Şeffaf diş plağı özellikle diş çarpıklıklarının giderilmesi konusunda pratik sonuçlar ortaya koyar. Şeffaf plaklar özellikle metal ve porselen diş tellerine bir alternatif seçenek olarak geliştirilmiştir. Şeffaf diş plağı, diş yüzeyine yapıştırılan bir diş plağı türüdür. Bu uygulama; saydam bir görselliğe sahiptir. Ancak bazen ilk oluştuğunda yarı şeffaf olabilir. Dişe yapışık olmadığında dişlerinizin üzerinde beyaz bir çizgi olarak görünür.
Diğer farklı uygulamalara göre daha konforlu bir kullanım özelliğine sahip olan şeffaf diş plağı; yeni nesil teknolojilerle desteklenen bir apareydir. Özellikle dişlerinizdeki çapraşık görünümüz azaltmak için yeni nesil tekniklerin kullanıldığı bir diş tedavisi türüdür. Diş çürümesi ve diş eti hastalıkları sorunlarının önlemenin etkili bir yolu olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle dişlerdeki şekil bozukluklarının tedavisi konusunda şeffaf diş plağı üst düzeyde bir etkiye sahiptir.
Uygulamanın şeffaf olması, tedaviden sonra dişlerinizde hala plak kalan bölgeleri görmenizi sağlar. Bu, ilerlemenizi takip etmenizi ve tedaviye devam edip etmeyeceğinizi bilmenizi kolaylaştırır. Şeffaf diş plağı Uygulaması, çevresinde bir kalkan oluşturarak bakterileri plaktan ve diş taşı oluşumlarından uzaklaştırarak dişlerinize tutunmasını engeller.
Şeffaf Diş Plağı Ne İşe Yarar?
Belirli bir seviyedeki çapraşık dişlerin tedavi edilmesinde kullanılan şeffaf diş plağı; estetik görsellik konusunda da bir sorun teşkil etmezler. Bu uygulama özellikle çene yapısı ve diş yapısı bakımından şeffaf diş plak uygulamasına uygun olan hastalarda tercih edilmektedir. Hemen her yaştan hastada üst düzeyde bir etkiyi ortaya koyabilen bu uygulama; detaylı bir muayene sonrasında ortodontist hekimin kararına bağlı olarak tercih edilmektedir.
Kişiye özel bir şekilde tasarlanan şeffaf plaklar; konforlu bir kullanım noktasında ideal bir etkiye sahiptir. Özellikle metal tel uygulamasına göre daha avantajlı olan şeffaf diş plağı uygulaması; tedavinin kısa süreli bir şekilde tamamlanmasını da mümkün kılar. Çıkartılabilir bir tasarım özelliğine sahip olan şeffaf plaklar; kullanıcısına rahatsızlık vermez! Bir şeffaf bir özelliğe sahip olduğundan dişlerinizi üzerinde olup olmadığı pek belli olmaz.
Konforlu bir kullanım özelliğine sahip olan şeffaf diş plağı aynı zamanda başarılı sonuçlar ortaya koyabilme kabiliyetine sahiptir. Bu durumun doğal sonucu olarak her zaman tercih edilen bir uygulama olarak karşımıza çıkan şeffaf diş plakları aynı zamanda kısa süreli sonuçlar ortaya koyabilme kabiliyetine sahip olan bir uygulamadır. Bu uygulamanın başarılı sonuçlar ortaya koyabilmesi için mutlaka hastanın ağız içi dokusu ve ölçüsüyle uyumlu olması şarttır.
Şeffaf Diş Plağı Neden Takılır?
Hem yamuk hem de çarpık diş tedavisinde başarılı bir şekilde uygulanabilen şeffaf diş plağı; pratik bir şekilde kullanılan bir tasarım özelliğine de sahiptir. İlk önce hastanın ağız ölçüsünün alındığı bu uygulamada daha sonra dijital bir ortamda bu ölçüler üzerinden analiz yapılmaktadır. Analiz aşaması en kritik aşama olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü bu aşama hastanın ağız yapısıyla birebir örtüşen şeffaf bir plağın tasarlanmasını mümkün kılmaktadır.
Yapılan ölçümler ve analiz sonrasında hastanın ağız içi yapısıyla tam uyumlu bir diş plağı tasarlanmaktadır. Bu uygulama hastaya herhangi bir rahatsızlık vermeyeceğinden hasta diş plağını günlük rutinini değiştirmeden kullanabilir. Konforlu bir kullanım özelliğine sahip olan şeffaf diş plağı uygulaması ayrıca başarılı sonuçlar ortaya koymak konusunda da iddialı bir uygulamadır.
Şeffaf plak hastanın dişlerine takıldıktan sonra dişler istenilen düzeye gelinceye kadar kalmaktadır. Bu aşamada hasta dişlerini fırçalarken ya da yemek yerken; diş plağını çıkarabilir. Bu arada tedavi süresince diş plakları her 2 haftalık periyotta yenisiyle değiştirilmektedir. Böylece estetik bir görselliğe sahip olmak konusunda önemli bir kazanım elde edilir.
Şeffaf Diş Plağı Nasıl Kullanılır?
Şayet şeffaf plak kullanıyorsanız dikkatli hareket etmek durumundasınız. Özellikle şeffaf plağınızı çıkarırken; dikkat etmeniz gerekir. Plağı çıkarırken nazikçe davranmanız gerekir. Plağı iç kısımdan tutarak; hafif bir kuvvet uygulayarak çıkarabilirsiniz. Yemeğinizi yedikten ya da dişlerinizi fırçaladıktan sonra şeffaf diş plağınızı tekrar geri takmalısınız. Bu aşamada günlük olarak şeffaf diş plağınızın en az 22 saat süreyle dişlerinize takılı olmasına dikkat ediyor olmanız gerekir.
Şeffaf plak takılı vaziyetteyken sıcak olmayan içecekleri rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bu arada özellikle sıcak içeceklerin birtakım sıkıntılara neden olabileceğini unutmamanız gerekir. Mesela sıcak içecekler her şeyden önce şeffaf plağınızın bozabilecek bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla şeffaf plak ağzınızdayken sıcak bir şeyler içmemeye dikkat ediyor olmanız gerekir. Bir de şeffaf plak ağzınızda takılı durumundayken hiçbir şekilde atıştırmalıklar da dahil olmak üzere tüketmemelisiniz.
Şeffaf Diş Plağı Ne Kadar Süre Takılır?
Genel olarak şeffaf diş plağı tedavisinin süresi dişlerinizdeki sorunun detaylarına göre 3 ile 5ay kadar sürebilir. Bu süre içerisinde hastanın gün içerisinde en az 22 saat süre boyunca diş plağını takıyor olması gerekir. Yine hastanın diş plağını 2 haftada bir yenisiyle değiştirmesi de gerekmektedir.