Şeffaf Plak Tedavisi Nedir

Şeffaf plak tedavisi son yıllarda ortodonti tedavilerin teknolojik anlamda gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan bir yöntem olmaktadır. Bu yöntem sayesinde kişinin diş teli kullanmadan dişlerinde var olan estetik görüntünün değişmesi sağlanmaktadır. Şeffaf plaklar sayesinde dişlerin düzgün görünüme ulaşması hedeflenmektedir.

Günümüzde birçok kişi şeffaf plakların sağlamış olduğu avantajlardan dolayı diş teli yerine bu tedaviyi tercih etmektedir. Ancak geri bozulmaların olmaması için ise düzenli kontrollerin ve bakımların mutlaka yaptırılması gerekmektedir. Hekimlerin önerdiği süre boyunca da koruyucu plaklar düzenli olarak kullanılmalıdır.

Şeffaf plak tedavisi telsiz ortodonti olarak da geçmektedir. İşlem klasik metal veya porselen teller kullanılmadan, 3 boyutlu yazıcıların üretmiş olduğu plaklar ile yapılmaktadır. Bu süreçte kişinin diş yapısına uygun özel olarak şeffaf plaklar üretilmektedir. Üretilen şeffaf plaklar ise hekim tarafından dişlere düzgün bir şekilde yerleştirilmektedir.

Şeffaf Plak Tedavisini Kimler Yaptırabilir?

Şeffaf plak tedavisi kimlere uygulanır sorusu en çok sorulanlardan olmaktadır. Şeffaf plaklar ortodontik bozuklukları bulunan kişilerin diş teli kullanmadan tedavisinin gerçekleştirildiği bir yöntem olmaktadır. Bu anlamda da;

  • Dişlerde çarpıklık,
  • Aralıklı dişlerin olması,
  • Yanlış kapanış görünümünün olması ve
  • Çene genişlemesi bulunan kişilerde bu tedavi rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

seffaf plak tedavisinin avantajlari
Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları

Şeffaf plak tedavisi yaptırmak isteyen kişilerin tedavinin sağlamış olduğu avantajları oldukça merak etmektedir. Plak tedavisinin kişilere sağlamış olduğu avantajları sıralamamız gerekirse;

  • Estetik bir görüntüye diş teli olmadan ulaşılmasını sağlamaktadır.
  • Çıkarılabilir olması gün içerisinde ara verme şansı sağlamaktadır.
  • Diş teli tedavilerinde dişlere teller ile baskı uygulanmaktadır. Bu da dişte hassasiyet ve ağrılara sebep vermektedir. Şeffaf plakta ise tellerde ortaya çıkan ağrı olmamakta ve konforlu bir süreç geçirilmesi sağlanmaktadır.
  • Tel tedavisindeki gibi dudaklarda veya yanaklarda yaralar, hassasiyet veya kesilme gibi sorunlar ortaya çıkmamaktadır.
  • Şeffaf plağın temizliği daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
  • Çıkarılabilir olması yemeklerin daha rahat çiğnenmesini sağlamaktadır.
  • Toplantı veya önemli etkinliklerde görüntü açısından kişinin daha rahat olmasına yardımcı olmaktadır.

Şeffaf plak tedavisi yapıldıktan sonra kişinin eski haline dönmesi mümkündür. Ancak bu durumu ortadan kaldırmak ve riskleri en aza indirmek için koruyucu plakları hekimin tavsiye ettiği aralıklar boyunca kullanılması gerekmektedir. Düzenli olarak da mutlaka kontrollerini hekimine yaptırması gerekmektedir.

Şeffaf plak yaptırmayı düşünen birçok kişi alt veya üst yaş sınırının olup olmadığını merak etmektedir. Hekimler bu aşama da alt ve üst yaş sınırı koymamakta ancak kişinin diş ve kemik yapısına bakmaktadır. Genellikle gelişim çağında olan bireylere uygulanmamaktadır. İleri yaş grubundaki hastalar için ise en ideal yöntemlerden biri olmaktadır.

Ortodonti tedavilerinin hepsinde ilk aşamalarda ağrıların hissedilmesi mümkündür. Şeffaf plak tedavisinde de ağrılar hissedilebilmektedir. Ancak bu ağrı seviyesi diğer tedavilere göre oldukça az seviye de olmaktadır.

Şeffaf plak tedavisi kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Genellikle kişinin görünümü 6 aylık gibi bir süreçte değişmektedir. Ancak 1 ila 1,5 yıllık süreçte tam olarak istenilen görünüme ulaşılmakta ve hekim kontrol aralıkları uzamaktadır.

Bir Yanıt veya Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir