Sinus Lifting Operasyonu Nedir

Sinus lifting Operasyonu yani (sinus yükseltme, kaldırma) operasyonu; genel olarak lokal anestezi altında, standart biçimdeki diş doktoru koltuğunda gerçekleştirilen bir tür cerrahi müdahaledir. Sinus bölgesi istenildiği  biçimde kaldırılıp o bölgede   ağız içinden açılmış olan küçük bir pencere  yardımı ile gayet ulaşılabilir şekilde getirilmektedir. 

Daha detaylı açıklamak gerekir ise; kafatasında kafa ağırlığını azaltmak veyahut sesleri düzgün şekilde çıkartmak gibi işlevleri olan hava boşluklarına sinus ismi verilmektedir.  Sinüslerin bir kısmı dişlere komşu olan bölgelerde yer alır.

Çoğunlukla üst çene yani (maksilla) arka bölgede bulunan dişler kaybedildiği zaman ve bu kaybedilen yerlere gerekli şekildeki  protezler gerektiği  zamanda yapılmadığında sinüs duvarıyla kret tepesi(çene kemiği en üst noktası) arasındaki mesafe gayet kısalır ve bu kısma implant işlemi yapılacak yeteri kadar kemik olmaz. Azalmış olan kemik miktarını arttırmak amacı ile sinüs tabanının cerrahi biçimde  yükseltilmesi işlemine sinus lifting ismi verilmektedir.

Sinus Kaldırma Nasıl Yapılır?

Öncelik olarak bu işin uzmanı olan çene cerrahı tarafınca sinus kaldırma işlemi yapılacak bölge net biçimde belirlenir. Bunun hemen arkasından lokal anestezi uygulanır ve gerekli olan uygun aletler ile sinüsün yan yüzeyinde bu yapılacak müdahaleyi mümkün hale getirecek küçük çaplı bir açıklık yaratılır. Bu meydana gelen açıklık aracılığı ile operasyonu takip edecek önemli süreçte kemik oluşumunu sağlayacak olan kemik tozu bu bölgeye dikkatli şekilde yerleştirilir.

Milimetrik biçimdeki hesaplamalar ile sürdürülen ve aşırı derece hassasiyet gerektiren bir operasyon olan sinüs kaldırma (Sinus Lifting), işinde son derece uzman olan bir çene cerrahı tarafından yapılmalıdır. Sinüs kaldırma operasyonu standart bir cerrahi işlem olarak son yıllarda oldukça kolay teknikler ile uygulanmaktadır.

sinus lifting operasyonu sonrasi
Sinus Lifting Operasyonu Sonrası

Sinus Lifting Operasyonu Sonrası

Sinüs lifting cerrahi işlem sonrasında yara yerini korumak amacı ile ilk 24 saat işlem yapılmamış olan diğer taraf ile yemek yenilmelidir. Bu yapılan işlemi takiben 2 saat kadar süre ile herhangi bir şey yiyip içmemeli, bu süre zarfının sonrasında ise ılık veyahut yumuşak biçimdeki şeyler yenmelidir. Sinüs lifting  işleminden kısa bir zaman sonra basınçlı şekilde burun temizliği yapmaktan mutlaka kaçınılmalı ve ağız kapalı değil de mutlaka açık olacak biçimde hapşırılmalıdır. Minimum 12-24 saat kadar süre ile sigara kesinlikle içilmemelidir. 

İlgili Link: Diş Eti Hastalıkları Nasıl Oluşur ?

48 saat kadar içine sızıntı şeklinde kanama meydana gelmesi veyahut ağzınızda kan kokusu ve aynı zamanda kan tadı hissedilmesi gayet doğal bir süreç olmakla beraber şüphelenilen herhangi bir durumda mutlaka  doktora başvurulmalıdır. Bu yapılan cerrahi işlemden sonra şişliklerin meydana gelmesi gayet normal bir durumdur. İlk 24 saat içerisinde buz torbası yardımı ile dışarıdan operasyon gerçekleştirilen  bölgeye soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır.

İlgili Link: İmplant Tedavisinin Aşamaları

Hekiminiz tarafından önerilen ilaçlar zamanında alınmalı,  aksatmadan ve en önemlisi anlatıldığı biçimde kullanılmalıdır. Operasyon anında atılan dikişler operasyon gününü takiben 7. gününde ihmal edilmeden aldırılmalıdır. Kan sulandırıcı olan bir ilaç aspirin de dahil kullanılmamalıdır. Sinüs lifting operasyonundan sonra beklenmedik herhangi bir kanama, şişlik veyahut ağrı olması durumunda hekime başvurulmalıdır.

Sinus Lifting Operasyonundan Sonra İmplantlar Ne Zaman Yapılabilir?

Sinüs lifting operasyonu esnasında implantların yerleştirilebileceği gibi, implant yerleştirme işlemi sinüs lifting operasyonundan 2-3 ay kadar sonra ayrı bir işlem ile de  gerçekleştirilebilir. Bu tercihleri ayrıntılı inceleme sonrasında kaybedilmiş olan kemik miktarı, hacimlendirilmiş olan kemik miktarı, sinüs lifting operasyonu tekniği, yükleme yapılacak olan bölgenin uzunluğu, implant uzunluğu, sayısı ve aynı zamanda da  çapı belirler.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir