Süt Dişi Çürüğü

Süt dişi çürüğü nedir? Süt dişi çürüğü, bebeklerin ve küçük çocukların süt dişlerini etkileyen bir diş çürüğü türüdür. Adından da anlaşılacağı gibi, genellikle süt dişlerinde oluşur ve anne sütünün veya formül mamanın asidik yapısından kaynaklanır.

Süt dişi çürüğü, süt dişlerini etkileyen erken bir diş çürüğü şeklidir. Bir süt dişinin yüzeyinde plak biriktiğinde ve bu da çürümeye neden olduğunda ortaya çıkar. Plaktaki bakteriler dişin minesine ve dentinine saldıran kimyasallar üretir. Bu da dişte çürük oluşumunu tetikler.

Süt Dişi Çürüğü Nasıl Engellenir?

Süt dişi çürüğü can sıkıcı bir diş sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dişlerde erken dönem kayıplara neden olan süt diş çürüğü, engellenebilen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bütün bu bilgiler doğrultusunda süt dişi çürüğünün engellenmesine yönelik farklı önlemlerin bulunduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. İşte süt dişi çürümesini önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey;

  • Mümkünse şişe yerine damlatmaz bardak kullanın
  • Bebeklerin uyurken biberon taşımasına izin vermeyin
  • Bebeğinize yatmadan önce süt veya meyve suyu vermeyin
  • Emzikleri bebeğinize vermeden önce bal veya şekere batırmayın
  • Çocuğunuzun damlatmaz bardağı veya biberonu ile uyumasına izin vermeyin

Süt dişi çürüğünü önlemek için bebeğinize yatmadan önce süt veya meyve suyu vermeyin. Bunu yaparsanız, bebeğiniz fazla sıvıyı tüküremeyebileceğinden uyku sırasında diş çürümesine neden olabilir. Bunun yerine diş çürümelerini önlemek için yatmadan önce su veya formül mama kullanabilirsiniz.

Emzikleri bebeğinize vermeden önce bal veya şekere batırmayın. Emziğin ağzına girdiğinde üzerinde yeterince emzik kalırsa bu diş çürümesine neden olabilir. Bebeklerin uyurken biberon taşımasına izin vermemelisiniz. Bu, biberon ağzına girdiğinde yeterli miktarda kalırsa diş çürümesine de yol açabilir.

Mümkünse şişe yerine damlatmaz bardak kullanın. Bardak, biberon kadar emmeye ihtiyaç duymaz ve böylece bebeğinizin ağzı açık ve şekerli sıvılara maruz kaldığı süreyi azaltır. Biberon kullanmanız gerekiyorsa, bebeğiniz için daha doğal bir beslenme pozisyonunu teşvik eden açılı emzikli olanı seçin. Bu, beslenirken ağzı açıkken geçirdiği süreyi azaltmaya yardımcı olur.

Süt Dişi Çürüğü Nasıl Engellenir?
Süt Dişi Çürüğü Nasıl Engellenir?

Çocuğunuzun Yaşına Uygun Yiyecek Vermeniz Dişlerini Destekler!

Çocuğunuz için yaşına uygun yiyecekleri seçmelisiniz. Kalıcı dişleri çıkana kadar (6 veya 7 yaş civarında) çok fazla şeker içeren yiyecekler vermekten kaçınmalısınız. Çocuğunuzun damlatmaz bardağı veya biberonu ile uyumasına izin vermemeniz de süt dişlerinin çürümesini önlemeye yardımcı olacaktır. Emzik veya emzik olarak kullanmasa bile tükürük gece boyunca içinde birikebilir ve diş çürümesi için uygun bir ortam oluşturabilir.

Diş Fırçaların ve Macunlarına Dikkat Etmelisiniz!

Sadece yetkili kurumlar tarafından onaylanmış yumuşak kıllı bir fırça veya bebek diş fırçası ile çocuğunuzun dişlerini günde iki kez fırçalamalısınız. Florürlü diş macunu kullanın, ancak çocuğunuzun yutmasına izin vermeyin. Fırçanın üzerine sadece bir parça macun sürün, çok fazla değil! Bebeğiniz için formül veya meyve suyu karıştırırken florlu su kullanın. Su kaynağınız florürlü değilse florür takviyesi kullanmaya başlayın.

Bebeğinizin sert plastik diş çıkarma halkalarını emmesine izin vermeyin, bu da ufalanabilir veya çatlayabilir ve boğulma tehlikesine neden olabilir. Bebeklerde ağız bakımı önemli olduğu için çocuğunuza ilk doğum gününe kadar bal vermeyin! Bal, 12 aylıktan küçük bebeklerde botulizm zehirlenmesine neden olabilir. Bebeklik döneminde şekerli atıştırmalıkları ve içecekleri mümkün olduğunca sınırlayın.

Süt Dişi Çürüğü, genellikle birincil dişleri etkileyen bir diş çürüğü şeklidir. Süt, meyve suyu ve diğer şekerli sıvılardaki asitlerin bebek dişlerinde sıkışmasından kaynaklanır. İyi haber şu ki, süt dişi çürümesi tamamen önlenebilir! Burada birkaç kritere dikkat ediyor olmak şarttır.

Süt Dişi Çürüğü Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Süt dişi çürüğü; şayet erken dönemde tanı konursa tedavi edilmektedir. Özellikle beyaz nokta lezyonu olarak ortaya çıkmış ve diş minesiyle sınırlıysa tedavi edilebilmektedir. Burada erken dönemde tanının konulması kritik bir etkiye sahiptir. Çocuk diş hekimleri tedavi amacıyla florür verebilirler. Yine remineralize edici birtakım tedavi yöntemlerini de tercih edebilirler. Remineralize edici yöntem temelde diş minesinin etrafını diş çürümesine karşı güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Hatta bu yöntem sayesinde süreç tersine dahi dönüştürülebilmektedir.

Şayet süt dişi çürüğü daha şiddetli bir durumdaysa özellikle pulpya ya da dentini içeriyorsa böyle durumlarda restore etmeye yönelik yöntemler tercih edilmektedir. İlerlemiş süt diş çürükleri gündeme geldiğindeyse standart yetişkin dönemindeki diş tedavisi gibi tedaviler gündeme gelmektedir. Burada dolgular ve yeni nesil teknik ve yöntemler karşımıza çıkmaktadır. Böylece süt dişi çürüğün etkili bir düzeyde tedavi edilmesine yönelik farklı teknik ve yöntemler başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir