Tartar Nedir

Tartar nedir? Tartar, dişlerinizde oluşan sert bir mineral tuzları ve diğer maddelerdir. Dişlerin arasında ve dişlerinizin yüzeylerinde bulunabilir. Tartar, dişlerinizde sürekli olarak oluşan bir bakteri filmi olan plak sertleştiğinde ve pürüzlü bir yüzey oluşturduğunda gelişmektedir.

Tartar oluşumu ağzınızda çeşitli sorunlara neden olabilir. Hatta tartar; diş eti hastalığına yol açabilir. Tartarı düzenli olarak temizlemezseniz, sertleşerek dişlerinizin köklerine zarar veren hareketsiz bir kütleye dönüşebilir. Bu durum tedavi edilmediği takdirde zamanla diş kaybına neden olabilir. Bundan dolayı şayet tartar sorununuz varsa bir an önce tedavi etmeniz her zaman önerilmektedir.

Tartar, dişlerinizde oluşan sertleşmiş bir plak şeklidir. Sarımsı veya kahverengimsi renkte olabilir. Burada ortaya çıkan plak, dişlerinizin yüzeyine yapışan bakteri, yiyecek parçacıkları ve tükürükten oluşur. Şekerli bir şey yediğinizde veya içtiğinizde, plaktaki bakteriler dişlerinizdeki mineyi çözen asitler oluşturur. Düzenli fırçalamayan ve diş ipi kullanmayan kişilerde diş çürümesine ve çürüklere neden olan şey de budur.

Tartar, Diş Taşı Nedir?

Tartar, dişlerinizde oluşan sert bir tortudur. Diş taşlı bakteri ve gıda parçacıklarından oluşmaktadır. Diş taşı ancak profesyonel diş temizliği ile temizlenebilir. Tartar dişlerin herhangi bir yerinde oluşabilir. Ancak çoğunlukla arka dişlerde gelişir. Alt arka dişler genellikle daha çok tartar oluşumu sorunu yaşarlar.

Tartar, düzenli olarak fırçalamayan veya diş ipi kullanmayan veya dişlerini temiz tutmak için başka yöntemler kullanmayan kişilerde yaygındır. Dişlerinize iyi bakmazsanız, tartar diş eti hastalığı veya çürük gibi diğer diş sorunlarına yol açabilir.

Tartar, dişlerinizde plak biriktiğinde ve diş taşı adı verilen mineralize bir maddeye sertleştiğinde oluşmaktadır. Plak, yemek yerken dişlerinizde sürekli oluşan yapışkan bir filmdir. Plak dişlerinizde çok uzun süre kaldığında zamanla diş taşına dönüşür. Tartar diş taşı estetik açıdan olumsuz sonuçları ortaya koyabilmektedir.

Diş taşı veya plak olarak da adlandırılan tartar, dişlerinizde oluşan sert, sarı-kahverengine sahip bir tortudur. Aslında tartar; zamanla oluşan bir plak ve bakteri kombinasyonudur. Tartar, tedavi edilmediği takdirde diş  eti kaşıntısı , diş eti çekilmesi diş eti iltihabına ve periodontal hastalığa yol açabilir.

Bakteriler ağzınızda kalan yiyecek parçacıklarıyla karıştığında plak oluşmaktadır. Bu karışım dişlerinize yapışır ve dental plak veya biyofilm adı verilen yapışkan bir film oluşturur. Şeker ve soda gibi şekerli yiyecekleri yemek için ne kadar çok zaman harcarsanız, diş çürüğü geliştirme olasılığınız o kadar artar.

Diş Tartarı Temizliği

Dişlerinizin tüm yüzeylerindeki plağı temizlemek ve tartar oluşumunu önlemek için diş hekiminiz veya tarafından altı ayda bir profesyonel temizlik yapılması önerilmektedir. Bununla birlikte, ciddi diş eti hastalığınız varsa veya birden fazla çürüğünüz doldurularak onarıldıysa, diş hekiminiz tarafından tedavi ve değerlendirme için daha sık ziyaretlere ihtiyacınız olabilir.

Ayrıca dişlerinizin arasına ulaşmak için tasarlanmış kıllara sahip özel tasarım fırçalar gibi dişlerinizdeki plak ve tartarı temizlemek için evde bakım ürünleri de mevcuttur. Tartar oluşumunu önlemenin en iyi yolu, düzenli fırçalama ve diş ipi ile günlük olarak iyi ağız hijyeni uygulamaktır. Günde en az iki kez fırçalamıyorsanız veya diş ipi kullanmıyorsanız, ağız hijyeni rejiminizin bir parçası olarak tartar önleyici diş macunu kullanmayı düşünmelisiniz.

Tartar Temizliği Nasıl Yapılır
Tartar Temizliği Nasıl Yapılır

Tartar, dişlerinizde oluşan bir mineral birikintisidir. Diş macunu ve diş ipi, tartar oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Ancak tartar sorunundan tamamıyla kurtulmanız için profesyonel bir destek almanız da şarttır. Dişlerinizi düzenli olarak florürlü diş macunu ile fırçalamak ve aralarını diş ipi veya diş arası temizleyici ile temizlemek, tartarın bir sorun haline gelmeden çıkarılmasına yardımcı olacaktır.

Tartar Oluşumu Nedenleri

Dişlerde tartar oluşumu tükürükte bulunan kalsiyum tuzlarından kaynaklanır. Gün içerisinde 5 litre tükürük salgılanır. Dişlere yapışan tükürükteki kalsiyum tuzları birikerek tartar oluşturur. Sigara içmek bu taşların sararmasına neden olur. Başka bir deyişle, tartar beyazken kolayca fark edilmediğinden, insanlar tartarlarının olmadığını düşünürler.

Sadece tütünün etkisiyle sarardığında görülür. Tartar genellikle alt kesici dişlerin arkasında daha fazla birikir. Dilin karşısındaki kesici dişlerde ve üst damak birinci azı dişlerinde görülür. Ağız ve dişlerin düzenli olarak temizlenmesi durumunda bakteri plağı oluşumu engellenir ve bu nedenle doğal olarak diş taşı oluşmaz.

Diş hassasiyetinin ilk ortaya çıktığı temizleme tartarı birkaç fırçalamadan sonra düzelmelidir. Üst ve alt dişlerin çoğunda aşırı tartar görülebilir. Diş taşları; Paleontologlar tarafından özel yöntemlerle temizlenir. Tartar uzun süre temizlenmezse dişlerin gevşemesine de neden olabilir. Bu nedenle göz ardı edilmemesi gereken bir ağız hastalığıdır.

Diş Tartarı Nasıl Önlenir

Dişlerde tartar oluşumunu engellenebilir. Bu nedenle tartar oluşumunu önlemek için diş tartarı nasıl önlenir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz: Dişlerinizi düzenli ve doğru bir şekilde temizlemeniz gerekir. Ağız sağlığı ile ilgili olarak altı ayda bir uzmanlara düzenli kontroller yaptırmalısınız. Çok fazla şeker içeren yiyecek ve içeceklerden kaçının.

Dişlerinizi fırçalarken dişlerinizin sadece yüzeyini değil, arka kısımlarını da temizlemeye özen göstermelisiniz. Diş fırçasıyla temizleyemediğiniz diş taşı oluşumunu diş ipi kullanarak önleyebilirsiniz. Sigara ve alkol tüketimini mümkün olduğunca azaltmalı, hatta sigarayı bırakmalıyız. Gazlı yiyecek ve içeceklerin tüketimini mümkün olduğunca sınırlandırmalısınız.

Diş Taşı Belirtileri

Diş taşı denilen tortular; çok miktarda bakteri içerir. Sertleştiğinde fırça yardımı ile çıkmaz. Bu şekilde yaşanan sorunlar diş taşı belirtileri arasında yer alır. Bu nedenle diş etlerini tahriş ederek; Enflamasyona, kanamaya ve ileride diş eti hastalığına neden olur. Diş eti çizgisinin altında tartar görünmeye başladığında, kanamaya neden olan sert şişliklere neden olabilir.

Diş eti hattındaki tortuları Sarı veya bronz renklidir ve çıkarılmazsa daha fazla büyüyebilir. Diş eti çizgisinin altında gelişen tortular kahverengi veya siyahtır. Bir periodontist tarafından yapılan diş taşı temizliği ile başarılı bir şekilde çıkarılabilirler.

Diş Taşı Belirtileri
Diş Taşı Belirtileri

Tartar Oluşumunun Dişinize Verdiği Zararlar

Tartar sonucunda ağızda kötü koku başlayacak ve ağız kokusu günümüzde sosyal hayatımızdaki en rahatsız edici durumlardan biridir. Gerek iş hayatımızda gerekse ev hayatımızda düzenli diyalog ve ikili ilişkilerimiz var. Hastalarımızın çoğu diş hekimine ağız kokusu şikâyeti ile gelmektedir.

Tartar oluşumunun dişinize verdiği zararlar arasında en sık karşılaşılan ağızda diş eti kanamasıdır. Yine kanayan diş etleri hasta için hem kötü kokuya hem de psikolojik rahatsızlığa neden olacaktır. Diş eti kanaması aslında diş eti hastalıkları   sorunlarının önemli bir belirtisidir.

Önleyici tedbirlerin alınmaması diş eti iltihabına neden olur. Tartar temizlenmezse, tartarı destekleyen ve ağızda yerinde tutan kemik dokusu bozulmaya başlayacaktır böylece dişleri ağızda Tutunamayacaktır. Dişler sallanmaya başlaması ile sinyal verecektir. Dişler artık asıl işi olan besinleri tüketme sürecini rahat bir şekilde yerine getiremeyeceklerdir.

Diş Taşının Uzun Süre Temizlenmemesi

Ağızdaki tartar yoğunluğu bakteri üremesini teşvik edecektir. Bir süre sonra ağızda birçok boşlukla karşılaşabiliriz. Taş uzun süredir temizlenmemiş, temizlense bile geçmişin sağlıklı ve estetik güzelliğini geri getiremez. Çünkü diş etlerinin çekilme durumu dişlerin uzamasına neden oluyor ve estetik olarak çok geride oluyorsunuz.

Yüksek tartar oluşumu nedeniyle ağızda başka istenmeyen hastalıklara neden olur. Çünkü sindirim ağızda başlar ve sindirimin ana organları olan ağız ve dişler zorluk yaşarsa boğaz, yemek borusu, mide, yani diğer organlar gibi diğer organlarda rahatsızlıklara yol açabilir. Yine ağızda tartar var ise hasta ağızda metalik bir tat ile karşı karşıya kalır ve yediği yemeklerden istediği tadı alamaz. Tartar oluşumunu engellemek aslında çok kolaydır.

Günde en az 2 kez ve en az 2 dakika dişlerinizi fırçalayın, diş etlerini fırçalarken ve masaj yaparken diş etlerini unutmayın, diş ipi kullanımını artırın, arayüz fırçası kullanımını atlamayın, asit ve gıda tüketimini azaltın. Yılda iki kez (6 ayda bir) diş muayenesi ve gerekirse diş taşı temizliği diş taşı ve çürük oluşumunu engelleyecektir. Ayrıca kullanılan fırçanın temiz olması ve 3 ayda bir değiştirilmesi çok önemlidir.

Diş muayeneniz sırasında dişlerinizi nasıl fırçalamanız gerektiği konusunda doktorunuz mutlaka sizi bilgilendirecektir. En yaygın hatalardan biri çok fazla abur cubur tüketmektir. Dişlerinize ne kadar iyi bakarsanız bakın, fırçaladıktan sonra atıştırmak bakteri plağını artıracaktır. Diş taşı temizliğinin ortalama temizlik süresi 30 dakikadır. Aşırı yoğun tartarı olan hastalarda ikinci bir ziyaret gerekli olabilir.

Diş temizleme işlemi, kişiden kişiye değişebilir. Bu süre, dişlerin durumuna, temizlenecek alana ve tercih edilen temizleme yöntemine göre değişir. Genel olarak, diş temizleme işlemi yaklaşık 30 ila 60 dakika arasında sürer.

Dişlerinizi temiz tutmak, daha sağlıklı bir ağız sağlığına sahip olmanıza yardımcı olabilir. Doğru bir diş bakım rutini, dişlerinizin daha sağlıklı kalmasına ve diş problemlerinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Su İçin: Dişlerinizi fırçaladıktan sonra, ağızda kalanları temizlemek için su içmeniz faydalı olabilir. Su, ağzınızı temizleyerek dişlerinizin daha temiz kalmasına yardımcı olacaktır.

Ağız Çalkalama Suyu Kullanın: Ağız çalkalama suyu, ağızdaki bakterileri öldürmek için harika bir seçenektir. İçindeki antiseptik maddeler sayesinde, dişleriniz daha temiz ve daha sağlıklı kalacaktır.

Düzenli Kontroller: Dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmek, diş çürümelerinin veya başka diş problemlerinin erken tespiti için çok önemlidir. Düzenli kontrollerle diş hekiminiz, dişlerinizin daha sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir.

Dişlerin temizlemenin sıklığı, kişiden kişiye değişebilir. Ancak, genel olarak dişlerin günde en az iki kez fırçalanması önerilir. Sabahları ve akşamları uyumadan önce, dişler güzelce fırçalanarak plakların oluşumunu önleyebilirsiniz. Ayrıca, diş ipi kullanarak veya gargara yaparak da dişler temizlenmektedir.

Bunun dışında, diş hekiminizin önerilerine uyarak dişlerinizi temizliğini düzenli olarak yaptırmanız da oldukça önemlidir. Diş kontrolleri sayesinde, dişlerinizde var olan plak ve tartar gibi sorunları erken aşamada tespit ederek tedavi edebilirsiniz.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir