çeşidi ile kişilere uygulanabilmektedir. Günümüzde gelişen teknoloji ve imkanlar sayesinde oldukça farklı maddelerden sabit protezler üretilebilmektedir.

Geçmişten bu yana klasik olarak uygulanan sabit protezlerde özellikle dayanıklılığını arttırmak amacıyla alt yapısı metal, üst yapısı ise seramik protezler kullanılırken, günümüzde bu sabit protez çeşidiyle birlikte daha bir çok farklı yapıda sabit protez de bulunmakta ve tercih edilmektedir.

Sabit protez uygulamalarında, özellikle dişsiz bölgenin iki tarafında da bu protezi tutabilecek ve taşıyabilecek sağlamlıkta en az iki adet uzun köklü diş bulunduğu takdirde, bu sabit protezler oldukça dayanıklı ve sağlam bir yapıda dişsiz bölgeye uygulanabilmekte buna da köprü adı verilmektedir. Ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda tek bir uzun köklü dişten yardım alınarak da sabit protez uygulaması gerçekleştirilebilmektedir.

Sağlığı tehdit edebilecek herhangi bir duruma sahip olmayan ve oldukça güvenli ve güvenilir bir yöntem olarak, hem kişilerin özellikle çiğneme işlevini geri kazanmasını hem de eksiklik yaşadığı dişin yerine yine doğal dişe hem yapı hem renk olarak oldukça benzeyen bir protezle doldurmasını sağlamaktadır.

Sabit Protez Nedir?

Sabit protez nedir? Sorusuna yanıt olarak; Sabit protez, kron, kaplama veya köprü adıyla da bilinen bir ürün olarak, kişilerin birkaç diş eksikliği yaşadığı durumlarda bu eksikliklerin giderilmesi ve yerinin doldurulması adına uygulanan bir yöntemdir. Sabit protezler, öncelikle eksik bölgeye yerleştirilmeden önce etrafındaki destek dişleri küçültülmekte ve kişilerin bu diş eksikliği yaşadığı bölgeye ve dişlerinin boyutuna uygun olarak labaratuvar ortamında hazırlanarak destek dişleriyle birlikte bu alana yapıştırılmaktadır.

Sabit protez adına sahip olmasının sebebi ise özellikle bir diğer protez yöntemi olan çıkartılabilir yada yeni nesil diş protezi uygulamalarının  yerine bunların sabit bir şekilde ömrü bitine veya zarar görene kadar kullanılmasıdır. Kişiler tarafından dayanıklılığı sebebiyle çok daha fazla tercih edilen bu yöntem, çıkarılabilir protez işlemlerine nazaran biraz daha uzun sürmekte çünkü belli şartlara ve hazırlık sürecine ihtiyaç duyulmaktadır.

Sabit Protez Çeşitleri

Sabit protezler, geçmişte klasik tarzda üretilip kişilere uygulanırken, özellikle günümüzde gelişen teknoloji sebebiyle pek çok farklı maddeden sabit protez yapılabilmektedir. Özellikle kişilerin günümüzde giderek artan estetik istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillenen ve kişilerin doğal diş görünümlerine ve yapılarına en yakın şekilde üretilebilen sabit protezler, bu nedenle pek çok farklı çeşide sahiptir. Sabit protez çeşitleri, hastanın estetik beklentilerine, uygulanacak olan bölgenin ve dişlerin yapısına ve rengine uyum sağlamasına ve bununla birlikte kişilerin ekonomik durumlarına göre uzman hekim tarafından kişilerin de istek ve ihtiyaçları doğrultusunda uygulanmaktadır.

Sabit Protez Kimler Yaptırabilir
Sabit Protez Nedir

Sabit protez fiyatları, özellikle üretildiği madde ve yapısına göre oldukça farklılık gösterebilmekte ve bu nedenle de kişiler bütçelerine uygun olacak bir fiyata sahip sabit protez yaptırabilmektedir. Ancak özellikle doğal diş görünümü ve yapısı bakımından oldukça benzer ve hatta aynı yapıya sahip olabilen ve hatta daha dayanıklı sabit protezlerin fiyatları biraz daha yüksek olabilmektedir.

Günümüzde özellikle en çok tercih edilen sabit protez çeşitleri arasında şunlar yer almaktadır;

  • Köprü sabit protez
  • Kron kaplama sabit protez
  • Porselen metal destekli sabit protez
  • Zirkonyum alt yapılı porselen protez
  • Tamamen metal sabit protez
  • Güçlendirilmiş porselen protez

Sabit Protez Yapım Aşamaları

Sabit protez uygulamaları için belli bir hazırlık süreci gerekmekte ve tüm bu hazırlık sürecinin ardından uzman hekim tarafından kişilerin eksik bölgelerine sabit protezler uygulanabilmektedir. Bu süreç ortalama 3-4 seans olmakta ve yaklaşık 1-2 hafta içerisinde sonuçlandırılabilmektedir. Sabit protez uygulamalarında izlenen süreç ve sabit protez yapım aşamaları şöyledir;

  • Preparasyon ve ölçü adımı
  • Alt Yapı Provası
  • Porselen Provası
  • Cila ve Simantasyon adım
  • Hastayı bilgilendirme ve son durumu kontrol etme

Kısaca bu adımlarda hastaların sabit protez uygulanacak olan bölgelerinde kullanılacak olan dişler küçültüldükten sonra kişilerin sabit protezleri için ağız ölçüleri alınmakta ve doğal görünüm için renk ve yapı konusunda karara varıldıktan sonra laboratuvar ortamında uygulanacak olan sabit protez üretilerek çeşitli denemeler ile kesinleştirilmektedir. Denemelerin sorunsuz geçmesi durumunda sabit protez eksik bölgeye yapıştırılmakta ve süreç sonlandırılmaktadır.

Sabit protezler, normal şartlarda ağızda bırakıldığı sürece doğru bir şekilde sabitlendiği için çıkmaz. Ancak, bazı nadir durumlarda sabit protezler çıkabilirler. Sabit protez dişin çıkması, genellikle herhangi bir sebep olmaksızın ortaya çıkmaz. Bununla birlikte, sabit protezler bozulabilir, gevşeyebilir veya kırılabilir.

Sabit protez dişler, sağlam ve dayanıklı olmalarına rağmen doğru bakılmazlarsa çürükler, diş eti hastalıkları ve kötü ağız kokusu gibi sorunlara neden olabilir.

Sabit protez dişlerinizi temizlemek için diş hekimlerinin önerdiği yumuşak diş fırçası ve diş ipi kullanabilirsiniz. Fırçalama işlemi, özellikle protez dişlerin metal bölümleri dahil olmak üzere tüm yüzeyleri kapsamalıdır. Ayrıca, protez dişlerinizi düzenli olarak antiseptik bir gargara ile çalkalayarak bakterilerin çoğalmasını önleyebilirsiniz.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir